Mit kellene tennem?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Úgy érzem most hatalmas segítségre/támogatásra lenne szükségem. A helyzet a következő: Nagyon sokáig nem tudtam igazából, hogy mivel szeretnék az életben foglalkozni, érettségi évében hatalmas dilemmában voltam emiatt. Azt valahol éreztem mindig hogy az üzleti világban szeretnék elhelyezkedni. Mivel a suliban a biosz/kémia feküdt nekem, úgy döntöttem akkor a gyógyszerészetit jelölöm meg, hisz abból még jó bizniszt is lehet majd csinálni, mondván hogy a gyógyszeripar manapság szárnyal. Az utóbbi években rájöttem hogy nekem az egyetem egy segítség lesz majd az életben, de valahogy mindig éreztem hogy nem feltétlen szeretnék majd hosszútávon elhelyezkedni pontosan abban a szakmában amiből lediplomázok, hanem saját vállalkozást szeretnék majd nyitni minél hamarabb hogy minél önállóbb legyek. Egy évet eleve kihagytam érettségi után, most ez alatt az egy év alatt arra gyúrok hogy a biosz kémia emelt érettségit teljesítsem, már csak a kémia maradt hátra. Elindultam ezen az úton de valahogy mindig olyan nyugtalan voltam. Belül mindig éreztem egy késztetést/belső nyomást hogy vajon jó-e ez így. Kicsit azt érzem hogy azzal hogy 5 évig a gyógyszerészetin tanulok “rengeteg” idő elmegy attól hogy azt csináljam amit a belső hangom mond. 5 év kőkemény seggelés alatt nem is fogok egyáltalán a vállalkozásról/pénzügyekről tanulni, ezért érzem picit furán magam, hogy valóban jó így ez. Mire elvégzem 25 éves leszek és még akkor kezdjek el majd tényleg dolgozni és építeni a vállalkozásomat. Lehet hülyén hangzik de most azt kicsit olyan késeinek érzem. Mintha így “húznám” az időt, pedig akár most is elkezdhetném már vagy lehet egy közgáz diplomával úgymond közelebb kerülnék a célomhoz. De ugyanakkor ha gazdasági egyetemre megyek ahhoz megint ki kéne hagynom egy évet hogy a követelményt teljesítsem és az garantált hogy a szüleimet nagyon nagyon magamra haragítanám plusz rengeteg pénzt kifizettek nekem a kémia magántanárra, nagyon kihúznám náluk a gyufát ha bejelenteném esetleg hogy bocs még se. Ami jogos. Valójában az utóbbi időben jöttem rá igazán hogy mi a célom az életben és úgy tűnik jelenleg hogy egy GTK-s diplomával könnyebben eljutnék oda. A gyógyszerészetit azért választottam mert ha már ment a biosz/kémia akkor ezt a tudásomat nem akartam eltékozolni plusz viszonylag hiány szakma, és külföldön is keresett. Az is hozzátartozik hogy anno beszéltem a szüleimnek is a vágyaimról vagy a céljaimról anyukám nem értette meg egyáltalán, és közölte hogy egyáltalán nem támogatja a közgáz egyetemet, sőt szerinte nagyon rossz választás lenne. Nem értettem vele egyet, de úgy voltam vele nagy nehezen hogy ő a felnőtt lehet reálisabban látja a dolgokat, így a gyógyszerészetinél maradtam. De valahogy mégsem érzem azt a megnyugvást amit kellene mert belül úgy érzem még többet szeretnék. (Nem végzettséget tekintve, hanem egyszerűen az az érzésem van hogy ahhoz hogy vállalkozó legyek nem feltétlenül szükséges egyetem hanem nagyrészt egy teljesen más gondolkodásmód és életmód az egész, ami nem feltétlen az iskolában sajátítható el. Az ember rengeteget tanul az életben ezzel a saját személyiségét elnyomva és az felső/közoktatás lényege nem az hogy megtanítsa az embereket észrevenni hogy is működik a világ valójában, hanem az ember mindent készen kap meg amit be kell tanulnia majd azt később ugyanúgy visszaadnia egy vizsgán, nem beszélve arról hogy a tananyag nagy része felesleges információ aminek szintén az a lényege hogy eltereljék a tanuló figyelmét a valóban fontos dolgokról) Egyetemre azért mennék mert kell a kezdőtőke amiből az ember elindul amihez feltétlenül pénz szükséges de akkor sem érzem úgy valahogy hogy az mindegy hogy gyógyszerészetit vagy közgázt végzek el. Lehet most elkezdhetnék már olyan vállalkozással foglalkozni, amihez nem kell még sok pénz hogy tapasztalatot gyűjtsek és elmennék közgázra és az évek alatt folyamatosan tanulnék a vállalkozói világról. Tehát jobban tudnék már most hamarabb fókuszálni a célra. Egyébként nagyon sok belső vívódásom volt, hiszen a szüleim teljesen másként gondolkoznak mint én. Ők úgy vannak vele hogy csak egyetem és tanulás útján lehet sikeresnek lenni, én nem feltétlen tagadom pl a gyógyszerész diploma presztizsét vagy azokat az előnyöket amiket ad az életben, de azért ez nem ilyen egyszerű mégse ha valamit évekig kell tanulnod kőkeményen. Úgy gondolom, hogy az élet az teljesen másképp működik mint amit az ember az iskolában megtanul. A lényeg az hogy nem tudom mit csináljak. Inkább csináljam meg a gyógyszerészetire a bejutást ha már ilyen közel vagyok hozzá és majd később ott meglátom vagy szépen őszintém adagoljam-e be a szüleimnek az igazságot. Nagyon érzem jelenleg hogy mit szeretnék de félek a pofára eséstől és egy hatalmas lépést kéne meglépnem konkrétan teljesen mást csinálni mint amit eddig. Elszakadni attól ahogy szocializálódtam a szülők által és a társadalom által és valami tényleg számomra új mentalitásba kezdeni ami lehet be is jön. Azonban ott van az hogy a gyogyszeresz diploma egy biztos stabil megélhetés ha esetleg nem jönne be az álmom, még a közgáz diplománál is biztosabb megélhetést nyújt. Hallgassak a belső hangomra és kezdjem el azt amit most jónak látok vagy hallgassak a szüleimre és halogassam későbbre ezt az egészet diploma után és addig nyomjam el ezt? Nagyon hálás lennék ha valaki segítene vagy elmondaná a véleményét, annak különösen örülnék ha sikeres vállalkozók is tudnának írni hogy szerintük ilyenkor mi a legjobb lépes. Előre is köszönöm! 20/L

