Melyik a legjobb megoldás euróban tartott megtakarítás esetére?
Most, hogy egész jól áll a forint szeretnék néhány százezer forintot euróra váltani és hosszabb távon parkoltatni. Erre melyik megoldás lenne a legjobb?
1. Wise számlát nyitni és ott váltani és tárolni
2. Jelenlegi banknál devizaszámlát nyitni és tárolni
3. Euró alapú állampapírt venni
Pár százezernél állampapír, főleg ha pár éves időtávra tervezed és gondolom biztonságosabb megoldást keresel.
Nagyobb összegnél és ténylegesen hosszú távra ETF-eket lehetne még venni de az kicsivel már kockázatosabb.
"Én az állampapírra szavazok. Jövő évben kb 8,7% a kamat."
Az valósinfláció pedig jóval több :D
Aztán ha becsődül az ország akkor:
"Az valósinfláció pedig jóval több :D"
Miért szerinted a Pmáp után fizetett kamat fedezi a valós M.o-i inflációt?
Amúgy a Pemápnál megállapított kamat az Eu zóna inflációja nem a magyar...
A PMÁP forintos. PEMÁP-ot vehetsz az Eur-ból. De ne banknál vedd, hanem az államkincstárnál közvetlenül, mivel a bankban számlavezetési díjjal is kalkulálni kell. Az államkincstárnál viszont nincs ilyen számlavezetési vagy készpénzfelvételi díj. Én is ugyan így voltam. A munkahelyemtől időközönként EUR jövedelmem is volt, de csak nagyon minimális. Évekig itthon őrizgettem a fiókban a bankókat. Amikor egyszer úgy gondoltam, hogy megkérdezek pár hozzáértőt is a témában, akkor senki nem tanácsolta, hogy áttegyem a készpénzt egy folyószámlára ha csak parkoltatni akarom, mert annak mindenképpen költsége lesz. Aztán jött ez az ötlet. Azóta az államkincstárban tartom és így némi kamattal is gyarapszik.
A kamat ugyan csak 1-3%, de ahogy előttem is írták, ha figyelembe veszed az árfolyam nyereséget is (ráadásul nem a KSH által közölt inflációt, hanem a valósat) akkor nem is olyan rossz ez a hozam. (Egy negatívuma viszont, hogy ha úgy döntesz, hogy fel akarod venni a pénzt, akkor kell majd egy EUR-os folyószámla szám hozzá, amire ki tudod majd utaltatni, mert készpénzben nem tudod felvenni. Érdekes, hogy befizetni meg be lehet kp-ban is... na mindegy.) Én ezt javaslom. Nézz utána hivatalos oldalakon is! ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!