Eladtam az autómat de nem fogadták el az adásvételit mit lehet tenni?
És az okmányirodában adtak valami igazolást arról, hogy ott jártál, megpróbáltad kijelenteni az autódat és mi volt a gond?
Mert ugyebár a szó elszáll még akkor is, ha okmányirodai ügyintéző szájából jön ki. Aztán meg bizonygathatod, hogy mi volt. (csak zárójelben: az okmányirodai ügyintézésnél 1 példányt írass velük alá, mert én jártam már úgy, hogy valahogy "elkeveredett" a bejelentésem. Na, akkor jól jött az átvételt igazoló aláírás)
Kérj a cégtől egy képet a forgalmi engedélyről, amin szerepel a cég neve mint tulajdonos/üzemben tartó, hátha ő már intézte az átírást.
Az eladást bejelentheted postai úton, vagy elektronikusan is, nem kell feltétlenül személyesen intézkedned.
Elektronikusan akkor tudod intézni, ha van ügyfélkapud: [link]
Ha a vevő átíratta, neked nem is szükséges bejelentened az eladást. Ha az eladó nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségének, semmilyen eljárás nem indul ellene; a sorsra bízta a jogalkotó. Ugyanis, ha a vevő nem íratja át, akkor az eladó kaphat a rosszalkodó vevő miatt pótdíjazást, közlekedési bírságot, és ha nincs a nyilvántartó által elfogadott, igazolt adásvételi szerződése, akkor nem tudja kimenteni magát. Ha a vevő átíratta, akkor megoldódott a helyzet.
Közvetett tudomásom van arról, hogy az online bejelentés kedvezőbb, mert itt több hasonló, az ügyintézők által el nem fogadott esetről volt kérdés, durva hibákkal, hiányosságokkal is, és a kérdezők kommentjei szerint, válaszokban javasolt online bejelentésnél simán elfogadták.
A biztosításodat le tudod mondani. Sok biztosítónál online felületen is, ha ez valamiért nem megfelelő neked, akkor írásban (levél, e-mail) az adásvételit mellékelve.
Adtunk már el több autót (sajátot, szüleimét, vőmét, cégeset); mind én intéztem a kijelentést. Volt amit okmányirodában, volt amit ügyfélkapun keresztül, de sehol nem adtak/küldtek igazolás arról. hogy lekerült a nevünkről az autó.
Az okmányirodában/kormányablakban ha nem kérem, még alá sem írták volna az én plusz példányomat, hogy átvették az adásvételit. Konkrétan semmivel nem tudtam volna igazolni, hogy bejelentettem
Ügyfélkapun keresztül egy Ügyadatlapot kaptam az eladó bejelentésről, de utána semmi mást. Ez 2021. augusztusában volt, nem tudom, azóta változtattak-e a rendszeren. Akkor valami olyasmi volt az online felületen, hogy ha további tennivalóm van, akkor értesítenek.
Ha kérdéseid vannak, ne az okmányirodához fordulj, hanem a kormányzati ügyfélvonalon érdeklődj, ott helytállóbb tájékoztatást kapsz. [link]
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!