Ha lenne 5 millió forintod, ami igazából nem elég semmi komolyabb cél (saját lakás pl.) eléréséhez. A fizetésed biztosítja a megélhetésed, tehát elméletileg nem kell hozzányúlnod ehhez a pénzhez...? folyt
Most is van 5 millió forintom. Nekem sem kell hozzányúlnom, de simán megengedtem belőle egy nyaralást kettőnknek (kb 700 ezer forint egy hét Ausztriában) és azon gondolkodom, hogy dobjam-e be önerőnek egy új kocsihoz.
Egyébként be lehet fektetni a pénzt, nem muszáj elkölteni.
Én mindig úgy voltam vele, hogy ha nincs elég pénzed, akkor elsődlegesen nem spórolni kell elkezdeni, hanem megpróbálni több pénzt keresni. Nem vagyok hajlandó kuporgatni, és a jelenben zajló életemet mindenféle jövőbeni elképzelt szituációval megkeseríteni, az ilyen klasszikus "Mi lesz akkor ha...?" típusú kérdésekkel. Ezeket a végtelenségig lehet sorolni, hogy de majd mi lesz ekkor, meg majd mi lesz akkor. Nem tudom hogy mi lesz. Erre mondja az angol hogy "we'll cross that bridge when we come to it". Majd valahogy lesz. Úgy még nem volt soha, hogy ne legyen sehogy. Ha valami megtetszik, vagy jól esne, vegyed. Költsed a pénzt, azért van. A halálos ágyadon biztosan nem arra fogsz emlékezni hogy "Jaj, bárcsak 2 millió forinttal több megtakarításom lett volna. Bárcsak ne lettem volna olyan hülye, hogy 40 éve azon a bizonyos nyáron elmegyek utószezonban a Kanári szigetekre". Arra az élményre viszont amit a Kanári szigeteken a családoddal kaptál, lehet hogy a halálos ágyadon is fogsz emlékezni. (A Kanári szigetek itt most egy példa.)
Ez úgy általában a véleményem a kérdésről, egy picit konkrétabban: a világon az egyik legjobb dolog szerintem az utazás. Új tájakat, új embereket megismerni, új helyzeteket megélni, új dolgokat tapasztalni, tágítani a perspektívádat, árnyalni a világnézetedet, szerintem felbecsülhetetlen. Utazásra sose sajnáld a pénzt, pláne ha van felesleges!
A helyedben én nyaralnék egyet ebből a pénzből (de mondjuk nem belföldön), a maradékból pedig vennék magamnak egy szép órát: az örömet is okoz, és az értékét is tartja (sőt!).
A nyaralás, műszaki cikk vásárlás, stb nem jó ha s megtakarítás terhére megy.
Ezt a pénz fektesd be!
A többit meg fizesd a forgotőkedből.
Azért ezt ilyen szilárdan nem merném kijelenteni.
Kell egy 6-7 hónapnyi megélhetést fedező vésztartalék, amihez nem nyúl az ember tényleg csak vészhelyzetben.
Ezen felül jó még egy kis befektetés, de ami ezen is túlmutat, azt fel lehet használni olyan dolgokra, amik előre visznek és/vagy örömet okoznak.
Szóval ha mondjuk 400 ezer a megélhetése, akkor 2,5 millió a vésztartalék, 1,5 millió megtakarítás és 1 milliót felhasználhat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!