Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Társasháznak vettem fűnyírót,...

Sellolany kérdése:

Társasháznak vettem fűnyírót, abban maradtunk, hogy jóvá írják a közös költségemből az árát. Ezt fél éve nem tették meg. Fordulhatok ügyvédhez?

Figyelt kérdés
Többször írtam a közös képviselőnek, nem is válaszolt. Minden le van papírozva, a tulajdonosok aláírták, hogy beleegyeznek a vásárlásba. Ha lehet ezzel ügyvédhez fordulni, annak költségét a társasház kezelőjére lehet terhelni? Tehát nem a házra, ahol én is tulaj vagyok, hanem a cégre, a társasházkezelőre.

2023. máj. 21. 20:48
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
miért nem vársz a közgyűlésig? Ha az ügyvéd ír egy levelet, akkor már a fűnyíró árának a fele elment.
2023. máj. 22. 00:42
 2/7 A kérdező kommentje:
Vártam, volt azóta közgyűlés. Ott szóvá tettem, azt mondta a közös képviselő, hogy problémák voltak a könyvelővel, de pár napon belül lekönyvelik. Ez 4 hónapja volt.
2023. máj. 22. 02:46
 3/7 anonim ***** válasza:
Írd jóvá te, nem fizetsz közös költséget addig :)
2023. máj. 22. 08:42
 4/7 krwkco ***** válasza:
49%

"azt mondta a közös képviselő, hogy problémák voltak a könyvelővel"

Ezt nem csodálom. Ha a számla nem a társasház nevére szól, akkor nem tudja elszámolni. A közös költséget pedig köteles a közgyűlési határozatok alapján kivetni.

Legfeljebb olyan megoldást látok, hogy

- gyüjtesz olyan számlákat, amik elszámolhatóak és a társasház nevére szólnak

- a közgyűlés hoz egy olyan határozatot, hogy a közös költséged a következő évben kisebb, mint amennyi a tulajdoni hányadod alapján lenne. Bár ez ellenkezik a társasházi törvénnyel, de a könyvelőnek ezt nem kell vizsgálnia.

2023. máj. 22. 08:58
 5/7 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ mindenkinek, az a helyzet, hogy a társasház nevére szólt a fűnyíró számlája, adószámmal. Le is adtam, fénymásolatom is van róla.

Előre aláírt egy hozzájárulást minden lakó, hogy vegyem meg, jóváírják, tehát elvileg minden rendezetten történt.

2023. máj. 23. 10:25
 6/7 krwkco ***** válasza:
100%

Akkor nyaggasd a közös képviselőt telefonon, legalább hetente egyszer.

Vagy írj egy levelet, hogy akkor egy darabig nem fogsz közös költséget fizetni, ahogy 3-as írta. És a fűnyíró árát fizessék be a közös költség számládra.

Ha a közgyűlésről van jegyzőkönyv, akkor kiderül hogy a tulajdonosok azt a megbízást adták a közös képviselőnek, hogy számolja el a részedre. És a továbbiakban ne törődj vele. Ha a következő évi elszámolásnál hiányt mutatnak ki, akkor hivatkozz erre. És menjen perre a ház, ha akar.

A közös képviseletet nem tudod beperelni, mert nem tünt el pénz. Ha nagyon akarsz, fordulhatsz az illetékes jegyzőhöz, mert ő a felügyeleti szerv. De nem érdemes, amíg nem kapsz kimutatást a hiányról. Feltéve, ha a képviselet akkor sem akarja helyretenni.

2023. máj. 23. 10:49
 7/7 gungasam ***** válasza:
Sajnos így kellett felismerned a közös képviselők harácsoló jellemét. Én is ismerek ilyen képviselőt. Egy szál klottgatyában kezdte , panelban. Most a Rózsadombon van villája mert minden költséget úgy futtat ismerős vállalkozóval, hogy a fele visszajöjjön neki.
márc. 9. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!