Kötelező az ajándékozási szerződés pénz esetén?
A nav oldalaraol..
Mikor nem kell ajándékozási illetéket fizetni?
Az egyenes ági rokonok – beleértve az örökbefogadást is –, testvérek vagy házastársak, bejegyzett élettársak közötti ajándékozás illetékmentes.
Illetékmentes a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyonszerzés.
Szintén nem kell illetéket fizetni a jótékony célú közadakozásból származó ajándék után.
Ado meg amugy sincs rajta. Max illetek.
Többek közt, egyenesági rokonok közt (a szülő-gyermek egyenesági rokonok) illetékmentes az ajándékozás, és bejelenteni sem kell a NAV-hoz. Így, a bejelentést megalapozó, ügyvéd vagy közjegyző által készített ajándékozási szerződés sem kötelező.
Ugyanakkor, egy ilyen összeg megjelenésének eredetét vizsgálhatja az adóhatóság; akkor elfogadható módon bizonyítani kell, hogy édesanyád jogszerűen birtokolta az összeget, és ő neked ajándékozta.
// 1-es, 3-as válasz írója!
A jogszabályok, idővel változnak. Egy ideje tart, az utóbbi időben felgyorsult az államigazgatási rezsicsökkentés megvalósítása; egyre több és kiterjedtebb körű az illetékmentes eljárás.
Például, mikor a fiamnak ajándékoztam az autóm, kellett eredetiségvizsgálatot végeztetni. Nem tudhattam róla, de ha két héttel később történt volna, már nem kellett volna; azóta sem kell. Írhatom, hogy kell, mert nekünk is kellett, de már nem kell.
2010. augusztus 16. óta illetékmentes az ajándékozás egyenesági rokonok között. Ha édesapád előbb ajándékozta neked a haszonélvezeti jogot, akkor jogszerű volt vagyonszerzési illetéket fizettetni. Illetve, nem tudom, minek a fizetéséről írsz. Nyilván készült ajándékozási szerződés, hiszen kellett a földhivatali nyilvántartás módosításához. Az ügyvédi, közjegyzői díj ma sem ingyenes, illetékmentesség esetén sem. //
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!