Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » IT területen másodállás,...

IT területen másodállás, kiegészítés?! Ötletek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Jelenleg mérnökként dolgozom, de szeretném a munka utáni a szabadidőm egy részét is hasznosítani és pénzt keresni.

Jelenleg Excelt használok magabiztosan, makrókat is írok adott esetben. Szeretnék programozást is tanulni, vagy esetleg weblap szerkesztést/készítést. Sok mindenre nyitott vagyok.

Tudtok esetleg segíteni, hogy milyen irányban tudnék elindulni? Napi 1-2 órát szannék rá, angol nyelv sem probléma.

2023. júl. 24. 12:37
 1/1 anonim ***** válasza:
0%

Üdv!

Távol álljon tőlem, hogy bárkit (beleértve nyilván téged is) eltántorítsak bármitől, de mondjuk a programozástanulás napi 1 - 2 óra ráfordítással csak beláthatatlanul hosszú távon érhet el olyan szintet, ami már valami értelmesre (értsd: céges környezetben történő, hasznos munkavégzésre) is használható.

Természetesen függ ez egy rakat paramétertől, mint például attól, mennyire vagy tehetséges, stb, stb.

Napok óta látom, hogy kiírtad a kérdést, de azért nem reagáltam rá, mert úgy voltam vele, hogy egyszerűen nincs rá érkezésem, hogy legalább egy kicsit is rendszerezve összeszedjem, mi mindent kellene készségszinten (azaz nem csak "simán" tanulva, hanem rengeteg gyakorlás által) elsajátítanod, ahhoz, hogy mondjuk egy cégnél hasznos munkát végezz, mint fejlesztő. Már csak azért is nehéz ez, mert az általam leírt tartalom attól is függene, hogy pontosan mit is szeretnél fejleszteni.

Jó, persze leírtad pl, hogy "Szeretnék programozást is tanulni, vagy esetleg weblap szerkesztést/készítést.", de ez még mindig elég nagy merítés.

A másik gebasz pedig az, hogy ha kizárólag csak egy, nagyon kihegyezett dologra állsz rá, s csak az ahhoz szükséges dolgokat tanulod meg, anélkül, hogy lenne egy alapvető, átfogó rálátásod az IT - ra (amit például egy ilyen irányú BSc elvégzése meg tudna támogatni, de persze lehet önállóan is, csak ahhoz extra motiváltnak és önállónak kell lenni (ami akár lehetsz is)), akkor az a tudás sérülékeny. Több ugyan annál, mintha halászni tanulás helyett egy halat kapnál, de nem olyan sokkal, ha érted.

Mindenesetre, tájékozódás gyanánt, érdemes lehet talán az alábbi "roadmap - os" linket megkukkantanod:

[link]

Ha mondjuk frontend fejlesztő szeretnél lenni, a fenti linkre kattintás után, klikkelj rá a Frontend - re, s látni fogod, mi mindent erősen ajánlott elsajátítanod, stb.

Ezekhez kereshetsz tananyagokat, pl itt:

[link]

...vagy akár más, online platformokon is (mint pl a Udemy, stb, stb), aztán hajrá, tudsz tanulni és gyakorolni (rengeteget).

Tegyük fel, hogy elérsz oda, ahol már érdekelhetsz egy céget! Napi 1 - 2 órád van a nekik végzett munkára....hát...ez okozhat nehézséget, mert így elég nehezen fognak alkalmazni. De persze így sem lehetetlen, főleg, ha valamilyen szempontból speciális helyzetben vagy.

Nekem például az egyetemi állásom mellett (ahol informatikusok képzésében tartottam kurzusokat) hetente kb egy munkanapnyi időm azaz szintén napi 1 - 2 órám volt, hogy dolgozzak egy cégnek (hangsúlyozom, ez a napi 1 - 2 óra nem a tanulásra, hanem a munkára vonatkozott), viszont az én esetemben már ismertek engem (mert konkrétan tanítottam is 10 évvel korábban a vezető fejlesztőt), s tudták, hogy mit várhatnak tőlem, így nem jelentettem rizikót.

Szóval azokat a munkákat végeztem, amik nem voltak hipersürgősek, viszont azokat is meg kellett csinálniuk valamikor, épp csak nem volt rá emberük. Így napi 1 - 2 órát (vagy egy - egy teljes napot rászánva) dolgoztam, amikor tudtam és ez így rendben volt mindenkinek. Szóval lehetséges ez is, azonban engem jól ismertek ott már előtte is. (Note: azóta már felmondtam az egyetemen, mert túl drága hobbinak találom már az oktatást... :) )

Lehet persze online munkákat is végezni. Például egy már régen szintén felmondott kollégám API - kat gyárt, angol nyelvű dokumentációkat ír, stb, stb egy amerikai cégnek úgy, hogy akkor és annyit dolgozik, amikor és amennyit épp van kedve, kb 30 - 40 dolláros órabérért. Viszont neki is már megvolt nemcsak a tudása, de a versenyszférában a referenciája is, amikor úgy 10 - 15 éve elküldte a pályázatát annak a cégnek.

Egy másik szempont ugye az AI.... sokan vannak úgy, hogy ez csak egy hasznos segédeszköz, nem fog senkit sem "bántani", stb...

Nos, lehet, hogy ezért (meg persze az sem kizárt, hogy a fentiekért is) sokan lepontoznak itt majd, de én nem így látom a dolgot. A fejlődés exponenciális ezen a területen, azaz mondjuk 2 év múlva nem annyival lesz fejlettebb, mint amennyit az elmúlt két év alatt fejlődött. Csak nagyon rövid távon közelíthető lineárisan az "erősödése".

Nagy "sláger" lett ugye a chatgpt, de most képzeld el, amikor az AI mögé tesznek mondjuk egy matematikai engine - t vagy egy hasonlót, csak épp a programozás területén. Ezzel nem lehet majd lépést tartani, s ezt nem csak én gondolom így, hanem például az egykori főnököm (aki az informatika professzora (jó, ok, ez most tekintélyre való hivatkozás...na, de na :) )).

Épp a héten beszéltem vele, s ő is így látja mindezt. Ami persze nem jelenti azt, hogy nekünk van igazunk, viszont, ha igen, akkor gondolj bele, mit jelent ez rád és a tanulmányaidra nézve... mire elérnél egy vállalható szintet, már nem feltétlenül fognak alkalmazni, mert "ki leszel váltva" az AI által.

Nyilván minden területen, ahol bejön az AI (s nem csak az IT lesz) szükség lesz egy nagyon alacsony létszámú, de rendkívül magasan kvalifikált emberi dolgozóra is, mert kell, hogy legyen, aki "elviszi a balhét", azaz ellenőrzi a produktumot, s "ráüti a pecsétet", hogy rendben van, azaz jogi személyként vállalja a felelősséget, de - mint írtam - ebbe a körbe már nem lesz olyan egyszerű bekerülni.

Kb ennyit akartam írni,de mondom, akár tévedhetek is és teljesen más irányt vesz a jövő. Majd esetleg mások - érvekkel alátámasztva - mást írnak, te pedig meghozhatod a saját döntésedet.

2023. júl. 30. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!