Esküvői fotós/videós szerződés ügyvéddel?
Mivel most már kell adatvédelmi nyilatkozat, ÁSZF meg kb. minden, valószínűleg akkor jársz a legjobban ha ügyvéd írja meg ezeket, bár ez nem feltétel. Egy-kétszázezres költségre tippelnék. Remélem nem fotós ÉS videós akarsz lenni. Csináld egyiket, de azt jól! ;)
aug. 3. 09:06
2/12 anonim válasza:
Általában a fotós/videós rendelkezik ilyen sablonnal, nem kell ügyvéddel íratni mindenkinek egyesével. Minket kicsit átrázott a fotós, mert volt benne egy olyan tétel, hogy a megrendelők (mi) megengedjük, hogy marketing célra felhasználja a készült képeket. Jeleztük neki telefonon (szóval nincs nyoma....), hogy mi nem járulnánk ehhez hozzá, ő pedig nem azt csinálta, hogy kiegészítette egy NEM szóval az adott mondatot, hanem kivette az egész pontot. Nem akartunk kötekedni, ezért ezt a verziót aláírtuk. Utána nem konkrétan rólunk, hanem a násznépről posztolgatott mindenfelé és amikor kérdőre vontam, akkor a szerződésre hivatkozott és azt mondta, hogy mindegy mit teszek, mert ő akkor is azt tesz a képeinkkel, amit csak akar. Szóval tessék ebből tanulni és inkább többször módosítani, minthogy hiba maradjon. Előre is sok boldogságot kívánok! :)
aug. 4. 06:21
3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kommenteket, ÁSZF-ről nem si tudtam. Intézem azt is.
2)
Igazából szolgáltatóként mondom, hogy van realitás abban ahogy rendezte. A stílus persze nem a legjobb viszont mi onnan tudunk új ügyfeleket szerezni, ha látják a munkáinkat. Én pl beleírtam hogy amennyiben a pár nem járul hozzá a képek felhasználásáoz az + x% és itt mindneki el tujda dönteni hogy szeretne e hozzájárulni vagy sem. Ha nem akkor a + százalékkal le vannak fedve. Sajnos engemn is akartak már átvágni hogy persze mehet majd ki, majd amikor kész lett ők inkább nem szeretnék. Mondtam hogy semmi gond de akkor az a szerződésbe foglalt + százalék, egyből mehetett publikusba. Ha ez korrekten le van kommunikálva szerintem nincs ebből gond, a szerződés lényege hogy tisztán érthetően mindkét fél le legyen fedve.
A jelenleg hatályos szabályozások szerint még ha konkrétan tettél is olyan nyilatkozatot amely szerint felhasználhat rólad valamit, azt is bármikor visszavonhatod. Nem tartom korrektnek azt a gyakorlatot, hogy ha az anyag nem publikálható, az feláras, hiszen törvényadta joguk megtiltani az anyag felhasználását, vagy visszavonni az ezzel kapcsolatban tett nyilatkozatukat. Ezt jogi úton szerintem simán meg is nyerik, szóval ezzel óvatosan.
aug. 4. 11:26
5/12 A kérdező kommentje:
Miért, nem szabhatom meg a saját áraimat, valamint hogy mi plusz költség és mi nem az? Én ezt több szolgáltatótól is hallottam már, tőlük vettem át.
Olyan jogáról mondatod le amit a törvény ad, szerintem ez ha jogszerű is, inkorrekt.
aug. 4. 16:33
Agyalok rajta. Mit csinálsz akkor ha valaki elsőre engedi a publikációt, majd fizetés után meggondolja magát? Ehhez ugye minden joga megvan.
aug. 4. 20:33
8/12 A kérdező kommentje:
Ez egy választási lehetőség, senki nem kényszerít senkit az aláírásra. Mélyre süllyedni nem fogok ha valakinek ennyit ér a korrektség hogy így megkerüljön hát tegyen így. de válaszolj légyszi, de felkérnél egy olyan fotóst vagy videóst akinek nem láttad egy munkáját sem, mert mondjuk mindenki inkább megtartaná magának? Mert szerntem nem. Ez egy olyan szakma amiben a referencia az úr.
A mi fotósunk megcsinált egy referencia-anyagot az általa fizetett modellekkel, és azt használja - szabadon - mindenféle PR célra.
Ez a korrekt, és nem az, hogy az én ábrázatommal házaljon!
aug. 4. 22:23
#8: Fotós vagyok, kicsit több mint kétszáz esküvőt fotóztam végig, szóval tudom miről beszélek amikor azt mondom, hogy nem kell minden anyagot publikálni. Nálam mondjuk eleve várni is szokták, hogy felkerüljenek a BLOG-ra, mindenki úgysem fogja letiltani az anyag használatát.
#9: Na, az pont nem korrekt, hogy azt mutogatja amit egy profi modellből, egy ezer ponton profik által összerakott fotózáson csinálni tud, mert ebből Te semmit sem tudsz meg arról, hogy mit tud csinálni egy valódi esküvőn, ahol nem profi modelleket kell fotóznia és a körülmények is egészen mások. Ez az amiért nem használunk portfolio-ban workshopon készült képet sem, mert az nem az Ő képe.
aug. 4. 22:27
Kapcsolódó kérdések: