Amikor azt mondják szegénység van, miért ilyen Isten háta mögötti helyeket mondanak?
Nógrád, Borsod, Békés meg ilyen isten háta mögötti helyeket mondanak hogy ott szegénység van....
De ez kit érdekel? Itt az emberek többsége semmi piacképes végzettséggel nem rendelkezik, idegen nyelvet nem beszélnek.
A világ és a kapitalizmus úgy működik hogy hozzáadott érték alapján van beárazva egy munka.
Közmunkára, utca seprésre milyen fizetést adjanak, havi egy milliót?
"de a magyar vidék termeli az élelmiszerek 100%-t"
Így van, a megtermelt élelmiszerek 100%-át, nem pedig a szükséges élelmiszerekét.
Viszont ez irreleváns pont azért, mivel az élelmiszerek hozzájárulása egyrészt nem nagy, másrészt sok esetben olcsóbb külföldről.
Vagyis ha Bp városállam lenne és kiválna az országból, anyagilag jobb helyzetben lenne.
"aztán a "rendszerváltó elit" büntetlenül szétlopta/szétverte a mezőgazdaságot"
Ja, csak a jelenlegi helyzetre nézve irreleváns. Azért mert régen többet termelnek, most nem lesz jobb a helyzet.
Jelenleg az ország azért tart ott ahol, mert van egy Bp, ami nagyon sok mindent megtermel.
"Hát olyen az, amikor alapvető gazdasági ismeretek nélkül próbálsz számolba kapaszkodni"
Pontosan, ezért kezdtél hülyeségeket beszélni.
"Attól, hogy Bp-n van egy székhely, még legtöbbször a GDP nem ott keletkezik, csak ott van lekönyvelve."
Igen, talán tudni kéne olvasni. Megtermeltről beszéltem.
Előbb végezd el az általánost és utána beszéljünk.
"Igen, talán tudni kéne olvasni. Megtermeltről beszéltem."
Hát akkor csak szimplán sötét vagy.
Uhh, micsoda érv. Kiderült, hogy ökörségeket beszélsz és ezt sikerült erre felböfögnöd. Nem semmi.
A GDP-t legjobban a szellemi munkák pörgetik emberszámra vetítve, ezek a szellemi munkák pedig nagyvárosokban vannak. Legnagyobb városunk pedig bp.
Egy példával szemléltetve. A GDP kb. 7%-át 200 ezer szakember állította elő, az ipar kb. 20%-nyi GDP-ért felelt, amit 6-szor ennyi dolgozó állított elő.
Forrás: [link]
Vidék akár élelmiszert termel, akármilyen összeszerelő üzemben dolgoznak az emberek, arányaiban, amíg alacsony hozzáadott értékű munkát végeznek, addig Bp-et lehúzzák.
#15: Még mindig nem fogod fel, hogy az érték nem ott keletkezik, ahol lekönyvelik.
Ha te lenapalmozod a "vidéket", akkor Budapest GDP-je érdekes módon megcsappanna, mert egyreszt összeomlana a gyártasi ellátási lánc, másrészt eltűnne a kereslet, ja meg amúgy ilyen kezenfekvő dolgok, mint közlekedés, üzemanyagellátas, víz, villany, gáz, távközlés... szóval amikre az égész gazdasági kártyavár épül, mind beborilna. A szellemi munka a nagy cégközpontok miatt húzza fel látszólag a GDP-t.
Te meg még mindig nem érted, hogy arról a GDP-ről beszélek, ami FIZIKAILAG Bp-en keletkezik.
Nem sikerült felfognod, hogy nem lekönyvelt GDP-ről beszélek.
"A szellemi munka a nagy cégközpontok miatt húzza fel látszólag a GDP-t."
Nem látszólag, ténylegesen.
Márcsak ha a fizetésekből indulunk ki, akkor is ez van, mivel a fizetés után a cégek adóznak.
Amíg vidéken egy gyárban valaki bruttó 300-at keres (tudom, tudom, van szuper bruttó meg hasonlók, de maradjunk most csak ennél), amiből kb. 100 ezer forint megy el adónak, addig az én 1.8 milliós bruttó fizumból ez az összeg 600 ezer. Érted? Tőlem az állam hatszor akkora értéket kap, mint ettől a gyári munkástól.
#17: Ja, így már világos, mitől van ekkora sötétség :)))
Lemme google it for ya:
"A GDP az egy területen, adott idő alatt előállított végső felhasználásra szánt javak (termékek és szolgáltatások) összességének értéke"
srácok, én egy olyan nagyvárosban élek ami sem nem Budapest, sem nem 'vidék'. legalábbis nagyságrendileg és arányaiban biztosan nem termelnek több "élelmiszert" (pontosabban alapanyagot, ahogy írta is valaki) itt sem mint Budapesten (ahol ugyanúgy vannak a városhatáron belül szántóföldek mint itt). az én városom energiáit ugyanúgy elszívja Budapest, az, hogy Budapestnek KELL az ország minden pontjáról 2 órán belül elérhetőnek lennie, és nem a szomszéd város, hogy minden Budapesten van, mert továbbra sem képes kitenni ez a nyomorult ország a fővárosára a "Megtelt" táblát, hanem 70 év legrosszabb hagyományait követve duzzasztja, dagasztja, mint valami rossz tésztát... szóval ezek a jelenségek ugyanúgy elszívják az energiáit a városomnak mint "A Vidék" támogatása, az agrárbárok pénzzel tömése, a minden p*csafalva főterének lekövezése (akkor is, ha EU pénz...sőt), meg sportcsarnoképítése.
mindenkinek jobb lenne ha lenne Budapesten kívül 4-5 erős centrum. itt nincs "vidéki", nincs "pesti" érdek, itt k*rva nagy baj van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!