Táppénzt hogy számolják?
Bruttó 630 ezer a bérem.
Márciusban 9 napot GYÁP-on voltam a gyerekkel, abból 5 nap otthon, 4 nap kórház. 13 nap pedig ledolgozva. Havi 160 órás szerződés.
Kb mennyivel kapok így kevesebbet? Mert úgy tudom a gyáp 60%, de olyat is olvastam már, hogy ha kórhàzban is voltál,akkor 50% csak. Adót csak úgy tudom SZJA-t vonnak, de kicsit zavaros.
Kövezzetek meg de 28 éves létemre 10 év munkaviszonnyal most voltam először életemben táppénzen, nem nagyon értek hozzá.
Egy laikusnak nagyon nehéz a táppénz számítása.
Az alapja nem a mostani bér, hanem vissza kell menni 3 hónapot, tehát kb. a tavaly júliusi-decemberi bér. Leosztod egy napra és az otthoni az 60%, a kórházi 50%. Táppénz hétvégére is jár, viszont van maximuma. Szóval több dolgot is figyelni kell.
A mostani havi béredből a 13 munkanapra fogod kapni arányosan a bért, a kieső napokra meg a táppénzt.
Egyébként itt tudod megnézni:
1997. évi LXXXIII tv. 48-48/A §
Ja látom te is írtad :)
De akkor is jár táppénz hétvégére, ha fixen nem dolgozok hétvégén? Pénz nem jár azokra a napokra, nem?
Igen, akkor is jár hétvégére, ha csak a hagyományos hétfőtől-péntekig tartó munkarendben dolgozol.
Ez most gyermekápolási táppénz lesz, mert a gyerek volt igazából beteg, nem te.
Ha te lettél volna beteg (de nem veszélyeztetett terhes, hanem csak mondjuk simán influenzás, vagy egy 2 hétig tartó tüdőgyuszi miatt) akkor először 15 munkanapra betegszabadság járna, és ott a közbeeső hétvégékre nem jár. Viszont az a mostani bér 70%-a lenne, amire nemcsak adót hanem járulékot is vonnak, viszont nincs felső határa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!