8 hektár 300 AK földemért 40 milliót ajánlott a földszomszéd, érdemes lehet eladni?
Ki van adva 90.000 Ft / hektár áron, adózva nem hoz olyan nagyon sokat.
Viszont néztem, hogy 40 millióért az árából már tudnék venni budapesti ingatlant, azt meg ki tudnám adni legalább havi 180e ft-ba, szóval 2x annyit hozna mint a föld, és az aszály miatt sem kéne aggódnom vagy hogy akkugyárat épít rá az állam és megveszi nyomott áron tőlem a földet.
Viszont 300%-kal nőtt a föld ára az elmúlt pár év alatt, lehet a jövőben mégnagyobbat fog ugrani.
A föld akkor érné meg, ha én művelném, de nincsenek hozzá eszközeim és tudásom sem, örököltem nagyszüleimtől. Ez esetben lehet el kéne végül is adni? Vagy spekulálva arra támaszkodni, hogy tovább nő az értéke?
Én is efelé dőlök.
Ha értenék hozzá szerintem másképp gondolnám, meg nyilván jövedelmezőbb is volna. De tavaly pl nem termett az egészen semmi az aszály miatt, kaptunk rá 1 millió forint aszálykárt és ennyi. Nem hozott sokat annak se aki művelte.
Ezzel a matekkal az az egyetlen gond, hogy 40 millióért nem kapsz pesten olyan ingatlant, amit 180e-ért ki lehet adni.
Belvárosban bőven 1M felett van a négyzetméterár, sőt 1M körül inkább olyat kapsz amiből frissen kihalt a nagymama és még egy 10-est rá kéne költeni, hogy kiadható legyen, külvároban meg 7-800e körül van a nm ár, de ott meg nem adsz ki egy 45 nm-es lakást 180+rezsiért, 150-160 a realitás ha csak nem valami nagyon fullos kecó.
Amúgy úgy számolj, hogy ebből is lejön 15% SZJA és kb. 3% költség átlagban amit a lakásra kell majd költeni. Ez durván 400e évente és foglakozni is kell vele - többet, mint a kiadott földdel.
Ne haragudj 4-es, de totál le vagy maradva az albérletárakkal.
Nézz fel belső kerületi ingatlanok (külsők is már hasonlóban vannak) mennyibe mennek. Galériázott 20 nm-es lakásokat adnak ki 160+ rezsibe.
40 millióért 40 nm-es ~ 1,5 szobás lakást lehet kapni 7. 13. 14. kerületben, ami nem mondható aljának a pesti oldalt tekintve.
Másfél szobás lakások állapottól függően 180-200.000 Ft-tól INDULNAK, onnan meg határ a csillagos.
Nem hiszem, hogy többet kell vele foglalkozni, csak ha valami alja lakást vesz az ember, vagy 10 éves műszaki cikkekkel rendezi be, amik már nem hosszú élettartalmúak.
20 éve ingatlankiadásból élünk, 13 ingatlanunk van kiadva jelenleg is, biztosan le vagyok maradva :)
Had segítsek megérteni a jelenlegi ingatlanpiacot Pesten:
Két-három éve meghirdettél egy lakást, 24 órán belül 10 jelentkező volt rá, abból 5 eljött megnézni és FELFELÉ licitáltak.
Ma meghirdeted ugyan azt a lakást (arányaiban olcsóbban, mert hiába volt 25%+ infláció ennyit emelni nem lehetett), egy hét alatt 1-2 értékelhető jelentkező van rá, azok is lefelé alkudoznak és 5-10 lakást megnéznek majd döntenek.
Igen, sokan akik álomvilágban élnek még mindig a csillagos egekbe hirdetnek. Javaslom nézegesd napi rendszerességgel az ingatlan.com-ot és látni fogod, hogy hetekig, néha hónapokig fenn vannak ezek a hirdetések :) Lehet tippelni miért. Már pedig az ingatlan bérbeadás egy üzlet, hogyha 1-jén nincs kiadva akkor az éves hozadom majd 10%-át buktad...
Ami mondtál az pedig ugyan az, amit én mondtam. 1M feletti nm árak vannak pl. a 13. kerületben, ami komolyabb költség nélkül kiadható az 1,2M. Neked pedig ha 40M-d van akkor 38-ért kéne venned kiadható állapotú ingatlant (mert ugye illetéket kell fizetned vásárláskor).
200 körül meg már komoly lakások vannak a 13-ban, nem olyanok amiket 38M-ért meg tudsz venni. Szinte mind bútorozott, gépesített, viszonylag új építésű. Egy ilyen lakásnak 1,5M a nm ára.
Nem mondom, hogy lehetetlen, de nem fogadnék rá nagy összegben, hogy könnyű összehozni. Persze hajrá, ne legyen igazam, puszán jó szándék vezérelt.
Ha nekem most 40M-ból kéne ingatlan venni biztos nem pesten keresnék random kiadásra, hanem egyetem városban, főleg olyanban ahol sok a külföldi diák, Debrecen, Pécs, Szeged...
8 hektár 380 ÁK, öntözési lehetőséggel.
Átlag ÁK 80.000 Ft a megyében, ez egy átlagon felüli minőségű föld.
Hektárja ~ 47. A magyar átlag szántó 20 AK minőségű.
Jó minőségű föld plusz adottságaival (főút melletti, nagy terméshozam, öntözhetőség) 100-110.000 Ft ÁK-ba megy jelenleg, de mehet annál többért is.
Semmi irreális nincs az árában, az hogy szerinted felét sem éri, az is tükrözi mekkora szakértelmed lehet a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!