Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan NE költsek pénzt?

Hogyan NE költsek pénzt?

Figyelt kérdés

Jelenleg több, mint 100 ezer forintom kéne, hogy legyen, de csak kB 1500 van. Nagyon sok pénzt költők kajára. Sütikre, chipsekre, főleg ha találkozom a barátnőimmel. Januárban kaptam meg a kártyámat. Minden hónapban kapok 33000 forintot és fél évente egyszer kapok kb.50 ezer forint értékű ösztöndíjat. Ha nem költenék mostantól kezdve egészen januárig, akkor 100 ezer forint fölött lenne a pénz a számlámon. De hogyan csináljam ezt? Barátnőim mondták már, hogy csak simán ne költsek, de ez nekem nem annyira egyszerű, mert mindig elcsábulok. Anyát nem akarom belevonni, mert ő úgy tudja, hogy legalább 100 ezer forintom van, és nagyon mérges lenne, ha kiderülne, hogy nincs annyim.

Kérlek, ha tudtok, adjatok tippet

L/18

2023. okt. 19. 14:17
 1/7 anonim ***** válasza:
79%

Nw vigyél magaddal (illetve csak minimálisat) pénzt és bankkártyát.

Ha nincs MIBÖL venni, akkor NEM TUDSZ elcsábulni

2023. okt. 19. 14:48
 2/7 anonim ***** válasza:
10%
A pénz arra való, hogy költsék. Ne akard önmagadat megerőszakolni.
2023. okt. 19. 14:51
 3/7 anonim ***** válasza:
90%

Azon túl, hogy nem szabad elcsábulni, egyetlen tanácsot tudok adni: amint megkapod a pénzed, azonnal tedd félre azt a részét, amit szeretnél megőrizni. Én fizu után azonnal számolom, mennyi KELL a megélhetésre (mivel mamahotelben vagyok, ezért kevés, de ugyebár a 2 közlekedési bérlet, a kajám, ha véletlenül nem volt idő reggel csomagolni, ilyesmik), és azon túl kb 5000 ft költőpénz (néha többet). A maradékot mind azonnal beteszem a kincstárba vagy a lakástakarékomba vagy a bankba (vagy mindháromba). Például: kaptam 160000 ft fizut, abból félreraktam 130k-t rögtön. Ha marad hónap végére, teljesen azt is megtakarítom.

Másik alternatíva: motiváld magad. Nekem iszonyú jó érzés ránézni a portfólióimra/számláimra, mivel nagy összeg gyűlt már össze, és tudom, hogy egyre közelebb vagyok a célomhoz (szeretnék egyszer házat venni, de amúgy távol van az még). Vagy egy kis demotiváló: ha ennyire nem tudsz bánni a pénzzel, akkor mit kezdesz magaddal később, amikor az albérletpénzt ki kéne pengetned/házba költöznétek, de az újonnan bevezetésre kerülő 10% önerőt se fogod tudni előteremteni/vennétek egy autót, de nem lesz rá semmid. Ha valaki nem tud bánni a pénzzel, iszonyú nagy hátrányba kerül az életben, egyszerűen lehetetlen A-ból B-be jutni.

Vezess naplót, hogyan költöd a pénzt. Mindent írj fel: 2023. 10. 19. Chips 500 ft. Stb. Azonnal látni fogod, mire ment el annyi lóvé. Nekem is volt ilyen, eléggé elszégyelltem magam (habár én nem ennyit tapsoltam el, hanem jóval kevesebbet, esküszöm, fogalmam sincs, hogy ezt hogy csináltad).

Következő lehetőség: bízd másra a pénzügyeidet. Ez a legkevésbé jó módszer, hiszen ebből nem fogsz tanulni. De még mindig jobb, mint 98000 ft eltapsolása.

2023. okt. 19. 15:02
 4/7 anonim ***** válasza:
84%
Egyszerű, nézd meg az árait ezen termékeknek és máris elmegy a kedved attól, hogy megvedd. Velem ez van. Régebben úgy szórtam a pénzt csokikra, chipsekre, cukros üdítőkre mintha nem lenne holnap. A covid alatt rengetegszer rendeltem kaját a gyorséttermekből. El is ment mindig szinte a teljes fizetésem. Most elég ránéznem az árára és azt mondom, hogy ennyiért nem kell, majd ha normális áron adják megveszem. És meg is veszem amikor épp akciós vagy leértékelték, de teljes áron nem. Marad a fizetésemből, pedig érdemben nem nőtt.
2023. okt. 19. 15:35
 5/7 A kérdező kommentje:

2 és ha nem lesz mit költeni?

Azért akarok elkezdeni spórolni, hogy mire egyetemre megyek, legyen valamennyim.

Ez az egy évem van hátra, és nem szeretném azt, hogy a szüleim sok pénzt költsenek rám. Szeretnék suli mellett dolgozni, és a költségeim legalább egy részét saját pénzből kifizetni.

2023. okt. 19. 16:06
 6/7 anonim ***** válasza:
49%
Száraz kenyér, és víz.:D Számold ki a szükséges havi költségeidet (amik az életben maradáshoz szükségesek), a maradékot pedig tedd át takarékszámlára. Éhes vagy? Jól lehet lakni olcsó, saját magadnak készített ételekkel is. Süti és chips? Hát, azokat inkább engedd el, mert se nem olcsó, sem pedig egészséges. Persze néha-néha belefér, de nem mértéktelenül. Illetve a bankkártyádon be tudsz állítani napi költési limitet, és úgy talán meggondolod, hogy a napi x ft-odtból telik-e ilyesmire. Fejleszd magadban a pénzügyi tudatosságot, mert így bizony tapasztalatból mondom, hogy csúnya világ vár rád az egyetemen. Jártam már úgy, hogy pár este alatt elbuliztam a havi pénzem nagy részét, aztán a hónap többi napjára maradt a zacskós leves és a különféle olcsó de tápláló alapanyagokból való főzőcskézés. Nem annyira vicces dolog ám az. Szóval próbálj meg uralkodni magadon, és kösd le a pénzed, vagy zárd el magad tőle, amennyire csak tudod.
2023. okt. 19. 18:53
 7/7 anonim ***** válasza:
63%

"Hogyan NE költsek pénzt?"

Nézz körül, mi van otthon, és azt használd fel és fogyaszd. Közben pedig készíts egy havi tervet: stabil kiadások + maradék 30-cal osztva, ami a max. napi kiadás. Nem könnyű, de jó lenne egy kis tartalék is.

2023. okt. 20. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!