Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Megéri ingatlant venni kiadási...

Megéri ingatlant venni kiadási céllal?

Figyelt kérdés

Megéri ingatlant venni szerintetek 80% hitelre, abban az esetben ha a fizetésem és egyéb passzív jövedelmem is bőven elbírja a törlesztőt? (És ha minden jól megy a törlesztő nagy részét amúgy is a lakó fizeti lakbér formájában)

Valamilyen befektetésen gondolkodom és találtam egy nagyon jó vételt (lakást) de csak 80% hitellel tudnám megvenni. Még sosem vettem fel hitelt.

2024. jan. 14. 18:41
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ki kell számolni
2024. jan. 14. 18:50
 2/8 anonim ***** válasza:
inkább a passzív jövedelembe told a pénzed.
2024. jan. 14. 19:02
 3/8 anonim ***** válasza:
80% hitelre biztos hogy adnak hitelt? Ha igen, én sicher hogy nem vennék ekkora hitelre semmit. Ha minimum fele önerő megvan, talán.
2024. jan. 14. 19:13
 4/8 anonim ***** válasza:
Ha arányaiban nézve nagyobb a befektetés hozama mint a hitel kamata akkor megéri.
2024. jan. 14. 19:16
 5/8 anonim ***** válasza:
72%

Ingatlan kiadás, mint befektetés eddig is csak úgy érte meg, hogyha beleszámoltuk az ingatlan értéknövekedését - amúgy túl kicsi a hozam.

Most pl. Budapesten durván 4.5-5%-ért lehet kiadni ingatlan.

Ebből le kell vonni 15% SZJA-t és reálisan olyan 0.5-1%-ot karbantartásra. Igen, mindjárt jön pár okos, hogy "mit kő annyit rákölteni", de egy normális albérletre rá kell költeni néha rövidtávon is, hosszútávon pedig majdhogynem fix dolgok lesznek (gépek, fűtés, egyéb karbantartások, néha kárt okozó és lelépő bérlő, stb..).

Úgyhogy az életszerű a max 4% netto hozam a befektetésedre. Ez ma 10+%-os állampapír hozamok mellett soványka.

Persze ha 10 éve vágtál ebbe bele akkor közben 300%-ot nőtt egyes ingatlanok értéke, úgy igen jónak tűnik. De a következő pár évben senki nem számit jelentős ingatlan ár-növekedésre. Majd ha újra beindul az ingatlanpiac, talán akkor...

2024. jan. 14. 19:21
 6/8 anonim ***** válasza:

Most nem annyira.

Ha újra meredeken emelkednének az ingatlanárak, és mondjuk 10 év alatt megduplazodnanak akkor igen.

Ez most nem látszik...

2024. jan. 14. 20:18
 7/8 anonim ***** válasza:

Megéri, csak van, ami jobban megéri.

Én mondjuk most jelentős kockázatot látok abban is, hogy egyszercsak lefagy a MÁK honlapja, aztán pislogunk (nekem is van bent 5-6 millióm). Szerintem laikusként megéri ingatlant venni Budapesten.

A 80%-os hitelben nem vagyok biztos, azt hány évre kell felvenned, mire visszafizeted? (Szintén laikusként, befektetőként persze megéri, mikor jól megy a piac).

A másik, hogy így van 8%-os hiteled + az önerőből kiesett összeg.

3 év alatt: 10 millió önerő hoz => 9% hasznot évente = 13 millió. Tehát 3 milliót nyersz ha állampapírba rakod.

40 millió+10 millió lakás

Mondjuk elviszi a törlesztőt a lakás. A lakásnak viszont van egy 2%-os értéknövekedése hosszú távon, tehát

50 millió x 2% haszon ~ 53 millió.

1. A kérdés az, hogy tényleg fedezi-e a törlesztőt a kiadás + a felújításokat.

2. Meddig marad ilyen magas az állampapír kamata

3. Mennyit emelkedik a lakás ára.

Szerintem, ha tényleg jó áron tudod megvenni, mondjuk egy 5-6-8%-kal a piaci ár alatt (tehát szinte biztos, hogy sokat nem buksz rajta).

2024. jan. 14. 20:53
 8/8 anonim ***** válasza:
53%
6# nyugi, 10 év alatt megint meg fognak duplázódni. Stagnálás és hullámvölgyek mindig voltak, és lesznek is. Az ingatlan mindig jó befektetés, kivéve ha háború van, sőt, válság idején meg mégjobban albérletbe kényszerülnek menni vagy megtorpanni az emberek. Lakni meg mint tudjuk, kell valahol.
2024. jan. 15. 07:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!