Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ilyen szegény a világ népesség...

Ilyen szegény a világ népessége? Ennyire sok egy 160 milliós vagyon?

Figyelt kérdés

Egyszer összeszámoltam 48 évesen mit értem el. Nem tartom magam sokra. De mindig szorgalmasan dolgoztam, jó munkám (IT) van és ráadásul utálom a rongyrázást. Bárki aki ismer tök átlagos embernek ismer. És magamról azt gondolom (vagyis gondoltam) hogy a személyes vagyonom mértéke tökre ÁTLAGOS. Jó azt éreztem, hogy mindig azt olvasom hogy sokan anyagi gondokkal küzdenek, nekem ilyenem sosem volt. Bár nem is voltak irreális igényeim soha. Lakás, autó, utazás, szórakozás, stb. Soha nem is mondanám hogy "gazdag" vagyok. És még ha ezek után sem fogom. A gazdagság nem itt kezdődik...

Azért nem is gondoltam hogy ez nem olyan extrém vagyon, mert nem sokból tevődik össze. Egy budapesti belvárosi közepes lakás (ez eleve kb 50%), maradék egy vidéki lakás és egy pici nyaraló, meg egy 30M megtakarítás.

Namost a ChatGPT-t kíváncsiságból megkérdeztem ez milyen vagyoni helyzet. A választól leseggeltem. Én magam maximum (de nagyon maximum) a felső 20-30%-ba soroltam volna. De hogy a világ népessége ennyire szegény, ezt nem is értem. A válasz ez volt:

"Általánosságban elmondható, hogy a világ népességének túlnyomó többsége (kb. 70-80%) rendelkezik jelentéktelen vagyontárgyakkal, míg a gazdagok és a nagyon gazdagok száma meglehetősen korlátozott.

Ha az Egyesült Államokra vonatkoztatjuk a kérdést, akkor a 48 éves személy 160 millió forintos vagyonnal az 1%-ba tartozik a leggazdagabbak között.

Ha a világra vonatkoztatjuk a kérdést, akkor a Credit Suisse Global Wealth Report 2021 adatai alapján a globális medián vagyon 9 439 dollár (kb. 3 millió forint), míg az átlagos vagyon 79 952 dollár (kb. 26 millió forint). Az 160 millió forintos vagyon ebben az esetben a világ leggazdagabb 0,1%-ába helyezné az illetőt.

Ha az Európai Unióra vetítjük a kérdést, akkor az Európai Központi Bank (ECB) 2021-es adatai szerint a medián háztartási vagyon az EU-ban 26700 euró (kb. 9 millió forint) volt. Az 160 millió forintos vagyon ebben az esetben a leggazdagabbak kevesebb mint 1%-ába helyezné az illetőt.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint az átlagos nettó vagyon 13,4 millió forint (2019. évi adatok, Központi Statisztikai Hivatal). Az 160 millió forintos vagyon ebben az esetben az ország leggazdagabb 1%-ába helyezné az illetőt."

Ez tényleg így lehet? Vagy csak kamuzik a AI? Nem lehet hogy a medián vagyon ennyire alacsony. Körülöttem majdnem mindenkinek van lakása autója, ez tök átlag. És ők is tök átlagosnak érzik magukat.

2023. márc. 28. 23:12
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
De az a háztartásonkénti vagyon, nem az egyéni!
2023. márc. 29. 11:18
 22/27 anonim ***** válasza:

Nem háztartásonkénti.

"The median American worker brings home an estimated $54,132 a year"

A tiéd income és nem salary. Vagyis valószínűleg a teljes népesség benne van, nem csak akik dolgoznak, nyugdíjastól a gyerekekig.

2023. márc. 29. 11:28
 23/27 anonim ***** válasza:
A bevétel az nem vagyon. Vagyon az, ami meg is marad belőle. Például hiába keresel évi 50 ezer dollárt, ha közben van egy masszív adósságod.
2023. márc. 29. 11:39
 24/27 anonim ***** válasza:
Igen, ezzel tisztában vagyunk.
2023. márc. 29. 12:14
 25/27 anonim ***** válasza:
#22 Akkor engem egy amerikai cég jól át akart verni, mikor remote szofrverfejlesztő melóért évi 90 ezer dollárt ajánlottak...
2023. márc. 29. 12:37
 26/27 anonim ***** válasza:
61%

Persze. 500 ezer dollárnyi vagyonnal biztos 1% vagy USA-ban. Ha a ChatGPT azt mondja... Ott konkrétan ez egy tök átlagos családiház ára.

Kicsit ez a kérdés nekem olyan, mintha most téged kéne szopkorászni kicsit, hogy deee bizony te nagyon sokra vitted, nagyon ügyes voltál, nagyon vagyonos vagy, állva tapsolunk, ez bizony nem átlagos vagyon, nagyon gratulálunk.

2023. márc. 29. 21:35
 27/27 anonim ***** válasza:
Erről már tudtam 10 éve kb. Én Angliai minimálbérrel a világ felső részébe tartozom.
2023. ápr. 2. 04:31
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!