Hogyan mukodik az onkentes nyugdijpenztar fizetes?
Valaki magyarazza mar el nekem, mert nem ertem.
Pl most vagyok 30 eves es elkezdem fizetni havi 30 ezer ft-tal. Ez evente 360 ezer ft.
10 ev es ez lesz 3m 600 ezer ft. 30 eves koromtol ezt a 30ezret fizetem 30 evig az lesz 10 800 000 ft.
Pl 65 evesen megyek nyugdijba es osszesen a 35 ev alatt 12 600 ezer ft-ot.
Na most ennyi osszegnol kapok nyugdijat??
Vagy ez hohyan mukodik?
Valaki irja mar le 🙏
Ha havi 30 000 Ft-ot fizetsz be 35 éven keresztül, akkor valóban lesz egy kb. 12,6 millió Ft-nyi összeged a befizetéseidből.
Ezt az összeget a pénztár befekteti, és az évek során kamatozik. A pénztári hozamok éves szinten változhatnak, de a hosszú távú átlagos hozamok jellemzően 4-7% között mozognak. Ez azt jelenti, hogy a 12,6 millió Ft-hoz még hozzájöhetnek a hozamok is, amelyek az évek során jelentős összeget tehetnek ki.
A befizetéseid után évi 20%-os adó-visszatérítésre vagy jogosult, ami maximum évi 150 000 Ft lehet. Ez azt jelenti, hogy a befizetéseid után az állam támogatást ad, amit a nyugdíjpénztári számládon írnak jóvá, és ez az összeg is kamatozik. Ha maximálisan kihasználod ezt a kedvezményt, az évek során ez további milliókat jelenthet.
A befektetések hozamával, az adó-visszatérítéssel és a hosszú távú kamatos kamat hatással együtt a végösszeg jóval magasabb lesz, mint a ténylegesen befizetett 12,6 millió Ft.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!