Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Nyugdíjjárulék a rendszerváltá...

Nyugdíjjárulék a rendszerváltás előtt?

Figyelt kérdés
Évtizedek óta hallom, hogy szegény nyugdíjasok egész életükben fizették a nyugdíjjárulékot, holott tudtommal ilyen csak a rendszerváltás óta van. Az más kérdés, hogy mondjuk alacsony fizetést kaptak, mellette volt ingyen szinte mindenféle ellátás (változó színvonalon). Tehát nem értem, miért hivatkoznak erre (nem nyugdíjasok is néha).

2023. jan. 2. 08:38
 1/4 anonim ***** válasza:

"Tehát nem értem, miért hivatkoznak erre (nem nyugdíjasok is néha)."

Teljesen mindegy, hogy valaki fizetett-e 1980-ban vagy 1995-ben nyugdíjjárulékot. Egy felosztó-kirovó rendszerben azt rögtön el is költi az állam, nem kerül a saját neved alatt eltárolásra.

Az számít, hogy az adott évi munkaviszony keletkeztetett-e nyugdíjjogosultságot. Természetesen úgy korrekt, ha egy mostani nyugdíjasnak beleszámolják a nyugdíjjogosultságába azokat az éveket. Egyébként meg ennek a beszámításnak a módja nincs kőbe vésve, a törvényalkotó bármikor belenyúlhat.

"Évtizedek óta hallom, hogy szegény nyugdíjasok egész életükben fizették a nyugdíjjárulékot"

Lehet, hogy technikailag nem fizettek, de ez totál lényegtelen. Az elv a fontos. Szóval végsősoron igazuk van...

2023. jan. 2. 08:47
 2/4 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy felosztó-kirovó rendszer van, ez nem számít. Amúgy ha belegondolsz, normális nyugdíjhoz, a fizetés jelentős részét, akár mondjuk 20%-át erre kellene félretenni az első munkahelytől kezdve, feltéve ha 10-15 éves időszakkal számolunk. Ennek töredéke a nyugdíjjárulék, és sosem volt szó sem konkrét összegről, sem minimális életszínvonalról, csak hogy majd kapnak valamennyi nyugdíjat. Nem szívesen mondom, de én ezt az összeget sok esetben jelentősen csökkenteném, egyrészt mert nyilván csak a leendő szavazatok miatt ilyen "magas" a nyugdíj, másrészt nem nagyon van tudtommal fedezete, és amúgy is sokan a szekrényben tartják, el sem költik. Hangsúlyozom, sokan, nem mindenki, valószínűleg nem is a többség.
2023. jan. 2. 08:57
 3/4 anonim ***** válasza:
Nyugodjál meg, mert a rendszerváltás előtt is vontak a dolgozók fizetéséből nyugdíjjárulékot sőt még a munkáltató is fizetett utánuk.
2023. jan. 3. 08:51
 4/4 A kérdező kommentje:
Az más, ezek szerint rosszul tudtam/emlékeztem, köszönöm. A TB-járulékról tudtam.
2023. jan. 3. 08:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!