Jól értelmezem az egészségpénztárral kapcsolatban az alábbiakat?
1. Fogászati kezelésre megyek, aminek első részlete 300 ezer forint lesz. A fogorvosnál nem lehet egészségpénztár kártyával fizetni, de ad számlát. Előtte feltöltök 300 ezret az egészségbiztosítás számlámra, a fogorvost a lakossági folyószámlámról fizetem bankkártyával (így már 600 ezer mozdul meg), de miután a számlát az egészségpénztárnak elküldöm, ráutalja a folyószámlámra az egészségszámlámon lévő 300 ezret.
2. A további kezelés még kétszer 300 ezer lesz, így jogosult leszek a maximális adóvisszatérítésre, amiből a pénztár levonja a költségeit. Ráutalja a pénzt az egészségszámlámra, és ezt nem vehetem ki onnan, hanem csak felhasználhatom további egészséggel kapcsolatos költségekre.
Vagy nem így van?
Arra erdemes figyelni, hogy a fogorvosrol a szamlat csak akkor fogod tudni elszamolni, ha o egyebkent szezodesben all az OEP-pel (NEAK)-kal, vagy az adott egeszsegpenztarral kozvetlenul.
Javaslom, hogy nezz utana az egeszsegpenztarad weboldalan hogy az adott orvos altal kiallitott szamlat el fogjak e fogadni.
És annyi kiegészítéssel, hogy az ep nem az adóvisszatérítésből fogja levonni a működési költségeit, hanem a befizetéseidből. Vagyis, ha 300 ezer forintot akarsz visszafizettetni a folyószámládra, akkor kb. 6%-kal többet kell befizetned az ep számlára.
Az adójóváírást is "ki tudod nyerni", vagyis ki tudod fizettetni számlára, vagy eltudod vásárolni eü dolgokra, de egyéb úton kivenni onnan nem tudod.
#4: "egyéb úton kivenni onnan nem tudod"
Ebben érzem a hátulütőjét. Jelen esetben nekem kb. havonta 1-2 ezer forint gyógyszerköltségem van, és ha kapok 100 ezer visszatérítést, optimális esetben megint csak gond lesz az elköltése.
4# vagyok.
Idén lesz a 3x300 ezer forint fogorvosi kezelésed?
Idén befizetsz 750 ezer forintot, beküldesz két számlát, visszautalnak 600 ezret. Jövőre megkapod a 150 ezer forint adójóváírást és ekkor beadod a harmadik 300 ezer forintról szóló számládat. Már ki is nyerted belőle. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!