Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Perköltséget kinek kell...

Perköltséget kinek kell megfizetni?

Figyelt kérdés

Jelenleg gyerekfelügyelet miatt adtam be kérvényt az ügyvédemmel viszont azzal nem vagyok tisztában hogy mit is takar ez a perköltség amit megállapítottak.

Ha elvesztem a pert nekem kell kifizetni? Vagy ez hogy működik?

2023. júl. 17. 19:54
 1/6 Fsms ***** válasza:
100%
Igen a vesztes fél fizeti. Az eljárás elején lehet az anyagi helyzet miatt költségmentességet kérni.
2023. júl. 17. 20:00
 2/6 A kérdező kommentje:
akkor is ha én indítottam a pert? és én fizettem ki az ügyvédet stb?
2023. júl. 17. 20:12
 3/6 krwkco ***** válasza:
65%

"és én fizettem ki az ügyvédet stb?"

Elvileg a vesztes fizeti a nyertes ügyvédjét is, de legyél ezzel óvatos. Megtörténhet, hogy az ügyvéddel megállapodsz egy díjazásban és a bíró meg sem kérdezi, hogy mekkora összegről volt szó. Csak belevesz az itéletbe egy sokkal kisebb díjat megtérítendő ügyvédi költségként.

Nem volt akkora gond, hogy érdemes legyen ezen ágálni. De megtörtént.

2023. júl. 17. 21:12
 4/6 A kérdező kommentje:
És ha a másik fél nem fogadott ügyvédet? meg ezt a perköltséget akkor úgymond a nyertes félnek kell kifizetni vagy ez a bíróságé?
2023. júl. 17. 21:20
 5/6 krwkco ***** válasza:
100%

A bíróságnak az illeték jár. Amit a felperes megelőlegez (=befizet).

Ha az alperes veszít, akkor megtéríti az illetéket a felperesnek. Vagyis végeredményben ez olyan, mintha azt a vesztes fizette volna be.

És a vesztes szintén megtéríti nyertesnek azt az ügyvédi költséget, amit a nyertes fél már megfizetett az ügyvédjének.

Ha valamelyik félnek nem volt ügyvédje, akkor az ő ügyvédi költsége 0. Az ő irányába ügyvédi költség címen nincs mit megtéríteni, akkor sem, ha nyer.

2023. júl. 17. 21:55
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Amiket eddig írtak a válaszolók (a vesztes fél fizet utólag), az mind jó, csak annyival egészíteném ki, hogy olyan verzió is lehetséges, hogy a bíró csak részben ítéli megalapozottnak a keresetet, és emiatt a perköltségeket is megosztja a felek között valamilyen arányban.
2023. júl. 18. 10:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!