Miért jó az, ha egy valutának alacsony árfolyamot szabnak meg?
Láttam egy videót, amelyben röviden a leggyengébb valutákról beszélnek.
A videó: https://www.youtube.com/watch?v=PcIefi4kOpA
Ebben azt állítják, hogy a laoszi kip az egyetlen, amely nem leértékelődött, hanem eleve alacsonyan árfolyamot szabtak meg neki.
Ezzel kapcsolatban 2 kérdésem van.:
Van-e ennek igazságalapja? (Igyekeztem utánajárni, de nem találtam erre utaló dolgot)
Ha van ebben igazság, akkor mi ennek az oka? Miért jó ez?
Az árfolyam alapján a videó készítése óta már elég szépen leértékelődött a nemzetközi pénzpiacokon. Az árfolyamgrafikont nézve a 2021 előtti időszakban valóban próbálkozhattak a fix árfolyammal, vagy legalábbis a csúszó leértékeléssel. Ezek szerint elengedték a dolgot vagy kénytelenek voltak elengedni.
A fix árfolyam létező dolog, ezt láthatjuk most például az ukrán hrivnya esetében. Ha megnézed a grafikont akkor láthatod, hogy a dollárhoz képest szinte semmit nem változott az árfolyama az utóbbi egy évben. Ezt viszont csak úgy tudták elérni, hogy korlátozták az átválthatóságát,azaz nem lehet korlátlanul adni-venni, nincs valós piaca.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!