Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit tartalmazzon az albérleti...

Mit tartalmazzon az albérleti szerződés, a bérlő fél részéről?

Figyelt kérdés

Tehát, mint bérlő mire figyeljek oda. Én ilyenekre gondoltam:

- Bérleti díj fizetés határ ideje, módja.

- Közüzemi számlák fizetésének a módja.

- A bérleti díj összege csak közös meggyezéssel módosítható.

- Mérő óra állások rögzítése

- A bérbe adó kijelenti, hogy nincsen közüzemi tartózás. (Nem ám kikötik a fűtést, mert én fizetem, de felhalmozott tartózás van)

- Nem tudom, hogy ezt szokták-e: Meddig szól a bérleti szerződés.

- Ezt sem tudom, hogy szokták-e: Hogy ha valamelyik fél fel akarja bontani, akkor azt 30nappal a kiköltözés előtt köteles közölni a másik féllel.

Ha van háztartási gép a bérelni kívánt lakásban, akkor azokat ti ki szoktátok próbálni (hűtő, mosógép…..stb), hogy valóban működőképesek.

2010. okt. 13. 19:08
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
69%

A bérleti szerződéssel az ingatlan tulajdonosa kizárólagos birtokba engedi a bérlőt (ha nem albérletről van szó). A birtokba lépéssel a bérlőnek joga van a birtokát olyan módon védeni, hogy azt a tulajdonos számára (!) bejárhatatlanná teszi. A tulajdonosnak nincs joga a bérlőt birtokában háborítani vagy sérteni, és ezen jog erejénél fogva nem szabálytalan a bérlő azon cselekedete, amely a birtokának védelmére irányul.

Fontos megjegyzendő, hogy amennyiben a bérlő nem fizet, akkor sincs joga (!) a tulajdonosnak a bérlőt birtokában háborítani, hanem végrehajtás során jogosult az ingatlant kiüríteni. Persze ez jogi abszurdumnak tűnik, pedig nem az. A bérleti szerződésnek NEM KELL tartalmaznia azt, hogy a bérlő lecserélheti a zárat, de amennyiben ezzel ellentétes rendelkezést tartalmaz, az a szerződési pont - törvénnyel szembenállóság okán - semmis. Az igazán jó ingatlantulajdonos, aki bérbe adja az ingatlant, mindezt úgy teszi, hogy JELZI IS a bérlő számára, hogy saját érdekében cseréljen zárat. A cserélt zárra NEM KELL az ingatlan tulajdonosának kulcsot adni. (Hiszen ugyanúgy birtokháborítást követ el, ha kulccsal megy be.) Ha jogerős végrehajtás van az ingatlan kilakoltatására, akkor a végrehajtó erőszakkal is jogosult az ingatlant felnyittatni.

2010. okt. 13. 21:28
 12/18 anonim ***** válasza:
Amúgy csak most látom, hogy a kérdező albérleti szerződést kérdezett. Akkor ott azért más a helyzet, hogyha csak albérlő egy ingatlanban, és nem az egész ingatlant bérli.
2010. okt. 13. 21:30
 13/18 anonim ***** válasza:
Igen, albérletet. Az ügyvédem nevét pedig csak azért nem írom ide, mert tűlságosan ismert, az egyik legjobb a szakmájában. Ő szokott minden jogi ügyemet intézni, és nem cserélheti le a zárat az albérlő. Ezt a szerződést pedig saját maga írta, maximálisan betartva a jogszabályokat. Ezt próbáltam elmagyarázni.
2010. okt. 13. 22:08
 14/18 A kérdező kommentje:

De akkor én hogyan védem a tulajdonomat, amit az albérletbe viszek magammal? A tulajdonos fogja a kulcsát, és bármikor jöhet, egyedül, vagy épp társasággal?

Lehet, hogy így nehezebb lesz albérletet találni, de én biztos, hogy kérni fogom azt, hogy zárat cserélhessek.

2010. okt. 13. 22:47
 15/18 anonim ***** válasza:
82%
Egy komoly tulaj sose megy be a lakásba, ha nincs otthon a bérlője. Ha te zárat akarsz cserélni, lehet kivenni feketén is, ott akár zárat is cserélhetsz, de nem hiszem, hogy jobban jársz. De te tudod. Én mindig nagyon megnézem, kinek adom ki a lakásokat, egyszer megjártam, azóta nagyon odafigyelek, de azért ez valahol kölcsönös bizalmon is alapul. Az is igaz, nekem mindig évekre veszik ki a lakásaimat. Ráadásul a tényleges piaci ár alatt adom ki, mert inkább kevesebbért, de abszolút megbízható bérlő..de sose hírdetek, hozzám már jönnek, sokszor még el se ment az egyik, már jöttek a jelentkezők, szerencsére vannak bőven, nem kell megalkudnom. De bármilyen jóban vagyunk, zárcserét még nem kért senki. De nem is járulnék hozzá.
2010. okt. 13. 23:09
 16/18 anonim ***** válasza:
Mielött megvettük a házunkat pár albérletben voltunk, de én kiakadtam volna és tuti biztosan nem béreltem volna olyantól lakást, aki minden hónapban zaklat és megnézi a lakást. Az én cuccaim között nézelődik. Hál isten mindig ki is fogtunk nagyon jó tulajokat. Vagy számlára kellett utalni a pénzt neki, vagy én vittem el egy megbeszélt időben. Csak amikor kiköltöztünk és átadtuk a lakást, akkor jött be és nézett körül. Ha valami bajt csináltunk volna, akkor ott van a kaució. Ennyi. Egyébként mi cseréltünk zárat, mert elromlott, de nem kellett adni a tulajnak belőle, mert azt mondta nem akar ugysem bejönni a lakásba.
2010. okt. 14. 08:02
 17/18 anonim ***** válasza:
21:30-as, az egész ingatlant akarja bérelni , nem csak egy szobát.
2010. okt. 14. 08:04
 18/18 anonim ***** válasza:
59%
Nincs ezzel semmi gond. Nem kell, hogy egyformán gondolkodjunk. Te nem vennél ki ilyen lakást, én meg nem vennék fel ilyen bérlőt. Szerencsére olyan jó állapotú, olcsó rezsijű,és ó helyen levő lakásokat adok ki, hogy mindig hozzám jönnek, nem én járok bérlő után. Egyszer egy bérlőn buktam félmillát, totál fel kellett újítani a lakást, mert hagytam, nem mentem sose hozzá, ő meg tönkretett mindent. A kaució a tényleges költségeim 10-ét se fedezte, ezek után nálam nincs se zárcsere, se nem megyek be a saját lakásomba. Egyelőre (szerencsére), még nem a bérlők dirigálnak. Egyébként általában nálam jóval keményebb tulajok vannak, velem könnyű kijönni, ha azt a néhány szabályt betartják.
2010. okt. 14. 16:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!