Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » El fog tudni a szakmában...

El fog tudni a szakmában helyezkedni a sok diplomás Magyarországon?

Figyelt kérdés

A kérdést a 2023-as egyetemi felvételi statisztikák ihlették. Rekord lett a felvettek száma amit a lazuló bemeneti követelmények okozhattak, mint a kötelező emelt érettségi és nyelvvizsga, valamint a minimumponthatárok eltörlése. Persze adott egyetem adott szakra előírhatja mint követelmény, de nem kötelező, ennek hatására számos könnyebb egyetemen sokszorozódott a hallgatószám.

Persze a talpraesett hiányszakmával rendelkező diákoknak lesz munkájuk, de mi a helyzet azokkal a nem hiányszakmás hallgatókkal, akik középszerűek? Külön érdekel, hogy mi várható egy gazdmen/pénzügy vagy egy gépészmérnök diplomával a jövőben? Az IT-s diploma lehet,hogy már elvárás is lesz, és nem lesz elég a szaktudás,mert a HR-es dobja az önéletrajzod a kukába? Vagy már most is ez van?

Az egy jó dolog, ha egyre több a képzett diplomás, és így egyre nagyobb a hozzáadott érték. Ugyanakkor ennek nem úgy kéne történnie, hogy a követelmények minimum nem változnak, ezzel megtartva a színvonalat? Vagy a bemeneti követelmények semmit nem jelentenek?

2023. aug. 29. 21:49
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
72%

Azok a szak/nyelvismeret/egyéb képesség kombók, amik eddig is kelendők voltak, azok most is azok lesznek.

Akik most bekerültek, de amúgy nem kerültek volna, azok nagyrészt ki fognak hullani, vagy úgyis azt a tábort erősítik, aki eddig sem tudott elhelyezkedni, mert olyan szak/nyelvismeret/egyéb képessége lesz, amire nincs szüksége a piacnak

2023. aug. 30. 09:10
 12/15 anonim ***** válasza:

Biztos hogy nem, ennyi diplomás az országnak nem fog kelleni. Vagy kimennek külföldre vagy elmehetnek egy gyárba 3 műszakba.

A legtöbb diplomás, csak addig marad az országban amíg szerez pár évnyi gyakorlatot, asztán megy is ki külföldre.

2023. aug. 31. 12:46
 13/15 anonim ***** válasza:

A legtöbb esetben lesz az embernek szakmája, ha nem valami nagyon specifikus dolgot végzett.

Pl. ha te holnap pont annyi programozót tudnál a piacra engedni, mint amennyi üres pozíció az országban van, akkor is lenne még programozókra igény, mert a cégek ezt a túltermelést látva idejönnek majd felvenni a programozókat, akiket jövőre termelsz ki.

Ez minden szakmában így van, ha fordítókból termelnénk sokat, akkor amiatt jönnének a cégek.

2023. aug. 31. 12:53
 14/15 anonim ***** válasza:
38%
Egy-ket diploman kivul mar reg ertektelen az osszes es semmi pluszt nem ad, hacsak nincsenek jo kapcsolataid. En bankban dolgoztam sokaig, rajtam kivul senkinek nem volt diplomaja, en hulye pedig meg a mesterszakot is megcsinaltam. Belepnek a ceghez, ott ugyis kitanitjak oket, aztan egyre feljebb es kesz. Baratsagok es szorakozas szempontjabol jo az egyetem, de karrier szempontjabol teljesen mashogy csinalnam a dolgokat, ha tehetnem.
2023. aug. 31. 19:02
 15/15 anonim ***** válasza:
69%
Egy olyan országban, ahol R&D tevékenység nincs, ellenben harmadik világ béli gyárakat telepítgetnek, ott valóban nem kell ennyi, ellenben egy valódi 21. századi fejlett országban, ahol a szellemi hozzáadott érték számít, és nem a droidmunka, ott kellene. Az, hogy melyikek vagyunk, könnyen kitalálható.
2023. szept. 1. 06:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!