Termőföld bérlése, haszonbérlet hogy működik?
Csak a példa kedvéért, mert hasonlóban gondolkodok: tegyük fel, hogy az almatermesztés érdekel, értek hozzá, van róla papírom, vannak hozzá eszközeim, tudnék mit kezdeni a terméssel.
A környéken van jó pár elhanyagolt gyümölcsös, köztük almaültetvények is.
Hogyan zajlik egy ilyen területnek a kibérlése? Mennyiért szokták? Egyáltalán, van ennek piaca, mint az ingatlanoknak? Mire érdemes figyelni, ha igen, kb. milyen árakon megy ez?
A tulajdonost gyakorlatilag csak egy tehertől meg sok munkától szabadítanám meg ilyen esetben, ha például a művelésért cserébe vinném az adott évi termést.
Létezik ilyen?
(Az ültetvények életkorát és hasonlókat most hagyjuk, csak példa kedvéért írtam az almát.)
Minden értelmes válaszért, tapasztalatért hálás vagyok.

Én is benne vagyok a mezőgazdaságban, nem véletlenül írtam, amit...
Ha ennyire értenél hozzá, nem itt kérdeznéd.
Mekkora tőkéd van, és mekkora területet tudnál megszerezni jó eséllyel? Munkaerő van a környéken egyáltalán?

"Na ja, csak hány olyan balek van még, aki vállalja, hogy lemond az anyagi előnyökről, de a jogi felelősséget boldogan viseli tovább"
Milyen jogi felelősségről beszélsz? Érdekelne...

#13: Csak egyet mondok, parlagfű.
Ha csak úgy, papír nélkül használja valaki, akkor a tulajdonost fogják számonkérni.
Persze, lehet mondani, hogy Jóskabácsit ezer éve ismeri a család, rendes, dolgos ember, biztos kaszálja a terület szélét is rendesen, de ha mégse? Nem kell rosszindulatot feltételezni, elromlik a traktor, eltörik a keze, bármi.

"Ha csak úgy, papír nélkül használja valaki, akkor a tulajdonost fogják számonkérni."
Nyilván ezzel tisztában van a tulajdonos is. Reménykedjünk benne...
Senki nem állította, hogy "papír nélküli" használatról beszélünk.

#15: Ezt írta a válaszoló "Semmit nem kértem cserébe". A szövegkörnyezetből arra lehet következtetni, hogy nincs róla semmi papír. És hogy tisztában van-e vele? Nem vennék rá mérget. Aki nem ezzel foglalkozik az nem ismerhet minden szabályt, olyan szerteágazó, nem is várható el tőle. Persze jó eséllyel még mindig nem lesz belőle gond, mert olyan gyatra az ellenőrzés, és úgy minden ezen a téren, de ugye csak most.
És van még egy dolog, amiről nem is beszéltünk, nem említettünk, mégpedig az elbirtoklás...

""Semmit nem kértem cserébe". "
Mármint anyagi juttatást. Valaminek az írásba foglalását nem "cserébe" szokták kérni. Van róla írásbeli megállapodás. A termőföld művelésének átengedéséről.
"nem említettünk, mégpedig az elbirtoklás..."
Te nagyon keversz bizonyos dolgokat. Itt egy megállapodásról (haszonbérletről) van szó, nem elbirtoklásról. Az elbirtoklás sem olyan egyszerű jogi helyzet.

Már az elején fölfogtam hogy agro-arcok vagytok, fölösleges bizonygatni :) Vannak más jellegű termelési módok, más ágazatok, nem csak a szántóföld, meg a nagyüzem. Maradjunk ennyiben. Meg, hogy eddig is előállítottam/beszereztem az alapanyagokat, csak jó lenne hosszabb távon nagyobb kontroll, akár saját terület, akár haszonbérlet formájában.
Azt már megtudtam máshonnan, hogy bizony létezik a felesbérlet jelensége és van olyan része az országnak ahol szokás is. Biztos hülyék arrafelé :)))
Ahogy léteznek falugazdászok is, ha elakadnék, hozzá fordulnék, de igazából bármilyen komolyabb tranzakció előtt nála kezdenék egy tanácsadáson.
Köszönöm még egyszer mindenkinek a hasznos és kevésbé hasznos válaszokat is, szép napot, jó munkát nektek.

" Nem keverek semmit. A válaszolóra reagáltam, aki "csak úgy" odaadta másnak a területet és szerinte rendben van"
Tehát nekem válaszoltál, tisztában vagyok vele. Átengedtem a föld művelését másnak, amiről írtunk megállapodást. Csak úgy ingyen tettem mindezt és bizony távolról is figyelemmel követem az eseményeket. Miért ne lenne rendben? Én is műveltem "annak idején" másnak a földjét, csak úgy. Még gombát is termeltem rajta. Az is rendben volt. Ott esélyem volt elbirtokolni azt (önkormányzat jelezte), de találtam hozzám közelebb lévőt, így nem keltem birokra érte.
Még mindig nem értem, hogy szerinted mi nincs rendben ezzel. Csak általános dolgokat írsz, konkrétummal még nem rukkoltál elő. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!