Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 40% egészségkárosodást állapit...

40% egészségkárosodást állapitottak meg, eddig dolgoztam 8 órában. Most akkor a vállalat felmond nekem vagy mik a lehetőségeim?

Figyelt kérdés
2010. okt. 15. 21:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Van egy rossz hírem a 40% még nem olyan rokkantsági fok, amiért rokkantnyugdíjas lehetsz.
2010. okt. 15. 22:39
 2/11 A kérdező kommentje:
Azzal tisztában vagyok hogy csak 27 ezer ft jár,szeretnék is dolgozni csak nem tudom hogy ha ezt a járadékot elfogadom akkor elküldenek? Vagy nekem fel kell mondanom?!
2010. okt. 16. 05:45
 3/11 anonim ***** válasza:
54%

Akkor beszélj a munkaadóddal. Mert a csökkent munkaképességű embert foglalkoztat egy cég akkor kap vmilyen kedvezményt.

És még jól is jár, ha te ugyanazt a munkát el tudod végezni, mint eddig.

2010. okt. 16. 07:40
 4/11 A kérdező kommentje:
De akkor nekem fel kell mondanom a cégnél hogy igénybe vehessemm a járadékot?Vagy dolgozhatok továbbb mondjuk 7 órában ?
2010. okt. 16. 13:04
 5/11 anonim válasza:

Itt nyisd meg az alábbit: Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól

[link]

Lényege, ha választod a rendszeres szociális járadékot, akkor nem állhatsz munkaviszonyban az igény benyújtásakor. De a-mellett dolgozhatsz a bruttó minimálbér 80 %-ig, ami a hat egyást követő hónap átlaga ne legyen több, mert akkor megszüntetik a járadék folyósítását.

Hát azt tisztázd, ha igénybeveszed a járadékot, akkor utána alkalmaznak-e. Erre nem kötelezi senki a munkáltatót.

De ha úgy látod, hogy a munkáltatónak jó indokot jelent egy felmondásra az egészségkárosodásod, akkor inkább ne fogadd el és dolgozz tovább (ne is hívd fel a munkáltató figyelmét).

Úgy tudom 24 hónapon belül bármikor igényelhető a járadék, vagy ha állapotrosszabbodás merülne fel, akkor új ORSZI vizsgálatot lehet kérni az újabb leletek alapján.

Azt jó, ha tudod, hogy a járadék időtartama nem számít szolgálati időnek, de ha dolgozol, akkor azt beszámítják. Kérdés, hogy a munkáltató hogyan reagálna a dologra.

2010. okt. 16. 21:09
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a téjékoztatást.Olvasom:ha az igénylést megelőző 4 hónapban nem volt a minimálbér 80%-ánál több jövedelme ....Hát nekem nem volt ,akkor ebben a helyzetben mi van?
2010. okt. 16. 22:39
 7/11 anonim válasza:
Bocs, most olvastam az újabb kérdésed. Amont írtam a hat egymást követő hónap átlagkeresete nem haladja meg a bruttó minimálbér 80 %-át, akkor nem szűntetik meg a a járadék folyósítását. Ha négy hónap alapján úgy látnád, hogy meghaladja a keresetkorlátot, akkor célszerű szüneteltetni a munkavégzést, de ha az biztos tevékenység, akkor én a munka mellett dontenék. Főleg azon oknál fogva, hogy a szolgálati idő növekszik.
2010. okt. 30. 10:02
 8/11 anonim válasza:
Az előbbi válaszom kiegészítem. Ezt írtad: "Hát nekem nem volt ,akkor ebben a helyzetben mi van?" Ezek szerint a keresetkorlát alatt van a jövedelmed, ha ettől nem több a havi átlagkereseted, akkor dolgozhatsz nyugodtan.
2010. okt. 30. 10:06
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!Én ugy számolom ha öt hónapot dolgozom (PERSZE HA AZ EGÉSZSÉGEM ENGEDI)akkor elmegyek egy hónap táppénze és összessében nem lesz több a jövedelmem(55-56 ezret kereseknettóban).Fél évente amugy is kezelésekre kell járjak,igy pedig még táppénzt is kapnék.Persze a kettő nem tesz ki egy "normális" fizetést,de ha felmondanék akkor 27000 ft még a gyógyszereimet sem fedezi.Mégegyszer köszönöm a válaszokat.
2010. okt. 30. 12:21
 10/11 A kérdező kommentje:
Ha jövőre emelkedik a minimálbér(76 800 ft-ot számoltam)annak a 80%-a 61440 ft bruttóban.Ha efölött keresek négy hónapig akkor még nem szólnak?CSak a hat hónap után autómatikusan megszüntetik a járadékot?Bocsi a sok kérdésért.
2010. okt. 30. 12:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!