Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha kifizetek közüzemi tartozás...

Ha kifizetek közüzemi tartozást rokonomnak hogy tudom érvényesíteni a pénz visszakapását?

Figyelt kérdés
Ügyvéddel vagy közjegyzővel tudok olyan okiratot készíttetni amelyben le van írva az, ha el adják az ingatlant akkor nekem abból ez az összeg visszajár/vagy levonják tőlük automatikuan?

nov. 2. 14:01
 1/9 anonim ***** válasza:
57%

Miért nem a vételárból fizeti ki?

Mi szükség arra, hogy te tegyél bele pénzt?

Egyébként simán szerződést kell írni a kölcsönről és abban fedezetkent az eladásból befolyó vételárat kell meghatarozni, inkasszó opcióval.

Utána azonnal be kell nyújtani a banknak az inkasszó igényt és kész.

Ha jön a pénz, automatikusan kapod belőle a kölcsön összegét.

nov. 2. 15:39
 2/9 anonim ***** válasza:

Úgy tudod érvényesíteni, hogy fedezetként bevonod az ügyletbe az ingatlant. Ez konkrétan azt jelenti, hogy kölcsönt csak úgy adsz neki (fizeted ki helyette a tartozását), ha jelzálogjogot enged bejegyeztetni az ingatlan tulajdonrészére, továbbá elidegenítési és terhelési tilalmat is. Ehhez mindenféleképpen ügyvédi ellenjegyzés szükségeltetik.

Én csak így mennék bele ilyesmibe...

A jelzálogjog által nem évül soha a követelésed. Az ingatlant pedig kizárólag a te engedélyeddel tudná csak értékesíteni. Legalábbis a rá eső részét. Nyilván ennek csak akkor van értelme, ha még semmilyen jog nincs bejegyezve az ingatlanra más tartozásokra, tehát az ingatlan "tehermentes".

Mi a valódi cél? Leírnád, mert ez így igen tág határok között tud mozongi.

Ha pont az a cél, hogy tehermentes legyen az ingatlan azért, hogy el tudják adni, akkor nyilván a fenti leírásomnak sok értelme nincs.

Leírnád pontosan, hogy mi a szitu, a terv mindkét fél részéről?

nov. 3. 07:38
 3/9 A kérdező kommentje:
Rengeteg teher van már az ingatlanon, de még lakja az egyik testvérem. Viszont a vízdíj tartozás miatt már levelezik a szolgáltató hogy kikapcsolja a szolgáltatást vagy szűkíti. Testvérem nem tudja kifizetni, de azt sem lenne jó ha kikapcsolnák így gondolkozok a megoldáson.
nov. 3. 10:13
 4/9 anonim ***** válasza:

Ez így nehéz.

Semmi biztosítékot nem tud adni arra az esetre, ha mégsem tudná visszafizetni.

Mert mi van abban az esetben, ha eladja az ingatlant, de az írott egyezségetek ellenére sem rendezi az eladási árból a feléd fennálló tartozását. Megmondom: Futhatsz a pénzed után.

Én pontosan ilyen okkal nem segítettem az egyik unokatestvéremnek. Annyira nem tudtak bánni a pénzzel, hogy feneketlen kútba dobtam volna a segítségem. Hagytam, hogy megtapasztalják a kilátástalanságot, és rögtön észhez tértek, kivágták magukat a helyzetből.

Nyilván itt ők voltak a hibásak, azt nem tudom, hogy a testvéred miként jutott erre a sorsra. Munkanélküliség?

Egyébként ha valamelyik hitelezője (akinek tartozik) megunja a dolgot, és kéri a végrehajtási eljárás lefolytatását, akkor simán elárverezhetik az ingatlant. Biztosíték nélkül te abból valószínűleg semmit nem fogsz kapni, mivel az ÖBV (önálló bírósági végrehajtó) kizárólag azok között osztja fel az eladási árat, akik az ingatlanra be vannak vagy jelzálogjoggal, vagy végrehajtási joggal jegyezve. Akinek jut, annak jut, akinek nem, az így járt.

Maximum annak tudatában adj (már ha adsz), nem biztos, hogy valaha viszontlátod a pénzed.

nov. 4. 05:42
 5/9 A kérdező kommentje:

#4-es: Az önálló bírói végrehajtó lehet hogy pont annyiért adja el a házat amennyi az összes tartozás? Ami azért jóval kisebb lehet mint a piaci ár...

Már az egyik behajtó cég már küldött "fizetési felszólítás ingatlan árverezés megelőzően" tárgyú levelet, pár hónapja. Ezek szerint még a fenti is bekövetkezhet és akkor az összes tulajdonosnak nem fog járni semmi, vagy csak annak aki tartozik?

Testvérem lakik (1/4 a tulajdona) a szülöi házban, de az anyukánknak van rengeteg tartozása, a tesóm sajnos még drogozhat is amennyire tudom és alig dolgozik ha tud, mert nincs neki meló, illetve nem keres eléggé, szakmája meg épp nincs meg egy szóbeli híjján.

nov. 5. 15:01
 6/9 anonim ***** válasza:

"Az önálló bírói végrehajtó lehet hogy pont annyiért adja el a házat amennyi az összes tartozás?"

