Örökölt tartozás követelése a hagyaték értéke felett lehetséges?
Örököltem egy 2,5 milliós ingatlant és ezzel együtt egy 8 millió ft-os adósságot.Elfogadtam az örökséget,mert tudtam,hogy csak a hagyaték értékéig vagyok felelős a tartozásokkal.Összesen 2,1 milliót-ot kell visszafizetnem,mivel a 2,5 milliós értékből még lejön a temetési költség,közjegyző díj,stb.2 hitelezővel meg is állapodtam,az egyikből még kb 100ezer ft van vissza,a másikból kb 400ezer.De most megjelent egy 3.hitelező és hiába küldtem el a megállapodásokat a másik hitelezőkkel és hiába írom nekik,hogy az amit követelnek,már a hagyaték értékén felül van.Kértek igazolást arról,hogy fizetem e a törlesztőrészleteket a hitelezőknek.A napokban megint küldtek levelet,hogy
követelnek tőlem 1,3 millió ft-ot.Ez már kb. 2 éve húzódik.Mit tudok tenni,hogy békén hagyjanak már?
A harmadik hitel benne volt a hagyatéki leltarban?
Ha nem, akkor mondd neki, hogy sajnálod, indítson pert/pothagyateki eljárást, ha akar valamit.
Ott meg visszautasítod.
Ha benne volt, akkor a te sarad. Meg kellett volna vele állapodni.
Így utólag nem lesz annyira egyszerű.
Az első válaszolótól kérdezem,hogy miért is veszítenék el mindent?
4/4 nem volt benne.
Nem veszitesz el semmit.
Jol tudod hogy csak a pozitiv vagyon ertekieg felelsz az orokolt hitelekert.
Ugyanakkor az is igaz hogy rajtad kovetelhetik a maradekot, mert te vagy az orokos, DE birosaginuton nem tudjak ervenyesiteni. Vagyis annyi felszolito levelet kuldenek amennyit akarnak, hivogatjatnak, de mast nem tudnak tenni.
Szoval beken nem fognak hagyni. Az az egyetlen lehetoseguk hogy presszionalnak hatha fizetsz. Vegrehajtani nem fogjak tudni a tartozast.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!