Ilyen szegény a világ népessége? Ennyire sok egy 160 milliós vagyon?
Egyszer összeszámoltam 48 évesen mit értem el. Nem tartom magam sokra. De mindig szorgalmasan dolgoztam, jó munkám (IT) van és ráadásul utálom a rongyrázást. Bárki aki ismer tök átlagos embernek ismer. És magamról azt gondolom (vagyis gondoltam) hogy a személyes vagyonom mértéke tökre ÁTLAGOS. Jó azt éreztem, hogy mindig azt olvasom hogy sokan anyagi gondokkal küzdenek, nekem ilyenem sosem volt. Bár nem is voltak irreális igényeim soha. Lakás, autó, utazás, szórakozás, stb. Soha nem is mondanám hogy "gazdag" vagyok. És még ha ezek után sem fogom. A gazdagság nem itt kezdődik...
Azért nem is gondoltam hogy ez nem olyan extrém vagyon, mert nem sokból tevődik össze. Egy budapesti belvárosi közepes lakás (ez eleve kb 50%), maradék egy vidéki lakás és egy pici nyaraló, meg egy 30M megtakarítás.
Namost a ChatGPT-t kíváncsiságból megkérdeztem ez milyen vagyoni helyzet. A választól leseggeltem. Én magam maximum (de nagyon maximum) a felső 20-30%-ba soroltam volna. De hogy a világ népessége ennyire szegény, ezt nem is értem. A válasz ez volt:
"Általánosságban elmondható, hogy a világ népességének túlnyomó többsége (kb. 70-80%) rendelkezik jelentéktelen vagyontárgyakkal, míg a gazdagok és a nagyon gazdagok száma meglehetősen korlátozott.
Ha az Egyesült Államokra vonatkoztatjuk a kérdést, akkor a 48 éves személy 160 millió forintos vagyonnal az 1%-ba tartozik a leggazdagabbak között.
Ha a világra vonatkoztatjuk a kérdést, akkor a Credit Suisse Global Wealth Report 2021 adatai alapján a globális medián vagyon 9 439 dollár (kb. 3 millió forint), míg az átlagos vagyon 79 952 dollár (kb. 26 millió forint). Az 160 millió forintos vagyon ebben az esetben a világ leggazdagabb 0,1%-ába helyezné az illetőt.
Ha az Európai Unióra vetítjük a kérdést, akkor az Európai Központi Bank (ECB) 2021-es adatai szerint a medián háztartási vagyon az EU-ban 26700 euró (kb. 9 millió forint) volt. Az 160 millió forintos vagyon ebben az esetben a leggazdagabbak kevesebb mint 1%-ába helyezné az illetőt.
Magyarországon a legfrissebb adatok szerint az átlagos nettó vagyon 13,4 millió forint (2019. évi adatok, Központi Statisztikai Hivatal). Az 160 millió forintos vagyon ebben az esetben az ország leggazdagabb 1%-ába helyezné az illetőt."
Ez tényleg így lehet? Vagy csak kamuzik a AI? Nem lehet hogy a medián vagyon ennyire alacsony. Körülöttem majdnem mindenkinek van lakása autója, ez tök átlag. És ők is tök átlagosnak érzik magukat.
"De az USA-ra en is olvastam hogy a felso 1%-ba bekerulni min 1 millio USD kell. Az meg nem 160 millio"
Szinte biztos, hogy az évi bevétellel keverte itt az AI. Az ugyanis kb. pontosan ennyi 2021-es árfolyamon. Tehát, hogy a legjobban kereső 1%-ba kerülj, ahhoz évi 160 millió kell.
Érdemes inkább angolul feltenni a kérdést a ChatGPT-nek. Nekem is van, hogy néha hülyeséget ír, de ha szólok, akkor legtöbbször korrigálja magát.
Ez egész közel állhat a valósághoz: [link]
Már 40M HUF összvagyonnal a felső 12%-ba lehet tartozni.
Az alsó ~53%-nak pedig nincs 4 millió forintnyi az összvagyona.
"De az USA-ra en is olvastam hogy a felso 1%-ba bekerulni min 1 millio USD kell. Az meg nem 160 millio :D"
11 millió
A felső 8% az 1 millio usd.
