Mennyit lehetne kaján spórolni, ha minden nap saját főztöt ennék, és nem rendelnék? Akik egyedül élnek és magukra főznek, mennyibe van egy hónapban az étel?
Most 90-110 között költök kajára.
Hétköznap mindig menüt eszek 2100 forint egy adag. Ez 40-50 között van egy hónapban.
Hidegre, bevásárlásra is elmegy 50 (ebben mondjuk papírzsepi, fogkrém, ilyenek is vannak). De ez mindenképp elmenne. A maradék pár tízezer pedig hétvégi éttermezésre, ha nem főzök.
ma 07:20
Úgy is lehet spórolni a pénzen, ha a fizetetlen reproduktív munkával eltöltött idődet fizetett munkával töltöd.
De pl. sokan nem biztos, hogy anyagi vagy egyéb korlátok miatt be tudnak ruházni egy tűzhelyre vagy hűtőre.
A lényeg, hogy mindenki helyzete egyedi és a számára legoptimálisabb megoldást kell megtalálni.
Egy egyszerű 4 adagos spegetti:
0,5 kg darálthús 1200 ft
0,5 kg tészta 600 ft
1 cs. maggi alap 680ft
0,2 kg reszelt sajt 1000 ft
összesen: ~3500ft
2000 ft alatt erre felé nincs menű, a spagetti a olcsó szokott lenni, mert maradékból készül és valami legolcsóbb sajtot tesznek rá. 4 adag min 8000 ft.
Kb mindenre igaz ez az arány.
12, de ha egyedül akarod megenni, oké, a darált hús mehet a fagyóba, tésztát nem kell mind kifőzni, viszont nincs egyadagos maggi-alap...
De pl luxus csak azért átszelni a várost, hogy egy túrós tésztához kimért túrót vegyen, mert a 25 dekás egy emberre sok. És elég sok olyan dolog van, amiből nincs gazdaságos kiszerelés, ha egyedül vagy.
Mondjuk én darált húsos spagettit pont nem eszek, mert a belem kifordul tőle, de példának nem rossz.
Egyébként sonkával és gombával csinálom, vagy paradicsommal vaaagx baconos tejszínes. Ezeket elég olcsón meg lehet otthon úszni, kb csak a tészta az, amit magamnak főzök hétvégén, mert az ritkán van menüben. Hétköznap gyakran húsos kaja van, mert azt főznek.
12 vagyok
Általában 4 adagot főzök egymagamnak. Ezt 2-3 napig eszem, én is egyűl élek.
Csak 1 adag kaja megfőzése nagyobb macera, mint 4, és ugyan annyit kell utána takarítan, és ugyan annyi idő alatt készül el. Meg időben is gazdaságosabb, mert 2-3 naponta főzök.
A hideg ételt pedig gőz sütővel melegítem fel, akkor olyan, mintha frissen készült volna.
Viszont köretből krumpli esetében 1 adagot, rizs esetébe 2 adagot főzök. Köretet másnaposan nem eszem meg.
Szerintem lehet okosan logisztikázni. Írta valaki pl., hogy túróstésztából nem lehet egy adagot főzni. Hát legyen kettő, a maradékból pedig lehet reggelire krémtúrót csinálni, kőrözöttet, uzsira gyümölccsel megenni, vagy összedobni egy 5 perces levelestésztás sütit belőle.
Nálunk pl. a helyi kajáldában ugyanannyiba kerül a menü akkor is, ha krumplis tészta van, meg akkor is, ha rántott hús párolt zöldséggel, vagy valami salátával. Valamit elvből nem veszek meg emiatt, mert megéri a 10 perces otthoni macerát egy főzés és mondjuk két ebéd letudva fillérekből. A rántott húst viszont pont azért hoztam ide, mert én azt nem kezdem el itthon panírozgatni, meg sütögetni. Macera is, büdös is lesz, meg másnaposan már nem is olyan finom. Szóval szerintem összességében ár-érték arányt érdemes nézni. Összeírni milyen egyszerűbb kajákat ennél, amiket gyorsan meg lehet főzni és abból heti 1-2 főzéssel mennyit tudsz spórolni. Megcsinálsz így 1-2 hónapot, aztán látod, hogy neked megéri-e a macera, vagy sem. Egy főre olyan jelentősen sokat szerintem nem fogsz tudni spórolni, de több személynél már biztosan jobban megéri otthon főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!