Tavaly elhunyt személy részére állítható ki áfás számla ?
64m2 laminált padlót akartam letetetni, a legolcsóbb ajánlatban is 80m2-el számoltak a vágási veszteségek miatt. Sajnos az ár is nagyságrendekkel a tervezett összeg felet volt, továbbá kiszállítás +25e, lerakás 64*4e, szegélyezés 120*1,2e.
Végül vettünk 65m2-ert és mi magunk raktuk le (maradt belőle), szegélyt is megúsztam 81 méter + 1 extra méter.
3-4 ilyen munkát bevállal a szaki, legálisan számlával és a sajátját is meg tudja a maradékból csinálni.
“A fenti mondatodat gondold át még egyszer.”
Átgondoltam de legyél kedves világosíts fel, hogy a kiállított számlák lekönyvelésére mikor nem kerül sor, ha azok valósak, és szigorú számadású bizonylatok;
Plusz kérdés hogy miképpen hasznosabb adócsalási módszer kiállítani majd eltitkolni a számlát - ahhoz képest ha ki sem állítja és zsebre dolgozik… A kiállított, le nem könyvelt számlával az tud adót csalni, aki számára ez egy bejövő számla; nem az aki kiállítja.
De ezek költői kérdések maradnak mert amúgy fingod sincs, szintén remélem az adócsaló kisvállalkozók érdekében hogy nem te vagy a zugkönyvelőjük 😅
Szóval csak az egyszerű lelkeknek:
Az adócsaláshoz létező adóalapot kell eltüntetni vagy nem létező adóalap-csökkentő jogot hamisítani. A létező adóalap (legtöbbször bevétel) eltüntetése úgy lehetséges, ha e bevételt eltitkoljuk: nem állítunk ki számlát, nem vesszük nyilvántartásba a kapott eszközöket.
A nem létező adóalapcsökkentés pedig fiktív bejövő számlákkal érhető el. Kimenő számlával nem lehet adóalapcsökkentést elérni.
"Átgondoltam de legyél kedves világosíts fel, hogy a kiállított számlák lekönyvelésére mikor nem kerül sor, ha azok valósak, és szigorú számadású bizonylatok" - akkor nem kerül rá sor, ha az ügyvezetőnek pontosan az vele a célja, hogy ne legyen bevallva. Nem adja le a könyvelésre, és a nav felé sem jelenti le a kiállított számlát. Innentől nem lesz könyvelve.
"Plusz kérdés hogy miképpen hasznosabb adócsalási módszer kiállítani majd eltitkolni a számlát - ahhoz képest ha ki sem állítja és zsebre dolgozik" - egy szóval sem állítottam, hogy hasznosabb, én annyit mondtam, hogy lehet.
" A kiállított, le nem könyvelt számlával az tud adót csalni, aki számára ez egy bejövő számla; nem az aki kiállítja." - ez így ebben a formában nem igaz.
"De ezek költői kérdések maradnak mert amúgy fingod sincs, szintén remélem az adócsaló kisvállalkozók érdekében hogy nem te vagy a zugkönyvelőjük" - messze vagyok a zugkönyvelőtől szerencsére, remélhetőleg ez rólad is elmondható. Az irodánknál két ilyen cég fordult elő, aki hasonló módszerekkel próbáltak adót csalni (mindkét cég ugyanaz az érdekeltségi kör), viszont miután erre fény derült megtettük a szükséges intézkedéseket minden szerv felé (nav pei többek között) és természetesen a szerződésünket is azonnali hatállyal megszüntettük.
"Az adócsaláshoz létező adóalapot kell eltüntetni " - itt leírtad azt, amit korábban írtam én is. Adóalap eltüntetés többek között az is, ha nem vallod be, amit be kellene. Ergo kimenő számlával is lehet adót csalni továbbra is. A többi részével nem vitatkozok, mert írtál amúgy jó dolgokat is most.
“akkor nem kerül rá sor, ha az ügyvezetőnek pontosan az vele a célja, hogy ne legyen bevallva. Nem adja le a könyvelésre, és a nav felé sem jelenti le a kiállított számlát. Innentől nem lesz könyvelve.”
