Álláskeresési járadék igénylése?
Április 1-el megszűnt a munkaviszonyom és szeretnék álláskeresési járadékot igényelni, ami tudom, hogy maximum csak 3 hónapig jár. Próbálkoztam az elmúlt 2-3 hétben munkát találni, jelenleg is próbálkozom, de úgy érzem, ehhez még kell idő. Ezért szeretném igényelni erre a rövid időre a segélyt, hátha addig találok tartós megoldást, folyamatosan jelentkezem.
Ha most hétfőn, 24-én bemegyek a kormányhivatalba, beadni az igénylésem, akkor még időben vagyok, van a bejelentésnek valami határideje? Nekem eddig kb. 3 hét telt el a munkám megszűnése óta ( ez idő alatt is állást kerestem, nem a segélyért rohantam egyből…)
Azt tudom, hogy maga a folyósítás max 3 hónap. De az igénylésnek ugye nincs határideje? Nincs semmi kapcsolatom a kormányhivatallal, alkalmazott voltam. Így gondolom bármikor jelezhetem az igényemet. ( ha van rá, mert ráadásul nem mindenkinek van, a szerencsések egyből találnak állást)
Köszi, ha segítesz ❤️
itt az oldalon most találtam egy jónak tűnő választ egy másik kérdés alatt. Egyetértetek vele?
“ 1: Nincs határidő, bármikor mehetsz a munkaviszony megszűnése után.
Az sem biztos, hogy az a célszerű, ha minél hamarabb jelentkezel.
Ha pl. csak az utolsó 1 évben dolgoztál és egyelőre nem akarsz/tudsz elhelyezkedni, érdemes kihasználnod a munkaviszony után járó 45 nap passzív "TB" jogosultságot, utána jelentkezni. Akkor kapsz 36-37 nap álláskeresési járadékot és utána újra van 36-37 nap passzív jogosultságod (amíg nem kell magad után fizetned a TB-t)
2: Miután kisakkoztad, hogy mikor érdemes jelentkezned, jelentkezhetsz úgyis, hogy nem áll minden papír a rendelkezésedre. Ilyenkor pótlásra szólítanak fel (adott határidőn belül be kell mutatnod a hiányzó papírokat), viszont a járadék folyósításának és a biztosításodnak az első jelentkezési dátumod lesz a kezdő időpontja.
Az egész procedúrát elindíthatod neten keresztül, akkor adnak időpontot az első személyes jelentkezésre (és a későbbiekben is teljesítheted a kapcsolattartási kötelezettséged neten) “
Elotte? 2022feb 1 elott?
Ha nem volt akkor kb 43napra vagy jogosult es meg egy ev mulva is az leszel.
előtte még nem volt munkaviszonyom.
Az nfsz oldalán nekem is 43 nap jött ki a kalkulátorral számolva, kb 286 000.-
Szerencsére van kis tartalékom, így kiegészítésnek jó lesz, de azon vagyok hogy találjak új munkát. Sajnos a jelenlegi gazdasági helyzet miatt szűnt meg a munkahelyem, de elvileg csak átmenetileg. Meglátom, mi lesz.
Az álláskeresésinek van maxa meghozza a min ber.
az álláskereső a korábbi bruttó bére 60%-át kapja, de legfeljebb a minimálbért. Január 1-jétől a minimálbér bruttó havi összege 232 000 forintra emelkedett, napi összege 7733 forintra. Tehát
AZ ÁLLÁSKERESÉSI JÁRADÉK MAXIMUMA 2023-BAN BRUTTÓ 232 000 FORINT HAVONTA. EZ NETTÓ 154 270 FORINT/HÓ.
Nincs határidő, nekem volt, hogy januárban vége lett a munkaviszonynak és csak február közepén jelentkeztem be, 2 hetet otthon "pihentem".
Mondjuk elég nagy trógerség, hogy a minimálbér a max összeg, mikor a járuléknak meg nincs maximuma. Én is most váltok, azt az átmeneti időre nettó 150 az nevetséges, mikor csak a járulékom jóval több volt.
Úgy van, ahogy a 2-es kommentedben írtad.
A járadék bruttó összege valóban maximum a bruttó minimálbér, de az álláskeresési járadékból csak az SzJA előleget (15%) és nyugdíj járulékot (10%) vonnak, a 8,5%, régebben egészségügyi járuléknak nevezett részt nem. Így a nettója minimum 174.000.- Ft. Ha 25 év alatti vagy, vagy más SzJA kedvezményre vagy jogosult, akkor azt érvényesítheted a járadéknál is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!