Elutaltam egy havi TB-t a NAV-nak, viszont 3 havi tartozasom van. Igy ok a legelso fizetetlen honapot fogjak levonni?
"Igy ők a legelső fizetetlen hónapot fogják levonni?"
Továbbra is tartozni fogsz, vagyis nem lesz rendben a tb-d. Kérjél fokozatos törlesztést, akkor elkülönül a tartozásod az aktuális díjaktól.
A befizetést mindig a legkorábban esedékes tartozásra tudják be. Nem döntheted el, hogy éppen melyik hónapot rendezted a befizetéssel. Jogszabályban előírtak alapján számolják el. Tehát mindig a legkorábban esedékesre.
Mikor fogod látni?
Amint megérkezik a Magyar Államkincstárhoz, amely éjszakánként leválogatja a beérkezett összegeket és a megfelelő költségvetési szerv informatikájára elindítja azt. A NAV automata rendszere felkönyveli a befizetést, ha minden adat megvan hozzá. Ha nincs (közleményben nincs adóazonosító jel), vagy hibás (elírta a befizető az adatokat), akkor egy élő NAV ügyintéző kezd el vele foglalkozni, és megpróbálja beazonosítani a befizetést egy adózóval. Az kicsit tovább tart. :)
Általában 1-2 nap és felkönyvelődik. Nyilván ha közben hosszú hétvége van ünnepnapok miatt, akkor tovább tart, mert olyankor sem a NAV, sem az Államkincstár nem dolgozik.
5+
Ilyen esetben szerencsére nem úgy működik, mint egy klasszikus behajtó. Illetve biztosan függ attól, hogy azóta mennyi lett rendezve. Én csak szemészeten jártam és semmi orvosi ellátás nem lett belőle, az utána már bőven finanszírozva lett.
"Ha a 3 hónap alatt nem volt lebukás az orvosnál és nem tűnt fel a Navnak, akkor valójában nem történik semmi. "
Még azt sem tudjuk, hogy egyáltalán előíródott a járulékfizetési kötelezettsége a kérdezőnek, vagy csak random fizet valamennyit, mert azt gondolja, hogy van hátraléka.
Ha van hátralékod felkönyvelve az adószámládra, akkor a befizetéssel mindig a legkorábban esedékes tartozást egyenlíted ki -> Azt írod, hogy 3 havi tartozásod van. Van? Biztos? Erről meggyőződtél?
Ha nincs hátralék felkönyvelve, akkor a befizetésed túlfizetésként tartják számon.
TAJ-számot 6 havi járulékösszegnek megfelelő tartozás felhalmozása esetén érvénytelenít a NEAK. Addig nem. Utána csak akkor lesz újra érvényes, ha a teljes tartozást maradéktalanul befizeted.
"már ellátásban részesültem, az ellátás miatt és a folyamatos munkanélküliségem miatt törölték is a tartozást."
Nem törölnek csak úgy tartozást. Kötelezettséget akkor törölnek, ha van ok arra, hogy visszamenőleg megtegyék azt. Például kiderül, hogy már nyugdíjas voltál alatta, tehát nem is kellett volna, hogy előíródjon.
Továbbá akkor törölnek, ha kitöltöd hozzá a 12 oldalas kérelmet, amelyben kéred a NAV-tól a tartozásod elengedését tekintettel arra, hogy rászorult vagy és a hátralék megfizetése a megélhetésedet súlyosan veszélyeztetné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!