Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan döntenél a helyemben?...

Hogyan döntenél a helyemben? Lakás vagy egyéb befektetés?

Figyelt kérdés
38 éves vagyok, és eddig úgy néz ki, hogy a saját család számomra csak álom marad. Nem élek nagyvilági életet, így az elmúlt hat évben sikerült annyit összespórolnom, hogy tudnék venni egy kisebb garzont, akár Budapesten is. Ez a pénz jelenleg állampapírban van, évi 16% hozamon. Most azon gondolkozom, hogy ebből a pénzből lakást veszek, amit bérbe adnék, és amit majd idővel a bátyám most még kicsi gyerekei kapnának meg, hogy könnyebb legyen nekik az indulás az életben. A kérdés apropója az, hogy ma egy lakás bérbeadásának éves hozama olyan 4-5%, míg ugye az állampapír (prémium) 16%-ot hoz (igen, az infláció lehet, hogy lejjebb megy valamikor, és akkor kevesebbet). Viszont most "olcsóbban" tudok lakást venni, mint pl. 15 év múlva, amikor a gyerekek már kellően nagyok lesznek, hogy szükségük legyen egyre. Szóval röviden a kérdés az, hogy tartanád a pénzt állampapírban (vagy más befektetésben), vagy lakást vásárolnál a közeljövőben?
2023. máj. 6. 19:17
 1/7 anonim ***** válasza:
52%
Tényleg ennyire nem vagy tisztában mi folyik most a világban, és mire kéne felkészültnek lenned? Komolyan kérdezem tőled. Ennyire nem lehetsz informálatlan, vagy mégis?
2023. máj. 6. 19:25
 2/7 anonim ***** válasza:
47%
Biztos nem vennék lakást, állampapìrt... vagy bármit aminek köze van a fantasztikus országunkhoz.
2023. máj. 6. 19:31
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ebben a "pillanatban" nem éri meg ingatlanba fektetni szerintem. Jó eséllyel rövid távon az állampapír nagyobb hozamot hoz, viszont ha megindul jelentősen lefelé az infláció akkor lesz egy olyan pont, amit ha jól kapsz el, jól tudsz majd váltani
2023. máj. 7. 09:45
 4/7 anonim ***** válasza:

Infláció csökkenéssel még jól is járhatsz ha állampapírjaid vannak. Ha csökken az infláció, a papírok hozama még néhány hónapig (leegyszerűsítve) az év hátralevő részében az előző évit követik.

Még egy szempont: a te életedben hogyan alakult az infláció? Biztos, hogy 16%-kal költesz többet mint tavaly ilyenkor? Lehetnek ennél sokkal jobb vagy rosszabb számaink is. Mindenesetre én ezt nem tartom valódi befektetésnek, inkább csak a pénz parkoltatására, valamelyest értékőrzésére jó módszernek.

Lakás helyett is inkább garázs(ok)ban gondolkoznék, sokkal könnyebb ki- beszállni, az árak alakulásának tükrében. Ha nagyon nincs jobb ötleted, vehetsz bele egy-két jó állapotú benzines használtautót is (NEM használatra!) valószínűleg azok is tartani fogják az értéküket.

Ezen a szinten én inkább magamba ruháznék be. Ha nincs csajod, tanulni is van időd, ez jelenthet valódi bevételnövekedést számodra. 1-1,5 milliós fizetéssel nem azon fogsz görcsölni hogy kell-e az a saját panel vagy sem. Aztán előbb vagy utóbb az asszonyjelölt is befut. Lehet, hogy sokkal inkább ez a te utad.

De mindez csak feltételezés, nem ismerünk, nem tudjuk mihez értesz, mennyit keresel stb.

2023. máj. 7. 10:05
 5/7 anonim válasza:
szerintem földeket kell venni és fel venni az állami támogatásokat. szerintem ez a legjobb most magyar országon.
2023. máj. 18. 09:20
 6/7 anonim ***** válasza:
#5: Igen, jó is lenne, ha meg lehetne csinálni. Elméletben jó ötlet, gyakorlatban nem működik
2023. máj. 18. 09:46
 7/7 anonim ***** válasza:
Rokonnak ki ne próbáld kiadni. Nem lesz szíved kidobni őket, ha nem fizetnek. Márpedig nem fognak.
2023. máj. 28. 09:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!