Akkor fordulhat ilyesmi elő ha a vevőnek nagyon kell a számla, az ügyvezető meg nagyon sikkasztana - de itt nem a számla kiállítás eredményezi az adócsalást. Hanem az eltitkolása, ugyanúgy mint ha ki sem állította volna. A számlakiállítással semmivel nem javította az adópozícióját - ergo a kérdéshez visszatérve nem igazán tudsz egy hullának kiállított számlával adót csalni. Ha kiàllít egy számlát, azzal csak gyárt eggyel több bizonyítékot az eltitkolni vágyott bevételről, a számlázás a bevételt eltitkolni, adóalapot csökkenteni vágyónak nem éppen hasznos semmilyen körülmények között, nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amikor valakit az motivál számlakiállításra, hogy adót csaljon. Kimenő számlával nem tudsz adót csalni csak a hiányával.
Kérdező, a gyakorlatban a válasz igen, hisz ha te kereskedő/szolgáltató vagy, olyan névre és címre állítasz ki számlát, amit a vevő bediktál. Akár fiktív személy is lehet, hisz nincs okod, jogod és lehetőséged a személyazonosságát ellenőrizni.
Ha te vagy az, aki egy halott nevére kéred a számlát, az vethetne fel kérdéseket, ám mivel a vásárláskor és a számla kiállításakor nem fog kiderülni, hogy "a vevő halott", így érdektelen.
Azt, hogy jogilag mi a helyzet, azt nem tudom.
"Tavaly elhunyt személy részére állítható ki áfás számla ?"
Veszek tőled valamit. Kérek róla számlát, de nem a saját nevemre, hanem apósom nevére, aki 2 éve meghalt. Kell, hogy ez téged érdekeljen, tudjál róla? Nem kell...
Olyan dologra ne állítsál ki számlát, ami meg sem történt. Az a fiktív számlázás!
Kérdező, korábban már megkaptad a választ, hogy bizonyos esetekben állítható ki. Ez a körülményektől is függ.
#25, te pedig nagyon próbálod csűrni-csavarni a dolgot, hogy igazad legyen, próbálsz olyan dolgokat belemagyarázni, amit senki sem írt, de így sem lesz igazad. Igenis lehet és szoktak is kimenő számlával adót csalni, ezt a való életben is láttuk már, de cikkeket is bőven találhatsz róla. Senki nem mondta, hogy ez a legjobb módja, vagy hogy máshogy nem lehet. Ez csak egy opció a sok közül, nem a legjobb, mégis csinálják, ennyi.
“ ergo a kérdéshez visszatérve nem igazán tudsz egy hullának kiállított számlával adót csalni. ” - ha megnézed nem ez volt a kérdés. Az adócsalást csak a válaszolók hozták ebbe bele, az alapkérdés szimplán a számlakiállítás volt, az pedig lehetséges.
Nyugodtan kiállíttathatsz számlát, de ne feledd, hogy ennek büntetési tétele van, mert ez fiktív számlázás.
Idézet az NAV tájékoztatóból:
"A fiktív számlázás büntetési tétele alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a költségvetési csalás ötmillió forint feletti vagyoni hátrányt okoz."
“#25, te pedig nagyon próbálod csűrni-csavarni a dolgot, hogy igazad legyen, próbálsz olyan dolgokat belemagyarázni, amit senki sem írt, de így sem lesz igazad. Igenis lehet és szoktak is kimenő számlával adót csalni, ezt a való életben is láttuk már, de cikkeket is bőven találhatsz róla. ”
Csak hát továbbra sem hozott fel senki olyan példát, ahol a vállalkozó kiállít egy számlát és ezáltal egy adókötelezettségtől megszabadul (adóalapot csökkent vagy fiktív adóalapcsökkenést idéz elő)… Cikket sem linkelt/hivatkozott senki, hanem hasonló érvelésekkel találkozunk:
“Ezer példa van rá”
“Jó sokk cikkben írják”
“De igenis lehet”
Stbstbstb.. szóval a nagy semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!