Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Álláskeresési járadék igénylése?

Álláskeresési járadék igénylése?

Figyelt kérdés

Április 1-el megszűnt a munkaviszonyom és szeretnék álláskeresési járadékot igényelni, ami tudom, hogy maximum csak 3 hónapig jár. Próbálkoztam az elmúlt 2-3 hétben munkát találni, jelenleg is próbálkozom, de úgy érzem, ehhez még kell idő. Ezért szeretném igényelni erre a rövid időre a segélyt, hátha addig találok tartós megoldást, folyamatosan jelentkezem.

Ha most hétfőn, 24-én bemegyek a kormányhivatalba, beadni az igénylésem, akkor még időben vagyok, van a bejelentésnek valami határideje? Nekem eddig kb. 3 hét telt el a munkám megszűnése óta ( ez idő alatt is állást kerestem, nem a segélyért rohantam egyből…)

Azt tudom, hogy maga a folyósítás max 3 hónap. De az igénylésnek ugye nincs határideje? Nincs semmi kapcsolatom a kormányhivatallal, alkalmazott voltam. Így gondolom bármikor jelezhetem az igényemet. ( ha van rá, mert ráadásul nem mindenkinek van, a szerencsések egyből találnak állást)

Köszi, ha segítesz ❤️

2023. ápr. 21. 11:22
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
sok cikket elovastam már, tudom mi a menete, stb.. De erre az egy kérdésre sehol nem találtam választ.
2023. ápr. 21. 11:23
 2/12 A kérdező kommentje:

itt az oldalon most találtam egy jónak tűnő választ egy másik kérdés alatt. Egyetértetek vele?

“ 1: Nincs határidő, bármikor mehetsz a munkaviszony megszűnése után.

Az sem biztos, hogy az a célszerű, ha minél hamarabb jelentkezel.

Ha pl. csak az utolsó 1 évben dolgoztál és egyelőre nem akarsz/tudsz elhelyezkedni, érdemes kihasználnod a munkaviszony után járó 45 nap passzív "TB" jogosultságot, utána jelentkezni. Akkor kapsz 36-37 nap álláskeresési járadékot és utána újra van 36-37 nap passzív jogosultságod (amíg nem kell magad után fizetned a TB-t)

2: Miután kisakkoztad, hogy mikor érdemes jelentkezned, jelentkezhetsz úgyis, hogy nem áll minden papír a rendelkezésedre. Ilyenkor pótlásra szólítanak fel (adott határidőn belül be kell mutatnod a hiányzó papírokat), viszont a járadék folyósításának és a biztosításodnak az első jelentkezési dátumod lesz a kezdő időpontja.

Az egész procedúrát elindíthatod neten keresztül, akkor adnak időpontot az első személyes jelentkezésre (és a későbbiekben is teljesítheted a kapcsolattartási kötelezettséged neten) “

2023. ápr. 21. 11:29
 3/12 anonim ***** válasza:
Nincs hatarido. A jelentkezestol nezik az utso 3evet. Nyilvan minel később jelentkezel annal tobb ures napod lesz es annal kevesebb napot kaphatsz. De ha azt nezed, abbol az 1090napbol igy is lehet majdnem 200nap semmid, mert csak 90napig jar es ahhoz 900nap munkaviszony kell.
2023. ápr. 21. 11:34
 4/12 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ! 2022. febr. 1- 2023.ápr. 1-ig volt folyamatos munkaviszonyom.
2023. ápr. 21. 11:39
 5/12 anonim ***** válasza:

Elotte? 2022feb 1 elott?

Ha nem volt akkor kb 43napra vagy jogosult es meg egy ev mulva is az leszel.

2023. ápr. 21. 11:51
 6/12 A kérdező kommentje:

előtte még nem volt munkaviszonyom.

Az nfsz oldalán nekem is 43 nap jött ki a kalkulátorral számolva, kb 286 000.-

Szerencsére van kis tartalékom, így kiegészítésnek jó lesz, de azon vagyok hogy találjak új munkát. Sajnos a jelenlegi gazdasági helyzet miatt szűnt meg a munkahelyem, de elvileg csak átmenetileg. Meglátom, mi lesz.

2023. ápr. 21. 12:00
 7/12 anonim ***** válasza:

Az álláskeresésinek van maxa meghozza a min ber.

az álláskereső a korábbi bruttó bére 60%-át kapja, de legfeljebb a minimálbért. Január 1-jétől a minimálbér bruttó havi összege 232 000 forintra emelkedett, napi összege 7733 forintra. Tehát

AZ ÁLLÁSKERESÉSI JÁRADÉK MAXIMUMA 2023-BAN BRUTTÓ 232 000 FORINT HAVONTA. EZ NETTÓ 154 270 FORINT/HÓ.

2023. ápr. 21. 12:12
 8/12 anonim ***** válasza:

Nincs határidő, nekem volt, hogy januárban vége lett a munkaviszonynak és csak február közepén jelentkeztem be, 2 hetet otthon "pihentem".

Mondjuk elég nagy trógerség, hogy a minimálbér a max összeg, mikor a járuléknak meg nincs maximuma. Én is most váltok, azt az átmeneti időre nettó 150 az nevetséges, mikor csak a járulékom jóval több volt.

2023. ápr. 21. 12:25
 9/12 anonim ***** válasza:

Úgy van, ahogy a 2-es kommentedben írtad.

A járadék bruttó összege valóban maximum a bruttó minimálbér, de az álláskeresési járadékból csak az SzJA előleget (15%) és nyugdíj járulékot (10%) vonnak, a 8,5%, régebben egészségügyi járuléknak nevezett részt nem. Így a nettója minimum 174.000.- Ft. Ha 25 év alatti vagy, vagy más SzJA kedvezményre vagy jogosult, akkor azt érvényesítheted a járadéknál is.

2023. ápr. 21. 12:58
 10/12 A kérdező kommentje:
mennyi hasznos válasz! nagyon köszönöm! Kedd-Szerda fele megyek be és megigénylem plusz megkérdezem, hogy akkor konkrétan mire számíthatok az én paramétereimmel. Ha valakit érdekel majd, megírom válaszban, hogy mi volt.
2023. ápr. 22. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!