Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ingatlanközvetítői díjnál le...

Ingatlanközvetítői díjnál le lehet-e húzni mindkét felet?

Figyelt kérdés
Az egyik ismerősöm mesélte hogy kiadó albérletet kerestek és egy ingatlanközvetítő vette fel a telefont. Megmutatta a lakást, ami tetszett, ezért azt ki is vették. Bár ők nem álltak kapcsolatban a közvetítővel, így szerződésük sem volt, mégis nekik (is) kiszámlázta a közvetítői díjat! Az én véleményem az volt, hogy azt a megbízó fizeti,akinek szerződése van a kozvetítővel, így nekik nem szabadott volna fizetniük. Vélemények?

2023. aug. 18. 04:35
 1/5 anonim ***** válasza:
Én is így gondolom, de nyilván nem olvastam az ingatlanközvetítéssel kapcsolatos egyéb feltételeket, hogy ezt biztosan állíthassam.
2023. aug. 18. 05:44
 2/5 anonim ***** válasza:
Kérhet érte pénzt, de ezt előre kellett volna elmondani, szerződni vele. Ez olyan mintha a boltban fizetéskor kosárhasználati díjat kérnének.
2023. aug. 18. 07:06
 3/5 xswerdy ***** válasza:
100%
Magyarországon az a szokás, hogy eladásnál az eladó, kiadásnál a bérbeadó fizeti a közvetítőt. Ez nem törvény, ettől el lehet térni, de nem a végén kell jelezni, hogy díja vana közvetítésnek, ezt nem fizetném ki.
2023. aug. 18. 09:20
 4/5 A kérdező kommentje:
Az jogilag elfogadható-e, hogy a kiadó lakást (aminek a telefonszámát én hívtam fel, magára a lakásra ingatlanközvetítő nélkül találtam rá) csak akkor mutassa meg az ingatlanközvetítő (aki felvette a telefont), ha szerződést kötök vele, egyébként meg nem hajlandó megmutatni. Ugyanis így jogilag már jogosan kellene fizenem, de erkölcsileg elég dilemmás, hogy kérhet, vagy követelhet-e ilyet???? Illetve lehet, hogy jogilag sem kérhet ilyet. Szerintetek?
2023. aug. 25. 09:58
 5/5 xswerdy ***** válasza:

ez miért ne lenne jogos. Sok országban ez a szokásos ügymenet. Szinte minden ingatlant közvetítő hirdet, és az ő díját a bérlő fizeti. Azt szokták a hirdetésben külön hangsúlyozni, ha nem így van.

Nálunk nem szokásos, de ha az elején elmondja, hogy ez a konstrukció, akkor ez van. Törvény nem tiltja.

Erkölcsi aggályt sem látok, max annyit, hogy már a hirdetésbe beleírhatná ezt a dolgot, így akinek nem megfelelő, az már fel sem hívná. De a közvetítót valakinek fizetni kell, nem erkölcsösebb, ha a tulaj fizeti, mintha a bérlő.

2023. aug. 25. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!