Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Én vagyok hülye vagy én...

Én vagyok hülye vagy én vagyok hülye?

Figyelt kérdés

Ketten vagyunk a feleségemmel, elég jól keresünk, havonta olyan 380 ezret félre tudunk tenni. Viszont folyton vita van abból, hogy én nem szeretem költeni a pénzt, ő meg igen. Most pl. tervben lenne egy új kocsi, amivel a 380 ezres megtakarítás leapadna 300-ra, ami tudom, hogy még mindig bőven jó, mégis vonakodok meglépni a dolgot.

Én vagyok a hülye, vagy jogos valahol a dolog?

aug. 2. 10:14
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudjuk, mert nem tudjuk, hogy mit nyertek az új kocsival, kell e az a kocsi valóban.

Nem tudjuk, hogy mire gyűjtötök, mennyitek van, pl veszélybe kerül e valami miatta.

Egyébként pedig sokan túlzásba viszik a spórolást és elfelejtenek élni közben.

Alapvetően erre nem fogsz kapni itt hasznos választ, neked a feleségeddel kell ezt megbeszélni és közös döntésre jutni.

aug. 2. 10:19
 2/21 anonim ***** válasza:
72%

Nálunk is megvan ez a különbség, csak fordítva. Én vagyok a skót, a férjem a költekezős.

Szerintem alapvetően jól kiegészítjük egymást. Én visszafogom a szükségtelen költéseit, ő lazítja kicsit a garasos hozzáállásom.

Én pl. most biztosan nem vennék új autót, pláne nem hitelre, lízingre, de mi éppen ilyen élethelyzetben vagyunk, tehát a férjem sem. Hogy nektek mi a reális, azt ti tudjátok.

aug. 2. 10:30
 3/21 A kérdező kommentje:

Veszélybe nem kerül semmi, bőven marad megtakarítás, de igazából nem lenne muszáj az új kocsi, mert a mostani is teljesen jó. Nincs is nagyobb cél, amire gyűjtenénk, mert a lakás megvan, ház meg nekünk kettőnknek nem érné meg az árat, meg a sok teendő a házzal és a ház körül felülírná az előnyöket.

Viszont én tényleg hajlamos vagyok túltolni a spórolást, pl. a mai napig egy 30 éves biciklit használok, pedig vehetnék újat.

aug. 2. 10:33
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Az se feltétlenűl gond, hogy 30 éves bringát tolsz. Ha megfelel, nem akadályoz, nem az van, hogy nyikorog meg pörögnek benne a 8asok.

Arra gondolok, hogy vannak emberek akik betegesen spórolósak mindenben.

Pl volt olyan osztálytársam aki minden karácsonyi, húsvéti csokit feltett a polcra és alig alig evett belőle. Dugig volt neki a polc vele. Adni persze nem adott volna senkinek belőle :)

Aztán szerintem ott avasodott meg. Ez pl marhaság, azért spórolni valamivel, hogy tönkremenjen.

Vettem nemrég ragasztott gerendát asztal készítéshez. Maradt belőle bőven. Fájt a szíven érte, mert drága jó anyag. De ha most tárolgatom meg minden, idővel romlik az állapota és elvesztem az értékét. Így végül egy kinti padot csináltam belőle. Nagyon szép lett, kicsit kár volt bele a drága anyag, de így jobb volt.

Ilyen dolgokra gondolok.

Az is, hogy valaki képes 20 éven át spórolni mindenen, hogy aztán mondjuk vehessen egy kis lakást belőle. Szép és elmondhatja, hogy nincs hitele, valójában ha felvett volna hitelt rá korábban, akkor anyagilag még lehet jobban is kijön belőle mint ha tartogatja a pénzt. Lehet, hogy mindenfééle befektetéssel sikerül pénz keresnie a megtakarításán, de cserébe albérletben él, mamahotelban lakik, nem komfortos az élete, stb. Összességében kiderülhet, hogy anyagilag nem érte meg így se, vagy kis plusz pénzért cserébe eladta a kényelmes életét egy kényelmetlenért cserébe.

Ezért nehéz erre bármit mondani, emberfüggő. A lényeg, hogy jól érezzzétek magatokat és jól meglegyetek együtt. Ha sok lemondásra van szuuükség, az nem biztos, hogy jó vagy lehet nem illik össze a 2 ember. (most nem utalok semmire csak példának mondtam)

aug. 2. 10:51
 5/21 A kérdező kommentje:

Általában sikerül egymást egy középútra húzni, hogy én visszafogom a feleségem fölösleges kiadásait, ő meg rúgdossa a seggem, hogy ne spóroljak mindenen. De azért a nagyobb kiadásoknál ritkán van összhang, valamelyikünk mindig enged, általában én. Csak utána sokszor rosszul érzem magam.

Az is igaz, hogy sok esetben kiderül, hogy jó döntésre beszélt rá, mert pl. telefonból sem akartam 280 ezrest, de kiderült, hogy sokkal jobban működik rajta minden, mint a korábbi 80 ezer körüli telefonokon.

aug. 2. 11:01
 6/21 anonim ***** válasza:
71%
Te vagy hülye.
aug. 2. 11:21
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

"Az is igaz, hogy sok esetben kiderül, hogy jó döntésre beszélt rá"

Megválaszoltad magadnak.

aug. 2. 11:22
 8/21 anonim ***** válasza:
55%

Én ebben inkább azt nézném, hogyha nem létfeltétel egy új autó most, akkor miért hitelre veszitek meg, ami autó esetén egyértelmű bukta? Szerintem egy új autó akkor fér bele (ha nem létszükség), ha kényelmesen megvan rá a pénz, vagy nagyon nagyon kedvező hitelre lehet megvenni. Utóbbi ma nem igen jellemző.

380 ezres havi megtakarítás mellett én nem gondolom, hogy irreálisan sok idő lenne összespórolni egy autóra, ami most indokolná a hitelt. Szóval nekem alapvetően ezekkel ilyen problémám van.

Mi pl. ezért SEM veszünk most új autót, meg egy rakás más személyes körülmény miatt sem, pedig hitelre lazán beleférne és biztosan jobban is esne beleülni egy szalonszagú 0 km-s autóba, mint a 15 éves Kiánkba. Szóval érted na. Nem vagyok én semmi jónak az elrontója, csak az ésszerű döntés legyen!

aug. 2. 11:29
 9/21 anonim ***** válasza:
55%

"de igazából nem lenne muszáj az új kocsi, mert a mostani is teljesen jó"

Feleséged mit mond miért kell új kocsi? Meg tudja indokolni, vagy csak szimplán szebb?

nem derül ki, hogy ez a 80 ezer mit takar, hitelt?

Ha hitel törlesztő, akkor neked kéne elmagyarázni az asszonynak, hogy kocsi miatt nem éri meg adósságba verni magatokat.

Tűzzetek ki egy időpontot, hogy mikor kell az új kocsi, aztán addig spóroljatok össze rá annyit.

Az asszony miről hajlandó lemondani az új kocsiért és te miről vagy hajlandó lemondani.

aug. 2. 11:53
 10/21 A kérdező kommentje:

80 ezer az a mostani és a leendő kocsi össz havi költségének a különbsége (ebbe beleszámoltam a hitelt, az üzemanyagot, szervizt, biztosítást és az értékvesztést is)

A feleségem azért szorgalmazza, mert mindig is egy Hondát szerettem volna, csak korábban nem volt rá pénzem. De most meg már nem villanyoz fel úgy, mint huszonévesen, inkább reálisan gondolkodom.

aug. 2. 12:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!