Miért van az manapság Magyarországon, hogy diplomás közgazdászok, mérnökök, biológusok néhány százezrekért kell hogy dolgozzanak, míg a szakik, fodrászok milliókat keresnek havonta?
"Én pl 8 év tapasztalattal mérnök+közgazdászként, tavaly átlag nettó 2.1M havi bevételt könyveltem el, kényelmesen az ágyamtól 2 méterre dolgozva. Egyrészt megnézném mikor keres ennyit egy átlagos fodrász"
Miért, szerinted egy ÁTLAGOS mérnök és/vagy közgazdász is nettó 2,1 milliót keres? Ez így almát a körtével. Oké hogy te ennyit keresel, de ez kiemelkedően magas fizetés, akkor ezt ne az átlag fodrászhoz, hanem mondjuk Zsidró Tamás keresetéhez hasonlítsuk.
"Míg diplomával a legtöbb ember meg munkavállaló, mivel jóval nagyobb költség olyan céget létrehozni ami életképesen tud működni diplomát igénylő szakterületen."
Valóban? Én például itthonról könyvelek és írok pályázatokat, feleségem is itthon dolgozik (logopédus). Nővérem fordító és magántanár, sógornőm programozó, anyósom újságíró... És ez csak pár példa családon belül, ami hirtelen eszembe jutott, és köszönjük szépen, mindegyik vállalkozás kellően életképes. Egy pár százezer forintos laptopon kívül a világon semmilyen költsége nincs egyiknek se, és bárhonnan tudod végezni, javarészt otthonról dolgozunk mindannyian. Ehhez képest sógorom barbershop vállalkozása több milliós kezdőtőkét igényelt, szék, berendezések, eszközök, bérleti díjak. És még mindig olcsóbban kijött, mint cimborája, aki víz-gázszerelő, ahol a szerszámok beszerzésén felül azzal indítasz, hogy venned kell egy kocsit, mert anélkül konkrétan nem tudsz dolgozni.
Nyilván vannak olyan tevékenységek is, ami jóval tőkeigényesebbek, ezt nem vitatom, de az ilyen baromságokat engedjük már el, hogy mindenki, aki diplomás, az alkalmazottként dolgozik, és minden szakmunkás egy fillérekből felépíthető vállalkozással keresi magát gennyesre, mert egyik sem igaz.
az én barberem havi 22 napot dolgozik és napi 8 órát van nyitva. Ha levesszük a szüneteket, akkor mondjuk van 7 óra effektív munkavégzése.
Akár reggel megyek, akár délután vagy kora este mindig vannak nála. Épp csinálja valakinek a haját + 3 vagy 4 ember várakozik. Egyszer azt számoltam, hogy óránként 4-5 vendéget is megcsinál mert amúgy gyorsan dolgozik és ügyesen.
Ha csak 4 vendéggel számolok, akkor az napi 28 és havi szinten pedig 616 fő. Alap hajvágás mosás nélkül 5000. Ha csak ezzel számolok, akkor simán megvan a 3 millió bevétele egy hónapban. Ebből persze adózik, fizeti az áramszámlát, fűtést, bérleti díjat, időnként cserélnie kell az eszközeit is + van egy alkalmazottja is akinek fizetést kell adnia és utána járulékokat fizetni, de szerintem tisztán biztos megmarad vagy 2 milliója.
viszont szerintem ő kivételnek számít még Budapesten is, mert más helyeken ennél sokkal kisebb forgalmat tapasztaltam. Korábbi hely, ahová jártam, ott óránként max 1-1 vendége volt a fodrászomnak.
Ja, és itt jön be, hogy egy vendég valójában nem 10 perc.
És egy vágásért még pesten sem kérnek el 5000 ft-ot, hanem mondjuk 3500. És anyagköltségek, rezsi, alkalmazott. A végére szépen lezsugorodik ez milla alá, hidd el.
#17: "És egy vágásért még pesten sem kérnek el 5000 ft-ot, hanem mondjuk 3500"
ááh tőlem 5000 forintot kér mosás nélkül, de tavaly is már 4000-et fizettem. legutoljára szerintem 2020-ban kért el tőlem 3500-at.
de ha tudsz 3500ért barbert, akkor linkeld be kérlek :D
És tényleg 15 perc alatt kész a hajammal. ha hárman voltak előttem és nem volt időpontom, hanem csak úgy beestem, akkor se vártam 1 óránál többet sose.
de mondom, ez szerintem is a kivétel. általában kisebb a forgalom máshol
Általában egy kb 1 órás munka 10 000 ft egy fodrásznál. De az még mindig csak 1M nettó, abból még lejön az üzletbérlés és az alapanyagok.
Szép összeg az is ami marad (kb 500 000 ft), de azért ennyit a legtöbb diplomás is megkeres
"Alap hajvágás mosás nélkül 5000. Ha csak ezzel számolok, akkor simán megvan a 3 millió bevétele egy hónapban. Ebből persze adózik, fizeti az áramszámlát, fűtést, bérleti díjat, időnként cserélnie kell az eszközeit is + van egy alkalmazottja is akinek fizetést kell adnia és utána járulékokat fizetni, de szerintem tisztán biztos megmarad vagy 2 milliója."
Számoljunk ennek kicsit utána. Ha ennyi vendége van, akkor nyilván forgalmas, jó helyen van az üzlet, erre rezsivel félmillát simán számolhatunk. Alkalmazottjának sem minimálbért fizet, arra is elmegy mondjuk 700 ezer. 1.2M költséggel járunk. T
Számoljunk mondjuk 150et fogyóeszközökre, meg 50et könyvelésre. 1.6M maradt, amiből adózási formától függően nettóban a quasi fizetésként marad neki 1M, de akkor már nagyvonalú voltam, hiszen nem költött se fejlesztésre, se marketingre. (Nem, ekkora költséggel nem lesz valaki katás, ezt felejtsük is el.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!