Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Végrendeletet akarok írni,közj...

Végrendeletet akarok írni,közjegyzővel hitelesitetni?

Figyelt kérdés
Közjegyzőnél szeretném a végrendeletemet hitelesiteni vagy jogi útra terelni.Nem tudom hogyan kellene neveznem,biztos van rá megfelelő szó.Szóval az a kérdés merült fel bennem,mennyit kérnek el ezért?Szó esik esetemben a telek,ház,felszerelt műhely / motor javító / és az ingóság.Miként mérlegelnek a díj fizetésekor a közjegyzők,érték határok vagy valami más a szorzó?
2023. aug. 27. 14:16
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Feltehetöen a "törvényes örökösök" miatt kell végrendelet és ök támadhatnák meg az ajándékozást.

Mivel a kérdezö saját állítása szerint idös és beteg, ezért a halál után támadhatják meg a törvényes örökösök az ajádnékozási szerzödést és nyilváníttathatják semmissé.

Elhiszem, hogy te tudomásul veszed a szüleid döntését, sajnos sokan nem, és sajnos éppen az ilyen "jövendö örökösök", örökséglesök miatt keres sok idös ember lehetöséget arra, hogy annak jusson a vagyona, akinek ö akarná, és ne azoknak, akik a születésük miatt lennének erre jogosultak.

Ha valaki ajándékoz másnak nagyobb értéket és tíz éven belül meghal, akkor megtámadhatja, és ettöl kezdve az ajándék is az örökség részét képezi, a megtámadónak is jár belöle. A törvény szerínt így van, mégha nem is igazán jogos a legtöbb esetben.

2023. aug. 29. 21:08
 12/17 anonim ***** válasza:

"Milyen alapon támadnák meg?"

Ha nincs érvényes kitagadás, akkor a KÖTELESRÉSZ ALAPJA a hagyaték tiszta értéke és az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke.

Nem képezheti a kötelesrész alapját az örökhagyó által, a halálát megelőző 10 éven túl, bárki részére nyújtott ingyenes ajándék. Továbbá akkor sem, ha 10 éven belül történt az ajándékozás, de még a kötelesrészre jogosultságot létrehozó kapcsolat keletkezését megelőzően -> tehát ajándékoztam egy ingatlant a haveromnak, és csak utána született meg a leendő örökösöm. Akkor hiába halok meg 10 éven belül, ez az ajándék nem lesz alapja a kötelesrésznek.

2023. aug. 30. 03:21
 13/17 A kérdező kommentje:

Elolvastam a reagálásaitokat és sok kérdésre válaszólnék.

Egy kapcsolatomból született 2 gyermek.Nem voltunk házasok csak élettársak 6 évig.Akiotől a gyerekek vannak nagyon ledér életet élt és mint mondani szokták fűvel-fával.Voltak elötte szex partnereim és egy 16 éves házasságom is de gyermekáldásban nem volt részem.Ez a szóban forgó " hőlgy " érdekes modon azonnal megfogant.A gyerekek nem hasonlitanak rám,joggal merül fel a kérés ki is a biólogiai apa.A gyerekek mára felnöttek és a kissebbik egy nagy értékű lopást eszközölt az én káromra.Nem ismerem el őket a fiaimnak amit közöltem is velük.Egy teljes bal oldalra kiterjedő sztrokot kaptam és lebénultam.Szerencsére sikerült magam annyira felépiteni hogy ma mozgássérültnek fogadnak el.Ellátom magam,teszek veszek a műhelyben is.Megismerkedtem egy Szlovák hölgyel és gyakorlatilag ő vele élek és tart el,gondoskodik rólam odaadóan már 7 éve.A szüleim elváltak az őrőkségekről ( 2 ) lemondtam haláluk után amit éltükben is tudattam velük.Azt szeretném ha halálom után ez a Szlovák hölgy örökölné mindenemet mert ő fogja a kezem és segíti az életem hátralévő részét.Nem könnyű erről írni de békében akarok távozni az őrők vadászmezőkre!

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Így,feltárva a lényeget dióhéjban tisztábban láttok rá a kérdésre amire biztos reagáltok amit nagyon szivesen olvasok és értelmezek.

2023. aug. 30. 10:35
 14/17 anonim ***** válasza:

Feltétlen keress meg ügyvédet, mert egy végrendelet egyáltalán nem lenne megoldás.

Ha az egykori élettársad szerint a gyerekeknek te vagy az apjuk és a viselkedésed korábban arra utalt, hogy ezzel egyetértesz, akkor jó esélye van, hogy ök lesznek a hivatalos örökösök.

Elvileg most még tudnál egy DNS tesztet csináltatni, de ebbe bele kell egyezniük, másrészt ha kiderül, hogy tényleg te vagy az apa, akkor csak megerösíted az igényüket.

A mostani élettársad esetében bonyolultabb a dolog, mert az együttélés nem jogalap az öröklésre, a végrendelet meg egyrészt megtámadható, másrészt ha el is ismerik hitelesnek, a törvényes örökösök (a két gyerek) akkor is kérheti a köteles részt, ami az eredeti örökség egyharmada.

A pároddal köthetsz eltartási szerzödést, elvileg eladhatod neki a vagyonodat, de ezt feltétlen ügyvéd bevonásával lehet csak érvényes módon megoldani.

2023. aug. 30. 10:45
 15/17 anonim ***** válasza:

"Azt szeretném ha halálom után ez a Szlovák hölgy örökölné mindenemet mert ő fogja a kezem és segíti az életem hátralévő részét."

Vedd el feleségül vagy köss vele eltartási szerződést.

2023. aug. 30. 20:45
 16/17 anonim ***** válasza:
Azt a fiút, amelyik meglopott eleve kitagadhatod az örökségből méltatlanná válás címén.
2023. aug. 30. 21:01
 17/17 anonim ***** válasza:

"Nem ismerem el őket a fiaimnak amit közöltem is velük."

Ez így jogilag nem jelent semmit.

2023. aug. 30. 21:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!