Igen, sajnos ennyire szegény a világ. Az elmúlt 100 év alatt hihetetlenül felborult a vagyoni egyensúly, mert a világ nagy része csóró és van a világon pár ezer felfoghatatlanul vagyonos ember. 100 éve még nem volt ekkora szakadék a szegények és gazdagok között, de a gazdagok kihasználták a vagyonukat politikai célokra és manapság a leggazdagabb réteg adózik arányaiban a legkevesebbet. Ennek eredményeképpen az olló hatalmasra nyílt. Bármelyik országban a leggazdagabb és a legszegényebb réteg vagyona között több ezres vagy több tízezres nagyságrenű a különbség.
Szóval: a 160 millió az neked nem tűnik olyan soknak, mert nyilván hasonlóan jómódú (de nem szupergazdag) a baráti társaságod is, így nem látod az átlagot. Ismerős a szitu. Szoftverfejlesztő vagyok, nem vagyok gazdag, de értek a pénzhez és nem szórom baromságokra. Van egy szépen felújított panellakásom egy megyeszékhelyen, egy 3 éves városi kisautóm és pár millióm befektetve állampapírba. Én nem érem el a 160 milliót, csak olyan 60 millió körül lehet, de minden évben tudunk nyaralni és nem kell számolgatni, ha meg akarok venni valamit vagy ha pl. cserélni kell egy elromlott háztartási gépet. De nagyon nem ez az átlag! Látom a környezetet. A szomszéd pl. gyakran panaszkodik, hogy a havi 40 ezres bérleti díjat se tudja mindig időben kifizetni. Persze 3 gyerek az megvan... szóval azért az emberek többnyire a saját rossz döntéseik miatt csórók.
Nézd meg ezt a kalkulátort: [link]
Csak a jövedelmet nézve (tehát nem a meglévő vagyont), egy tök átlagos Magyar IT bérrel is a világ top 1%-ban vagy!
Én ugyanígy voltam az intelligenciával. Nem gondoltam, hogy zseni lennék vagy ilyesmi, azt hittem, hogy kicsivel az átlag fölött vagyok. Aztán megcsináltam a Mensa tesztet és kiderült, hogy a felső 2%-ban vagyok 130 fölötti IQ-val.
"Csak a jövedelmet nézve (tehát nem a meglévő vagyont), egy tök átlagos Magyar IT bérrel is a világ top 1%-ban vagy!"
Dehogy vagy, egy charity-re szakosodott oldal statisztikai szerint lehet, de amúgy esélytelen.
Amerikában a medián bér 54.000 dollár évente, ami bőven tekinthető egy átlagos magyar IT fizunak. 160 millióan dolgoznak Amerikában, vagyis legalább 80 millió ember jobban keres nálad csak Amerikában. Ami pont a világ 1%-a és más országot nem néztünk.
#16 Most néztem friss statisztikát. [link]
USA-ban a median household income 19 ezer dollár. Amit te néztél, az a household income szerintem, ami nyilván jóval magasabb. És még ha 54 ezer is lenne, ne feledd, hogy medián, azaz az emberek fele ettől kevesebbet keres.
Nehéz elhinni, de Magyarország bizony a világ gazdagabbik feléhez tartozik.
Nem mindegy mit számítunk vagyonnak és hogyan, nem összekverendő az éves jövedelemmel sem. Top 1%-ba nincs benne, a top 10-ben viszont bőven.
According to the 2018 Global Wealth Report from Credit Suisse Research Institute, you need a net worth of $871,320 U.S. Credit Suisse defines net worth, or "wealth," as "the value of financial assets plus real assets (principally housing) owned by households, minus their debts.
More than 19 million Americans are in the 1 percent worldwide, Credit Suisse reports, far more than from any other country, while "China is now clearly established in second place in the world wealth hierarchy," with 4.2 million citizens among the world's top 1 percent.
To be among the top 10 percent worldwide, you don't even need six figures: A net worth of $93,170 will do it."
Bárhol nézem a statisztikát a medián fizetés Amerikában 54.000 dollár volt 2022 végén.
Igen, ez azt jelenti hogy a fele kevesebbet keres ennél, és azt hogy csak Amerikát nézve sem lehetsz benne 54.000 dolláros fizetéssel a világ top1%-aban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!