40% egészségkárosodást állapitottak meg, eddig dolgoztam 8 órában. Most akkor a vállalat felmond nekem vagy mik a lehetőségeim?
Akkor beszélj a munkaadóddal. Mert a csökkent munkaképességű embert foglalkoztat egy cég akkor kap vmilyen kedvezményt.
És még jól is jár, ha te ugyanazt a munkát el tudod végezni, mint eddig.
Itt nyisd meg az alábbit: Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól
Lényege, ha választod a rendszeres szociális járadékot, akkor nem állhatsz munkaviszonyban az igény benyújtásakor. De a-mellett dolgozhatsz a bruttó minimálbér 80 %-ig, ami a hat egyást követő hónap átlaga ne legyen több, mert akkor megszüntetik a járadék folyósítását.
Hát azt tisztázd, ha igénybeveszed a járadékot, akkor utána alkalmaznak-e. Erre nem kötelezi senki a munkáltatót.
De ha úgy látod, hogy a munkáltatónak jó indokot jelent egy felmondásra az egészségkárosodásod, akkor inkább ne fogadd el és dolgozz tovább (ne is hívd fel a munkáltató figyelmét).
Úgy tudom 24 hónapon belül bármikor igényelhető a járadék, vagy ha állapotrosszabbodás merülne fel, akkor új ORSZI vizsgálatot lehet kérni az újabb leletek alapján.
Azt jó, ha tudod, hogy a járadék időtartama nem számít szolgálati időnek, de ha dolgozol, akkor azt beszámítják. Kérdés, hogy a munkáltató hogyan reagálna a dologra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!