Van egy lakásban tulajdon jogom, a haszonélvezet apámé. Eladhatom a tulajdonjogot, apám beleegyezése nélkül?
Nem vagyunk jóban.
Nem beszélünk.
Sőt egy komoly üzletet is elbuktam miatta (hosszú)...
Egész életem megkeserítette.
Ő most örökölt, legalább 120 millió Ft értékben.
Szóval nem semmizném ki.
Törvény szerint elvileg, ahogy utána néztem eladhatom a tulajdonjogot, ha a vevő elfogadja, h a haszonélvezet marad anyámé.
40 millió értékű lakás.
Apám már idős.
Lehet lenne valaki aki ad pár milliót a tulajdonjogért.
Már csak azért is mert a haszonelvezeti jog nem eladható és a haszonelevző halálával megszűnik így az új tulajra kerülne át.
Ítelkezést hagyjuk. Aki nem élt át egészvgyerekorában érzelmi bántalmazást, az úgyse érti.
Írásodból nem derül ki, de ezek szerint neked van egy mondjuk 10%-os tulajdonjogod egy lakásban. (Csamert azt írod, pár milliót adna érte valaki).
Feltételezem nem rendelkezel többségi tulajdonnal.
Nem vagyok ügyvéd. De szerintem semmi ráhatása az egész sztorira, hogy a te tulajdonjogod kinél van. A többi tulajdonostárs beleegyezése nélkül aligha történhet ott bármilyen radikális változás. Szerintem a haszonélvező ebbe nem szólhat bele. Ki nem lakoltathatjátok. A haszonélvezeti jognak továbbra is fenn kell maradnia. A haszonélvező számára teljesen mindegy ki/kik a tulajdonosok.
Ismétlem, nem vagyok ügyvéd. Ne vedd készpénznek amit írtam.
Amúgy azt vágod, hogy te azért a tulajdonjogért nem tettél semmit. Csak megszülettél és vagy. Miért olyan fontos, hogy eladd azt az egy picike részét, valaminek, amiért a szüleid dolgoztak meg és neked szimplán csak azért van ott egy kis részed, mert létezel?
Inkább dolgozz azon, hogy egyszer neked is legyen majd egy sajàtod, ne a szüleidet b*sztasd. Nem ítélkezés volt, csak simán úgy érződik az írásodból, hogy egy pénzéhes kölyök vagy, aki megtudta hogy ja ott nekem van valami, hát ide vele. A szüleid viszont komolyan megdolgoztak azért, nem szép dolog ez egy gyerektől.
Ha meghaltak az őseid, úgyis kapsz valamit örökléskor. Addig is éld az életedet, ne pénzéheskedj.
A tulajdonjog független a haszonélvezettől.
Természetesen eladhatod, bárki más beleegyezése nélkül. Viszont 2 óriási buktató van:
1. Nehezen lesz olyan aki megvenné. Egy 40 milliós ingatlan tulajdonjogát, amiben haszonélvező van, senki sem igazán akarná megvenni. Akkor is legfeljebb 3-5 millióért, a haszonélvező korától/egészségi állapotától (tehát, hogy várhatóan mikor szabadul fel az ingatlan) változhat. De az 5 millió már nagyon maximum. Természetesen csak 100%-os tulajdonért.
2. Az érték még lejjebb megy, ha csak tulajdonrész. Tulajdonrészt még haszonélvező/lakó nélkül sem szívesen vesz az ember, hát még azzal együtt. Ha csak tulajdonrész, az érték leugrik százezres nagyságrendekre, és azt mondanám százalékonként kb. 8-9 ezerre.
Tehát egy haszonélvezettel terhelt, 95%-os tulajdonrészt is nagyon maximum 760-855 ezerért tudnál eladni.
UI.:
Természetesen a fenti árak arra vonatkoznak, ha Budapesten, nem C. kat. helyen van, lehetőleg jó tömegközlekedéssel. Ha Budapest, de rosszabb/külső/C. hely, akkor vegyél le 10%-ot az értékekből.
Ha Budapesten kívüli, akkor pedig 25 km-enként 5%-ot.
A teljes tulajdonjog az enyém.
Nem dolgozott meg érte. Kétes dolgai voltak, úgy szerezte.
Egyből a majom proliság, h a szükeid megdolgoztak érte.
Szó se volt szülőkről csak egy szülő. A másik szülőt addig terrorizálta még idegösszeomlásoknsorozatát élte át és pszichiátriára került.
Igen 40 milliós lakás teljes tulajdonjogát 3-5 millióért.
"Inkább dolgozz azon, hogy egyszer neked is legyen majd egy sajàtod, ne a szüleidet b*sztasd. Nem ítélkezés volt, csak simán úgy érződik az írásodból, hogy egy pénzéhes kölyök vagy"
40 éves vagyok.
Van 2 lakásom kiadva és van egy házam Pesten, amiben élünk.
2 diplomám van és egy kft-m.
Nem vagyok rászorulva.
Csak tönkrette a gyerekkorom.
A másik szülőmnek tönkrette az életét. Az utána lévő párjait kisemmizte.
Engem egy 19 milliós megállapodástól távolíott el, mert ismerete az egyik leendő üzletfelem és lebeszélte, hazudozott. Lett másik ügyfél de 1 éve zajlott a projekt előkészítése.
Részegen többször abuzált, napokra magamra hagyott gyerekkoromban.
Az, hogy te okoskodsz, meg kölyközöl csaknazt mutatja, hogy proli vagy, mert töredék információkból ítélkezel. Holott ennek semmi köze nincs a kérdéshez.
Ahogy előttem is többen mondták, bármikor, bárkinek eladhatod a tulajdonrészed, ha van rá vevő.
Nem kell, hogy a haszonélvező beleegyezzen, hiszen az ő haszonélvezeti jogát a tulajdonjog változás nem érinti. Az addig, amíg le nem mond róla, vagy meg nem hal, megilleti.
Az más dolog, hogy találsz ilyen paraméterekkel vevőt, vagy sem.
Ezeket írtad:
"a haszonélvezet apámé."
"ha a vevő elfogadja, h a haszonélvezet marad anyámé."
Lehet, csak elírtad. A végeredmény szempontjából mindegy is, hogy kinek van haszonélvezeti joga rajta.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!