Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan szoktatok egy adott...

Hogyan szoktatok egy adott dologra gyűjteni?

Figyelt kérdés

Elég sok mindent szeretnék amik nem kis összegek sajnos és úgy érzem egy káosz van bennem, nem tudom hogyan fogjak neki.

Lakásfelújítás, utazás, imádom a könyveket hetente venném az újat, szóval kisebb nagyobb dolgok vannak itt.

Egy konkrét dologra kezdjek el gyűjteni és a többire addig ne vagy nektek más vált be?

2024. jan. 30. 10:12
 1/6 anonim ***** válasza:
85%

ELöször vezesd a kiadasaidat. Akar lapra, naptarba, telefonos jegyzetbe. Az elsö honapban tegyel el minden blokkot, majd összegezd. Itt mar latni fogod a "felesleges" kiadasokat.

Nalam ami bevallt, hogy honap elejen kifizetem a kötelezö kiadasokat. ( Alberlet, rezsi stb.)

Majd kiveszek az automatabol egy bizonyos összeget, es azt probalom megosztani egesz honapban. Egy reszröl fizikailag is latom,hogy szo szerintem fogy a penztarcambol, masreszröl amugy sem szeretek kartyaval fizetni.

Az,hogy mire gyüjts, a fontossagi sorrendet magadnak kell tudnod.

Könyveket letölhetsz ingyenes-online is, vagy jarj könyvtarba, esetleg antikvarium,vagy jofogas/marketplace.

2024. jan. 30. 10:29
 2/6 anonim ***** válasza:

Az első tényleg az, hogy írd fel a kiadásaidat.

Nézd meg, menny maradt, másrészt nézd meg, mi az, amiről még adott cél érdekében nem lenne nagy áldozat lemondani.

A különböző időtávú gyűjtéseket külön kell választani. Nyilván nem úgy megy, hogy amíg egy milliós lakásfelújításra nem jön össze a pénz, addig egy könyvet sem veszel magadnak.

Meg kell határozni, hogy a legfontosabb kiadások után megmaradt pénz mekkora hányadát teszed el hosszútávú célra (akár több év, pl. ingatlan), középtávú célra (egy éven belül, pl egy nyaralás) és rövidtávú célra (pl. egy könyv)

2024. jan. 30. 11:05
 3/6 anonim ***** válasza:
Én folyamatosan vezetem a bevételeket, ráfordításokat, javakat és adósságokat kettős könyvvitel szerint így nem kell külön “gyűjteni” perselybe/beosztani a pénzikét… folyamatosan képben vagyok a vagyoni-pénzügyi-jövedelmi helyzetemmel forint-fillérre és tudok vele tervezni, nincs semmi káosz.
2024. jan. 30. 11:26
 4/6 anonim ***** válasza:

Én azt csinálnám, hogy leosztanám, hogy havonta mennyit kell elrakni.

Excelbe/google sheetbe beletenném, hogy adott hónapban mennyinek kell lennie a megtakarítási alapban.

Aztán minden hónap elején félrerakom a adott összeget. A kamat meg a hab a tortán.

Kiadásomat én nem figyelem túlságosan, a félrerakással együtt is szokott maradni hó végén pénzem, általában a cél előtt szoktam járni.

Ha te annyit nem tudsz félrerakni, mint amennyit szeretnél, akkor kell a kiadásokkal is foglalkozni.

2024. jan. 30. 11:28
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek, ment a zöld!:)
2024. jan. 30. 13:02
 6/6 anonim ***** válasza:

Folyamatosan vezetem a bevételeinket és a kiadásainkat, a befektetéseinkből származó hozamainkat, a hiteleinkre költött kamatokat, stb. Ha úgy érzem elszalad velünk a ló, akkor a férjem és én is elkezdjük vezetni a pénzügyeim alkalmazásban a kiadásainkat, ebből kiderül mire folyik el a pénz. Mondjuk egy évben kétszer 2 hónapot kell vezetnünk kb., hogy visszafogottabbak legyünk, ez a sok éves tapasztalatunk. :D

Az, hogy mire "gyűjtünk", az nálunk úgy néz ki, hogy priorizálunk. Átbeszéljük mi a terv, ahhoz mennyi pénz kell és a bevételeinkből mennyi idő összegyűjteni rá reálisan. Mondjuk egy könyvön nem szoktunk gondolkozni, de egy felújítás, vagy egy nagyobb utazás nyilván más kategória. Ha megvan a nagyságrend, akkor átbeszéljük, hogy melyik a fontosabb. Szerintem állhat elő olyan helyzet, hogy fontosabb egy utazás, a kikapcsolódás, mint egy felújítás, de az is lehet, hogy inkább nem megyünk nyaralni, hogy előbb meglegyen a felújítás. Ezt neked kell érezned. A saját válaszaidból igazából már körvonalazódik is, hogy mire milyen sorrendben tudsz és akarsz gyűjteni (akár párhuzamosan is).

A könyvek... érdemes beiratkozni egy-két könyvtárba. Vannak időszakaim, amikor zabálom a könyveket, egyszerűen semmi nem elég. Egy ilyennél eldurrant az agyam a könyvek árain, pont egy éve kb. (hirtelen megemelkedtek azok is) és megnéztem a helyi kisvárosi könyvtár kínálatát (online katalógus). Hát megdöbbentem, hogy mennyire sok olyan író/sorozat/kategória van, amiket szeretek. Beiratkoztam és bónuszként elárulta a könyvtáros néni, hogy minden évben van beszerzési keretük, ha valamit olvasnék, de nincs meg nekik, dobjak egy e-mailt és ha nem nagyon elvont ötlet, beszerzik. Már kétszer is éltem vele, eddig 7 db könyvet szeretek be a kedvemért egy év alatt. Megtanított türelemmel várni egy könyvre és nem mellesleg elolvasok olyanokat is, amikre amúgy nem költenék, de így, hogy kvázi ingyen van, elhozom és elolvasom. Túlbeszéltem. A lényeg, hogy szerintem nagyon megéri ebben gondolkozni, ha szeretsz olvasni, akkor is ha manapság ciki könyvtárba járni... :)

2024. jan. 30. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!