Fundamentát érdemes manapság megkötni?
A lakáskölcsön kamatot kell megnézni, hogy annak a kamatopciónak a befixálása ér-e annyit, hogy a betéti szakasz veszteségét (alternatív hozamról való lemondás) elszenvedjük.
Black-Sholes modellel kiszámítod a kamatláb-opció jelenértékét, és ha ahhoz hozzáadva a betéti szakasz pénzforgalmának állampapír hozamgörbével diszkontált nettó jelenértékét pozitív szám jön ki, akkor megéri.
De tekintve hogy a Fundamenta masszívan nyereséges volt az elmúlt években, nem hiszem, hogy pozitív lehet ez a különbözet számodra.
Nincs már rá állami támogatás, így kb semmit nem ér. Kedvezményes hitelt ad talán.. bár ha nem akarsz hitelt felvenni, akkor nem sok értelme van. Néha ajánl kivitelezői partnereket, de ha nem építkezel akkor ennek se sok értelme van.
Bár én is fizetem, jövőre jár le.. újat már nem fogok kötni. Még egy 7%os állampapír is többet hoz mint ez
Hát igen, az állampapír esélyesebb. Most azon gondolkozom, hogy lényegében nekem nem olyan sürgős a házvásárlás. Viszont körülbelül 2 év múlva már a házamban szeretnék élni.
A piaci jelzáloghiteleket meg ügye kb. 2-3 évente célszerű váltogatni egy kedvezőbb konstrukcióra a piaci helyzettől függően.
De addig is tájékozódom és szeretném kihasználni a lehetőségeimet.
A cél világos. Házra lesz szükségem. Lehetőségekből meg akad minden féle.
Nekem van, bár nem Funda, de lakástakarék. Nemrég kötöttem 8 évre, 6,14%-kal, nyitási díj nélkül. Azért ezt, mert ez fix 8 évig. Az állampapír 7% körüli hozama, meg nem. Nagyjából ennyi volt a megfontolás. És fontos volt, hogy "hülye biztos" legyen, ne kelljen foglalkozni vele.
A célunk az, hogy veszünk egy lakást 2-3 év múlva befektetési céllal, aminek majd a hitelébe beleforgatjuk lejáratkor. Ha véletlenül mégsem úgy alakulna, hogy ez járható út, akkor pedig addigra a családi házunkon is biztos találunk valami felújítandót. Szóval biztosan lesz helye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!