Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi a helyzet ebben az esetben...

Mi a helyzet ebben az esetben a tanulmányi szerződéssel?

Figyelt kérdés

2019 szeptemberében lett tanulmányi szerződésem a munkahelyemmel főiskolai képzés miatt. Az szerepel benne, hogy a képzés teljesítését követően 5 évig maradok munkavállalóként.

Az első félévben igénybe vettem a távolléti díjat (munkaidőnek elszámolták az iskolai napokat), illetve az utazási költségtérítést (nem teljes összeg), ami kb. havi 10 ezer forint volt.

Utána a covid miatt nem volt jelenléti oktatás, így nem vettem igénybe sem az iskolai napokat, sem az utazást.

Később várandós lettem, így most fogok visszatérni a munkába a záróvizsga időszakára. Az erre vonatkozó tanulmányi szabadságokat még igénybe kívánom venni.

A képzés államilag finanszírozott, így eleinte az utazás és ez a "néhány" tanulmányi nap az, amivel a munkahelyem engem támogatott.

Ennek tudatában jogosnak érzem, hogy nem szeretném a szerződésben vállalt teljes időt letölteni.

Mielőtt eljöttem szülési szabadságra ezt jeleztem a munkáltatómnak, aki akkor megnyugtatóan azt mondta, hogy nyilván csak annyit kell visszatörlesztenem, amennyit igénybe vettem. Papír azonban erről nem készült.

Jogos lenne a kérésem? Van rá esély, hogy sikerüljön módosítani a szerződést?

Köszönöm a segítséget!

2023. márc. 18. 21:30
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Elolvastam, fizetési kötelezettséggel jár.

Nem a felmondás a célom.

2023. márc. 19. 13:47
 12/15 anonim ***** válasza:

#10: Nyilván, de a távollétére járó költségekre is érvényesíthető.

#11: Akkor mi a célod igazából? Mit akarsz elérni? Onnan indult az egész kérdés, hogy nem akarod a szerződésben vállalt időt ledolgozni.

2023. márc. 19. 14:42
 13/15 A kérdező kommentje:

Rövid időn belül (várhatóan 1-2 év) megszűnik több részleg is a munkahelyemen. Köztük az enyém is. Nincs nyilvános tervezet, de már egy ideje ezt emlegetik és az eddig meghozott intézkedések is ezt sugallják.

A másik legközelebbi telephely 60 km-re van tőlünk. Nem szívesen utaznék 120 km-t heti 3-4 nap csak azért, hogy dolgozhassak. Már csak a család miatt sem.

Ha maradnom kell itt, akkor a megmaradó részlegeken nem igazán tudnék szakmailag fejlődni, sem a végzettségemet kihasználni.

Ebben az esetben szívesebben keresnék helyben vagy közelebb más munkáltatónál állást.

Tehát nem mindegy, hogy mennyi időt kell még ledolgoznom viszonylag kedvezőtlenebb körülmények között.

2023. márc. 19. 15:01
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Akkor az eredeti felvetés él.

A támogatás arányos részét követelhetik rajtad. Az, hogy ezt mennyire veszik komolyan figyelembe véve, hogy nem volt jelenléti oktatás, csak a jóindulaton múlik. Ha szigorúan vesszük a hivatalos utat, akkor nem kell érdekelje őket, hogy te éppen bejártál-e az egyetemre vagy nem. Elég visszás, amikor valaki így ki akar lépni a szerződésből utólag. szóval számold ki, mi a legrosszabb eset és máris látni fogod, mibe, mikor és mennyire érdemes beleállnod

De ne legyél már tipikus női munkavállaló, bent sem vagy 3 éve, de szóbeszédek alapján akarsz szerződést módosítani?

2023. márc. 19. 15:18
 15/15 A kérdező kommentje:

Rendben, köszönöm.

Hidd el, számolok és gondolkozok bármennyire nem tipikus viselkedés. Elég nagy gond ez számomra.

Nem csupán szóbeszéd alapján fogalmazódott meg bennem. Beszéltem már a vezetőséggel is, de konkrétumot nem kaptam. Halogatás, időtolás van. A vezetőség nem egyenlő a fenttartóval.

2023. márc. 19. 15:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!