Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám anyagilag...

Hogyan tudnám anyagilag összeszedni magam?

Figyelt kérdés
Az utóbbi 1 évben egy forintot nem tudtam félretenni, pedig nem keresek rosszul. Leginkább hülyeségre ment el a pénz, és autókra, mert olyanokat fogtam ki amikre több 100 ezreket kellett költenem. Elegem is lett az autókból jelenleg, így el is fogom adni, és egy darabig nem lesz. Megpróbáltam sok netes pénzkeresést, amire szintén sok 100 ezer elment a semmibe. És most megelégeltem, hogy nincs 1 forintom sem 2 év munkaviszony után, amikor bőven tudtam volna spórolni.Így már a jövőhavi fizetéstől el szeretnék kezdeni minél jobban spórolni, és tudatosan költekezni, és szeretnék a jövőévre kitűzni egy nagyobb összeget, amit el szeretnék érni. Jelenleg van sajnos egy személyi kölcsönöm amit még az autóra vettem fel, 980 ezer van belőle vissza, havi 25 ezres törlesztőre lett beállítva. Az a tervem hogy még egy jó fél évig fizetem havi 25 ezresével, és utána vagy kifizetem egyben az egészet, vagy a 70-80%-át. Jelenleg a k@h-nál van a számlám és a kölcsönöm, és úgy szeretném kezdeni ezt az egészet, hogy nyitok egy "tisztalapot" egy új bankszámlával, mert ha a későbbiekben szeretnék pl lakáshitelt, akkor nem biztos hogy megkapnám a jelenlegi számlámra, mert volt benne szerencsejáték oldalokon is tranzakció, ami miatt elutasítják a hitelkérelmet. Szerintetek hogy érdemesebb? Nyitok egy számlát az otp-nél és oda kérem a fizetésem, majd minden hónapban 25 ezret utalok a k&h számlámra hogy kifizessem a törlesztőt, Vagy maradjon a fizetés a jelenlegi számlán, és ami marad pénz azt utaljam az új számlámra?
2023. szept. 17. 00:48
 1/8 anonim ***** válasza:
76%
Minek új bankszàmlát nyitni? Szerintem te nem az a kaliber vagy aki valaha is egy forintot félre tud majd tenni. Ahhoz túl ...oba vagy.
2023. szept. 17. 05:21
 2/8 anonim ***** válasza:
64%
Minek új számla másik banknál? Nyitsz külön megtakarítási számlát a főszámlád mellé és azon belül utalod.
2023. szept. 17. 08:04
 3/8 anonim ***** válasza:
72%

Hát először is, az ilyen szerencsejáték szarokat felejtsd el!

Másodszor, ne vegyél fel hitelt semmire!

Harmadszor, fizesd ki a fennmaradó törlesztőidet havonta.

Ha az le van tudva, tegyél félre minden hónapban egy fix összeget és tekints úgy rá, mintha az nem is lenne.

Ne nyúlj hozzá.

Gondold meg hogy a hétköznapokban mire megy el sok pénz, hol tudod meghúzni. Ha ez megvan, azt is tedd félre.

Belejössz.

2023. szept. 17. 08:10
 4/8 anonim ***** válasza:
58%

Az autó eladásából törleszd a személyi kölcsönt (már amennyire lehetséges, gondolom sokat buksz az autón, eleve hülyeség volt megvenni pláne hitelre)

Az új számla nyitása akkor jó ha kapsz számlanyitási ajándék jóváírást és az új számla olcsóbb, mint a régi. Te az OTPnél akarsz új számlát nyitni ami kizárt hogy ezek közül bármelyiket teljesíti és még onnan akarsz átutalgatni a másik számládra, hogy még átutalási díjakat is fizess…

Szerencsejátékra sincs pénzed, csak hiszed hogy van.

