Ekkora összeget mibe érdemes befektetni?
Úgy alakult az életem, hogy gazdagabb lettem 11 millió forinttal (örökség).
Jelenleg banki extra megtakarítási számlán pihen a pénz, de nem szeretném ott parkoltatni, mert veszít az értékéből.
Állampapíron gondolkozom nagyon, de sajnos ahhoz nem nagyon értek (alapvetően nem vagyok expert pénzügyekben).
Illetve ők mennyire megbízhatóak?: [link]
Valószínűleg az állampapír lesz a nyerő, már utána is olvasgattam a témában, csak nem tudom, mennyire kell odafigyelni, hogy mikor melyik típusú és milyen lejáratú állampapírból jön a legtöbb pénz.
"Állampapíron gondolkozom nagyon, de sajnos ahhoz nem nagyon értek"
Ha nem kezded el csinálni, akkor sose fogsz érteni hozzá.
Az állampapír az egyik legegyszerűbb befektetési lehetőség, én a lépcsőzetesség híve vagyok, én ezzel kezdeném.
"de nem szeretném ott parkoltatni, mert veszít az értékéből."
Állampapírban is veszíteni fog, max nem annyit. De valahol el kell kezdeni.
"mennyire kell odafigyelni, hogy mikor melyik típusú és milyen lejáratú állampapírból jön a legtöbb pénz."
Sajnos kell valamennyit nepperkedni. De nem folyamatosan.
Ha most megveszed a 3 éves fix állampapírt, akkor valamennyire figyelni kell, hogy kijön-e valami jobb, amibe érdemes átugrani.
És amikor jön a kamat akkor azt is újra be kell fektetni.
"Illetve ők mennyire megbízhatóak?: [link]
Szerintem megízható. Magyar cég, magyar felügyelettel.
Az már másik kérdés, hogy hozamokban meg fogják-e tudni verni az állampapírt.
Illene 5-10 éves távon. De ha 2 év múlva kell a pénz, akkor egy tőzsdei befektetés simán lehet rövidtávon veszteséges hiába jó alapkezelők.
Álampapírba most nem érdemes fektetni. Eddig megbízható volt de most nem ajánlom senkinek :/
Nincs más ötleted?
Esetleg arany? Azzal kerülheted az inflációt is
"Álampapírba most nem érdemes fektetni. Eddig megbízható volt de most nem ajánlom senkinek :/"
Ezt kérlek fejtsd már ki jobban, miért nem ajánlod senkinek?
Tapasztalatlan kisbefektető még mindig az állampapírral jár jobban kezdésnek, mint bármi mással.
Aranyat meg hagyjuk, azzal az jár jól aki olcsón veszi és drágán eladja, azaz a kereskedő.
Ha nem értesz a pénzügyekhez akkor én is az állampapírt javasolnám első körben, azok közül is a lakosságiakat (FixMÁP, BMÁP, PMÁP, EMÁP, MÁP+). Azokon max 1%-ot veszíthetsz nominálisan ha ma beteszed és holnap kiveszed a pénzt. Tény hogy nem fizetnek magas kamatot, de cserébe biztonságosak és kiszámíthatóak.
A kockázatosabb eszközökkel többet lehet nyerni de veszíteni is ha melléfogsz. Az árfolyamuk ingadozó, nem lehet pontosan megmondani hogy adott idő múlva mennyit fognak érni.
"Nem kell érteni a pénzügyehez, TBSZ számla, VWCE and chill."
Aki nem ért a pénzügyekhez, és mondjuk affinitása sincs hozzá hogy egy kicsit beleássa magát mélyebbre, azoknak ez már bőven megugorhatatlan szint.
#9: Oké! A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) egy klassz lehetőség, hogy adómentesen fektess be, ha kibírod, hogy 5 évig nem veszel ki belőle. Nyiss egy ilyen számlát pl. az Interactive Brokers nevű (érdekességképp annó egy magyar faszi által alapított) cégnél. Van hozzá segítség az oldalon is: [link]
Hosszú távú befektetésre az egyik legjobb és legkevesebb macerával járó megoldás, ha olyan részvénykosarat (más néven ETF-et) veszel, amiben sok cég egyszerre van benne. Ezek közül a VWCE jelű egy kiváló választás, ugyanis a kosárban több tucat ország több ezer cége van, és az ára szinte tökéletesen együtt mozog a világ tőzsdei cégeinek összértékével. Ezzel pontosan a világátlagot hozod, ami remélhetőleg megfelel számodra -- az elmúlt 100+ évben ez évi 7% infláció feletti hozamot jelentett, jobb és rosszabb időszakokkal.
Az állampapírok hozama hosszú távon ettől jócskán elmarad, cserébe ott nincs rizikó, nincsenek bezuhanó árfolyamok, mindig többet kapsz vissza egy kicsivel, mint amennyit beraktál. Ez bár jól hangozhat a kispénzű, filléreit féltő ember számára, valójában inkább bankok, gazdagok, idősek számára jó ötlet, ahol a vagyon rövid távú megőrzése fontosabb, mint a hosszú távú gyarapítása. 11 millió forinttal ETF-et vegyél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!