2023. jan. 3. 12:28
 1/5 anonim ***** válasza:
83%
Halgass magadra
2023. jan. 3. 12:38
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Semmiképp sem akarlak lebeszélni róla, mert a te döntésed, viszont nekem ebből az jön le, hogy neked semmi kedved nincs a gyógyszerészetihez, ami így 5 év szenvedés lenne, ha egyáltalán céltalanul, motiváció hiányában el is végeznéd. Pláne, hogy ott annyira komplex a biológia és kémia, hogy sokak szerint, akik orvosira járnak, és van ott ismerősük, valaki szerint még az orvositól is komolyabban vesznek egyes tárgyakat kémiából, én erről nem tudok nyilatkozni. Viszont ha téged az üzletelés érdekel, akkor mindenképp gazdálkodás és menedzsment vagy kereskedelem és marketing szakra mennék. Ott van matek is, nem a mérnöki szintű, érdemes azért kicsit készülni. Idén is érettségizhetsz még, februárig beadhatod egy pótérettségire, amit ott elfogadnak, 3-4 hónap alatt egy tárgyból fel kell tudni készülni úgy, hogy már végeztél tavaly.

Én ha nem érdekel a gyógyszerészeti, nem erőltetném. A gazdasági vonal 3,5 év alatt elvégezhető te tudod mi a fontosabb neked, és hogy konkrétan akarsz-e feltétlen gyógyszerekkel foglalkozni, mert gyógyszerészként nem igazán az üzleti oldalát csinálnád a gyógyszeriparnak.

2023. jan. 3. 13:07
 3/5 anonim ***** válasza:
Ja, és az hogy 25 éves leszel, ne tántorítson el, annyi idősen kezdenek el a legtöbben dolgozni. Ez egy bullshit duma, hogy el kell kezdeni már a 20as évek elején, meg késő lesz utána stb... valaki 30 évesen kezdi el, az még fiatal.
2023. jan. 3. 13:10
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Hogy mit kellene tenned? Először is meg kéne tanulnod tagolni a szöveget, mert így olvashatatlan.

Hallgass a belső hangodra, mert amit örömmel csinálsz, abban sikeres leszel és ezerszer jobb egy kevésbé piacképes karrierben sikeresnek és boldognak lenni, mint egy jól fizető karrierben kínszenvedve élni, mert nem szereted.

2023. jan. 3. 13:31
 5/5 anonim válasza:
Lehetnél mondjuk TikTok sztár, vagy youtuber, vagy celeb, vagy felkapott DJ, beköltözhettél volna a VV villába!
2023. jan. 5. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!