Egyes munkahelyek miért trükköznek a bejelentéssel?
A vendéglátóhelyek kb 90%-a kevesebb órára jelenti be az alkalmazottait mint amennyit ténylegesen ledolgoznak. Napi munkaidő 12-14 óra, bejelentés csak 4 órában, jobb esetben 8 órában.
Ez igaz más munkahelyekre is, de pl a vendéglátásra hatványozottan.
Persze vannak munkahelyek ahol ezt nem teszik meg. Pl multik, amennyire tudom.
Miért teszik ezt és miértnem néz a körmükre az állam?
A hivatalosan bejelentett munka után fizetnek adókak, járulékokat, amit te egy órára kapsz fizetést, az a munkahelynek 2-2,5-ször annyi kiadás.
A fekete munka után nincs ennyi plusz költség.
Jól fel kell jelenteni őket. Téged is megszivatnak, még ha ki is fizetik kézbe a pénzt.
Mit gondolsz, mennyit kapsz, ha beteg leszel, és mondhatnék még ezer más példát, de elég nagy meglepetés ér akkor is, ha nyugdíjnál a szolgálati idődet számolnák ki. Persze akkor már hiába panaszkodhatsz.
A fekete és a szürke munka Magyarországon különösen népszerű, mert elképesztően sokat adózunk. Ha nincs az illető bejelentve, vagy kevesebbre van mint amennyit ténylegesen dolgozik, akkor az adó is kevesebb (vagy nincs). Ez akkor éri meg neked, mint munkavállaló, ha a fizetés annyival több is. Egyébként nem, mert majd ha egyszer nyugdíjas leszel, akkor ezek az évek nem fognak érni kb semmit...
Én is voltam ilyen helyen, tipliztem is egy hónap után, mert nem elég hogy nem jelentettek be, még a fizetés is nevetséges volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!