A lakáshitelhez kellene önerő is, de tekintve hogy a nettó vagyonod negatív, ez még nagyon, nagyon odébb van…

2023. szept. 17. 09:26
 5/8 A kérdező kommentje:
Eleve hülyeség volt ezt kiírni... 4-es pl ennek a válaszodnak szerinted mi volt az értelme?? Szerinted eleve hülyeség volt megvenni az autót, szerintem meg nem, mert kellett egy autó, és mivel senki nem tud alámtenni egyet, így muszáj voltam ezt választani. Ha meg eladom, akkor nem leszek annyira hülye hogy egyből kifizessem mondjuk a hitel 80%-át és egy forintom ne maradjon... Szerinted nem tudom hogy kell önerő? Nem tudod se a konkrét fizetésem, se a konkrét kiadásaim, meg hogy mennyit tudok félretenni... Úgy bírom az ilyen okoskodó agyhalottakat. Teljesen felesleges ide bármit kiírni, mert olyanok osztják az észt akik semmivel nem értek el többet...
2023. szept. 18. 00:07
 6/8 anonim ***** válasza:
91%
Szerintem ha nem költesz "netes pénzkeresésre" meg autókra százezreket akkor meglesz az a pénz. Teljesen megértelek, én is befutottam ezekbe, csak más szinteken, képzésekre mentek el százezrek hogy abból majd jól meggazdagszok és autót is vettem, igaz nekem is szükségem volt rá, és igaz "csak" diákhitel pluszból. És azt is megértem hogy van egy olyan fázis amikor az ember további hitelekben látja a megoldást. Na, nagyjából itt kell megállni. Meg kell húzni a nadrágszíjat és egy ideig kimondottan keveset költeni, ez a nagy titok. Hitelt meg akkor fölvenni ha a bevételeid minimum a törlesztők nagyságával egyenlően növekednek. Különben szívás.
2023. szept. 18. 14:04
 7/8 anonim ***** válasza:
55%

A leírásod alapján korlátozottan lehet kiértékelni, de valhogy így fest a vagyoni helyzeted:

Pénzeszközök: 0 “nincs egy forintom se”

Autó: 784 (elmondásod szerint a hitel 80%-át éri)

Hitel: -980

——————

Nettó vagyon -196

Ha az autót nem adod el, akkor az veszít az értékéből évente 5%-ot mondjuk.. (és akkor még a szerviz és adóráfordításokat nem is számoltam hozzá) A hiteled THMje legyen 10% és akkor keveset mondtam, tekintve hogy az elmúlt két évben vetted fel, akkor már emelkedőben voltak a hitelfelvételi költségek.

Szóval ha nem rendezed ezt a mérleget, akkor ezekből a következő egy évben 784x(-5%)-980x(10%)= -137 ezer forint gazdasági veszteséged merül fel.

Ha eladod a kocsit, akkor még csak pénzed lesz:

Pénzeszközök: 784

Autó: 0

Hitel: -980

——————

Nettó vagyon -196

Ezt a pénzt ha be tudod fektetni kockázatmentesen olyan eszközbe, amelynek a hozama a THM felett van, akkor ezt kell tenned. Pl ha tényleg 10% a THM-ed akkor PMÁP-ot véve 14% èves kamatod lesz rajta, azaz 784x14%-980x10%=11,76 ezer gazdasági nyereséget tudsz realizálni egy év alatt (ennyivel tudod javítani a vagyoni helyzeted).

Ha nem tudsz THM feletti hozammal befektetni (alacsony kockázat mellett), akkor a legjobb “befektetés” amit tehetsz az a hitel előtörlesztése. Ekkor így alakul a mérleged:

Pénzeszközök: 0

Autó: 0

Hitel: -196

——————

Nettó vagyon -196

A következő évre ekkor -20 ezer vagyonvesztéssel kell szembenézned, nem -137 ezerrel mint jelen pozícióiddal.

2023. szept. 18. 15:41
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
(De biztosan sokkal drámaibb számok jönnek ki, ha pontosítod a számaidat)
2023. szept. 18. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!