Tavaly a fünyirasert- kb.200 m2 füterület- 8000 Forintot fizettem. Iden a fünyirom 10000 Forintert vallalna el ugyanazt a munkat. Ez 25%-al több. Az inflacio egyre csökken, 12 honapra visszaszamolva atlagban kb. 12%. Realis ez az ar?
Szerintem nem teljesen érted, hogy hogy számolódik az infláció. Az, hogy az infláció csökken az azt jelenti, hogy lassul a drágulás, nem azt, hogy olcsóbbak lesznek a dolgok, mint amikor 25% -ot mértek.
10000 Ft egy órára ilyen munkáért nem túl sok. Egy órát dolgozik nálad, még oda kell érnie, haza kell mennie (ezt valószínű autóval teszi aminek szintén vannak költségei). A saját gépeit használja, azokat előbb-utóbb javítani/karbantartania kell, (ideális esetben) adót fizet és ráadásul a végén még meg is szeretne élni.
Ha szerinted túl sok, akkor nyírd le te. Végül is csak egy óra könnyű fizikai munka.
Elözö, tökeletesen ertem, mi az az inflacio.
Amit te irtal:
" Az, hogy az infláció csökken az azt jelenti, hogy lassul a drágulás, nem azt, hogy olcsóbbak lesznek a dolgok, mint amikor 25% -ot mértek"
What???
Szoval, ha lassul a dragulas, igen, pontosan, akkor 25 %-os aremeles tul sok, amikor az inflacio a fele ennek, vagyis 12 %. Vagy te 25 %-al több fizetest kapsz a munkahelyeden a tavalyihoz kepest? Felteve, hogy alkalmazott vagy egy cegnel.
De nem érted, kérdező:
Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt (kitalált számok), hogy 2 éve 8000 Ft volt a fűnyírás és tavaly márciusban 25% volt az éves infláció. Akkor tavaly márciusban a fűnyírás ára, ha az inflációkövető 8000*1,25, azaz 10000 Ft. Idén márciusban 12% az éves infláció, tehát a fűnyírás inflációkövető ára 10000 * 1,12, azaz 11200 Ft. Az árak csak akkor fognak csökkenni, ha defláció van (negatív infláció).
Az én fizetésem nem jön ide sehogy. Sajnos nem keresek annyit, hogy a fizetésem változása (vagy nem változása) mérhetően befolyásolja az inflációs számokat.
BeefEater, Valamit te ertesz felre. Nekifutok megegyszer:
Ha 2023 marciusaban 8000 HUF-ot fizettem, es az eves inflacio 2023 marciusatol 2024 marciusaig 12 % volt, akkor a realis ar most marciusban 12 %-al emelkedik, vagyis a tavalyi 8000 HUF most, 2024 marciusaban 9600 HUF-nak felel meg.
A matematika reszevel en tisztaban vagyok, de olyanok valaszat varom, akik hasonlo helyzetben vannak, mint en, tehat tavaly is nyirattak egy fünyiroval a füvet, es iden is. Mennyivel emelte a fünyirojuk iden az arat?
"vagyis a tavalyi 8000 HUF most, 2024 marciusaban 9600 HUF-nak felel meg."
Vagyis a 10 ezer forint teljesen korrekt, nyílván nem fog 9600-at kérni. Min vergődünk még mindig...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!