Nincs kizárva, hogy az ÖBV által árverésre bocsátott ingatlan nyomott áron kel el. A törvényben vannak korlátok. Tehát -> bizonyos mértékig lehet csökkenteni az ingatlan becsértékét védve ezzel azt, hogy egy ingatlan vagyont ne lehessen elherdálni fillérekért.

Még csak most írtad, hogy 1/4-es tulajdonrésze van benne a testvérednek, akinek segíteni akarsz. Feltételezem örökség, és az apuka, anyuka házasok voltak az apuka halálakor. Ha jó a tippem, akkor viszont kétséges az árverés sikeressége, ugyanis anyukának özvegyi haszonélvezeti joga van bejegyezve az ingatlanra. Így piacképtelen a szóban forgó ingatlan.

Ha mindenféleképpen szeretnék, hogy elkeljen árverésen, akkor kérhetik a tulajdonosok az ÖBV-től, hogy az ő tulajdonrészükre is folytassa le az árverést. Ez csak úgy működik, ha minden tulajdonos kéri, és az, akinek haszonélvezeti joga van az ingatlanon, lemond róla az értékesítés sikeressége érdekében.

Tehát sokféle varia lehetséges, át kell ezt beszélni az ÖBV-vel.

Vagy az adós viszi a vevőt az ÖBV-hez, aki becsértéken értékesíti a teljes ingatlant. Mind mondtam, ehhez mindegyik tulajdonosnak be kell "kapcsolódnia" a végrehajtó eljárásába.

"Már az egyik behajtó cég már küldött "fizetési felszólítás ingatlan árverezés megelőzően" tárgyú levelet, pár hónapja."

Behajtó cégnek nincs joga végrehajtási eljárást lefolytatni. Ahhoz önálló bírósági végrehajtó szükségeltetik, akit a bíróság jelöl ki illetékességi terület alapján.

Ha a teljes ingatlan értékesítésre kerül, nem pedig csak az egyik tulajdonos tulajdonrésze (egyébként ilyen módon piacképtelen szokott lenni az ingatlan), akkor ott a különböző tulajdonosok a tulajdoni hányaduk alapján részesülnek az értékesítés bevételéből, természetesen levonva az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jogok/jelzálojogok összegét, valamint az ÖBV költségigényét.

Ha már ÖBV-nél van az ügy, felvenném a kapcsolatot vele, és egyeztetnék a lehetőségekről.

Ha még nincs, akkor látni kellene hozzá a földhivatali tulajdoni lapot, hogy kinek mekkora tartozása van, milyen módon érdemes értékesíteni azt, hogy minden jogosult (akinek tartoznak) kielégítést nyerjen a vételárból, és lehetőleg maradjon belőle a tulajdonosoknak is valamennyi.

Ez azért jelentős logisztikát kíván...

nov. 6. 04:22
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm az infókat!

Anyuka (1/2), nevelő apa és két féltestvér (1/4-1/4) a felállás. Emlékeim szerint a tulajdon lapon nincs haszonélvezet anyukara mert nem éltek házasságban az egy éve elhunyt nevelő apámmal. Jelenleg csak az anyukának van tartozása amik közül néhányat jelzálogositva rá raktak a tulajdoni lapra.

Saccra a tartozás négyszeresét-otszorosét éri a ház.

Az honnan tudom meg hogy ÖBV-nál van az ügy?

nov. 6. 07:22
 8/9 anonim ***** válasza:

"Az honnan tudom meg hogy ÖBV-nál van az ügy?"

Többnyire attól, akinek tartozása van -> anyukától.

De sokszor a tulajdoni lapról is lehet ilyen információt szerezni, ha az anyuka tulajdonrészére már bejegyzett valamelyik ÖBV végrehajtási jogot. A bejegyzésnél ott lesz az ÖBV neve.

Legfrisebb tulajdoni lap kell hozzá...

"csak az anyukának van tartozása amik közül néhányat jelzálogositva rá raktak a tulajdoni lapra."

Jelzálogjoggal nem árverezhető semmilyen ingatlan. Ahhoz végrehajtási jog kell, hogy legyen az ingatlanon.

Meg kéne nézni egy friss tulajdoni lapot, hogy jelenleg mi is szerepel rajta teherként és milyen módon (jelzálogjog, vagy végrehajtási jog).

Ha jól értem, akkor csak a vízszolgáltatást akarod megmenteni úgy, hogy később az általad kölcsönadott összeget viszont is lásd majd egyszer, nem pedig az ingatlant az értékesítéstől, vagy az árverezéstől?

Mert ha igen, akkor te magad ilyen módon nem tudsz bekapcsolódni egy árverezéssel járó későbbi végrehajtási eljárásba, hogy onnnan kielégítést nyerjél. Ez nem így működik.

Kielégítést maximum úgy nyerhetsz, ha magasabb összegért eladjátok az ingatlant, mint az összes teher rajta, kifizetitek belőle a hitelezőket és mindenkit, akinek követelése van a bejegyzések által (végrehajtási költségek stb.), és már az adásvételi szerződésben kikötitek, hogy X. Y. összeget a vevő a te bankszámládra utaljon át a vételárból.

Maximum ezt tudom elképzelni, hogy biztosan a pénzedhez juss a jelenlegi helyzetben.

nov. 8. 04:14
 9/9 anonim ***** válasza:

... de még mindig nem ismert a terved...

Nagyon sok varia létezik, aminek a végkimenetele attól függ, hogy melyik variát választod.

nov. 8. 04:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!