Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Tényleg defláció lesz Magyaror...

Tényleg defláció lesz Magyarországon?

Figyelt kérdés
Olvastam ezt a cikket, mit gondoltok, van rá valamennyi esély? [link]
2023. ápr. 6. 15:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem folytatódik a pénzromlás, ahogy eddig.

Az meg, ami most a nagyáruházakban van, hogy tavaly óta 100% meg 200%-al drágább az élelmiszer, majd visszaadunk abból 20%-ot és verjük a mellünket, hogy olcsóbb lett 1000 termék, régen rossz.

2023. ápr. 6. 15:28
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Clickbait.

Annyit ír a cikkben, hogy 2025-re már 3-6%-os inflációt várnak a "szakemberek".

2025-nél messzebbi jóslatok nincsenek.

Szóval

1) nem állítja, hogy 2025 előtt árcsökkenés lenne

2) Konkrétumot nem ír, hogy utána mitől is következne be

Lehet defláció 2025 után valamikor? Persze, ha 2014-től volt, akkor az miért ne ismétlődhetne meg.

2023. ápr. 6. 15:32
 3/12 anonim ***** válasza:
A defláció alapból egy megtévesztő fogalom, elvégre csak az infláció stagnálását takarja, nem pedig az infláció ellentéte. Az infláció egy folyamatos jelenség. Ilyen cikkekre kár pazarolni az időt.
2023. ápr. 6. 15:52
 4/12 A kérdező kommentje:
Mire gondolsz az alatt, hogy az infláció stagnálását takarja? Én úgy tudom, a defláció az, amikor a bázishoz képest alacsonyabbak az árak. Tehát pl. a kenyeret tavaly januárban 800 Ft-ért vettem, idén januárban 780-ért. Az infláció meg az, amikor 820-ért veszem.
2023. ápr. 6. 16:22
 5/12 anonim ***** válasza:

Én legelőször 1 hónapja tapasztaltam 1-2 árucikknél, és a múlt héten is.

25-40%-kal olcsóbban kaptam WC-papírt és vajat is.

A vaj azóta is állandóan 3500 abban a 2 közértben, vagy 3-ban.

2023. ápr. 6. 16:25
 6/12 anonim ***** válasza:
0%
És a sajtok árai is csökkennek itt-ott. Már vagyogat 2000 Ft közelében is.
2023. ápr. 6. 16:26
 7/12 anonim ***** válasza:

#3-as vagyok, én a fogalmat bíráltam, de úgy van ahogy írod.

Viszont ez a jelenség abból következik, ha az infláció először elkezd közelíteni egy több éves átlag felé, majd stagnál. Az általad leírt jelenség akkor következne be, ha hirtelen visszaesés történne nem fokozatos csökkenés, teszem azt 2024 januárjára a jelenlegi ~25% helyett már csak 4-6%-os inflációról beszélnénk. A jegybank előrejelzése szerintem nem fedi a valóságot:

[link]

Ahogy én látom 2024 májusig biztos hogy marad a kétjegyű infláció, így deflációra sem látok esélyt. Ráadásul ahogy én spekulálom ez a 25% körüli infláció nem csak idén lesz velünk, hanem 2025 szeptemberében nagyobb értéket is meghaladhat, de ez csak egy bizonyos szcenárió esetén történhet meg.

2023. ápr. 6. 16:41
 8/12 anonim ***** válasza:
Egyelőre az infláció csökken, nem defláció van
2023. ápr. 6. 16:56
 9/12 Koplárovics Béci ***** válasza:
Ha tavalyról idénre 25% volt az infláció, aztán némi korrekció miatt mondjuk jövőre 5%-kal csökkennek az árak, akkor még mindig közel 20%-kal lesznek magasabbak az árak, jövőre a tavalyihoz képest. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nem kell hasraesni és megijdeni a deflációtól (sem).
2023. ápr. 6. 17:20
 10/12 anonim ***** válasza:

Csak meg kell nézni a hosszabb lejáratú államkötvények hozamát.

Felejtsd el a deflációt.

2023. ápr. 7. 05:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!