Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Egy kapitalista hogy lehet...

Egy kapitalista hogy lehet oktatáspárti, ha szerinte csak annak van értéke, amit a piacon el lehet adni?

Figyelt kérdés
Persze nyilván vannak szakmák, amiket a munkaerőpiacon azonnal el lehet adni, de az általános és középiskolai tudás 90 százaléka nem ilyen.
aug. 31. 08:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
68%
Arról nem hallottál, hogy a tudást is el lehet adni? (knowhow)
aug. 31. 08:46
 2/12 anonim ***** válasza:
71%
Értelmetlen kérdés. Az oktatásnak még a kapitalista szerint sem akkor van értelme, ha piacképes. Lehet, hogy van olyan kapitalista, aki ezt mondja, de hogy általában nem ez a vélekedés az biztos.
aug. 31. 08:58
 3/12 krwkco ***** válasza:
100%

"csak annak van értéke, amit a piacon el lehet adni"

"az általános és középiskolai tudás 90 százaléka nem ilyen."

Nem csak a lexikális tudás számít.

Aki el tudja végezni az általános iskolát, középiskolát vagy egyetemet az képes rendszeres erőfeszítésre és feltehetően együttműködik a felsőbbséggel. Ezért ennek az előírása bizonyos fokig szűri a munkára jelentkezőket.

És az iskolák a tudás mellett gondolkodásra is "edzenek". Akkor is, ha az iskolai feladatnak nincs gyakorlati haszna vagy az ismerete elfelejtődik.

aug. 31. 09:21
 4/12 anonim ***** válasza:
63%

Ebből az utilitarista gyökér felfogásból szoktak azok kisülni, hogy tanítsunk csekkfeladást meg hasonlókat diophantoszi problémák és Kosztolányi helyett.

Az, hogy kapitalista, persze sokféleképpen értelmezhető, de ha vegytisztán vizsgáljuk, akkor tulajdonképpen a hipotézis helyes. Tőketermelő emberekre van szükségük, minden egyéb tudás felesleges hobbi, főleg, ha olyasmiről van szó, amelyek a rendszer szabályozására irányul.

aug. 31. 09:51
 5/12 A kérdező kommentje:
Szerintem a kapitalisták valójában nem oktatáspártiak, csak olyannyira érzik, hogy az oktatásellenesség nem szalonképes, hogy inkább letagadják a saját gondolataikat.
aug. 31. 10:06
 6/12 A kérdező kommentje:
Kifejezetten azt szeretnék, hogy minél több hülye fizessen elő a LiveJasmin-os jóslásokra, mert ebből lehet meggazdagodni.
aug. 31. 10:08
 7/12 anonim ***** válasza:
34%

Én kapitalista vagyok, de nem vagyok “oktatásellenes”, bármit is jelentsen ez.

Az oktatást az állam helyett azonban a piacnak kellene átengedni, magánoktatásra van szükség, ahol pénzért adnak piacképes tudást. Akkor térül csak meg az oktatási költség, ha utána az így nyert szakmai tudással értékes munkaerőként el tudunk helyezkedni. Ezáltal az iskoláknak a gazdasághoz, a minket körülvevő valósághoz kellene alkalmazkodnia ahelyett, hogy elavult büfészakok fenntartására felvennék a bamba államtól a normatív támogatást - pazarolva ezzel a társadalom erőforrásait.

A költségek fedezete pedig: diákhitel, szintén piaci alapon.

aug. 31. 11:07
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

A kapitalizmus nem ezt jelenti.

Az oktatás meg egy hosszútávú befektetés.

Csak ennyi gond van az egésszel.

aug. 31. 11:38
 9/12 anonim ***** válasza:
Megint elökerült a mindenbe belekötö kérdezö, nyilván a vallás kategóriából már kitiltották, most itt írja a hülyeségeit, aminek semmi értelme, de jól tud veszekedni mindenkivel, aki válaszol bármit is.
aug. 31. 11:41
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

"Olyannyira allottam, hogy még a kérdésbe is belefoglaltam, csak az analfabéták ugye erről nem tudhatnak."

. Csak ezt írod: "általános és középiskolai tudás 90 százaléka nem ilyen."

Tehát

1. Szerintem Te nem tudod, mi a "know what" és a "know how" közti különbség

2. Az általad kritizált ismeret nagyrésze "know how", és minden nap hasznos (pl. tanulni tudás, napirend stb.)

aug. 31. 11:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!