Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Tudunk lépni ezellen?

Tudunk lépni ezellen?

Figyelt kérdés

Van egy ismerősöm, akit feketén dolgoztattak majdnem 6 hónapon keresztül. Utólag már nem is fizették ki.

Tud lépni valamit, vagy felejtős a dolog, hogy megkapja a fizetését, és azokat, akik feketén alkalmazták őt is utolérje a törvény keze?

2023. jan. 13. 17:33
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha nem volt tudatában, hogy feketén foglalkoztatják, akkor nyilván hivatalos útra tudja terelni a dolgokat.

Ha tudatában volt, akkor csak úgy, hogy neki is lesz belőle hátránya.

6 hónapon keresztül nem észrevenni, hogy feketén vagyok foglalkoztatva, maximum úgy lehet, hogy kaptam írásban egy munkaszerződést, de valójában nem jelentették be a munkaviszonyomat a NAV-hoz. Tehát joggal hittem, hogy hivatalosan dolgozom. Ilyen esetben simán rendbe lehet hozni a dolgokat a hatóság közreműködésével.

Mi a részletes történet?

2023. jan. 14. 07:36
 2/4 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy folyamatosan hitegették, hogy majd kap munka szerződést, meg nyugodjon meg be van jelentve, de mint kiderült, nem volt. 30.000 forintja ott is maradt, mert amint megtudta lépett onnan.
2023. jan. 14. 22:53
 3/4 anonim ***** válasza:

Értem.

Ez a tipikus "kutya vacsorája" eset.

A jövőre nézve üzenem az ismerősödnek, hogy a dolgozónak van egy olyan joga, ami alapján felmondhatja arra hivatkozva a munkaviszonyát, hogy nem kapta meg az írott szerződést. Ezt a felmondást a munkakezdését követő 30 napon belül lépheti meg mindenféle jogi következmények nélkül. Ha ebben az időben nem kapta volna meg a bérét, hivatalos útra terelhette volna.

Ennyi idő után nem igen hihető, hogy nem tudott arról, hogy feketén foglalkoztatják. Legalábbis a hatóság nem igen fogja elhinni még akkor sem, ha valójában igaz.

Ha tudja azt bizonyítani - akár tanúk által - hogy a hitegetése valós volt, és a munkáltató megvezette, akkor még menthető a dolog.

A tanúztatás nem egy válaszható dolog. Ha ő megnevezi a hatóság előtt a tanúkat, akik a hitegetést hallották és igazolni tudják, akkor a tanúk kötelesek - felelősségük tudatában - nyilatkozni erről a hatóság részére. Ha ők azt állítják, hogy valóban úgy volt, ahogy az ismerősöd elmondta, akkor nyilván megint más a hatóság részéről a hozzáállás.

2023. jan. 15. 05:40
 4/4 anonim ***** válasza:
... egyébként az illetékes hatóságok a kormányhivatalokban vannak -> Foglalkoztatás-felügyeleti hatóság (régen munkaügyi felügyelőség).
2023. jan. 15. 05:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!