A LEGO jelenleg jó befektetésnek számít?
Igen, vannak, akik egész jól megvannak ezzel.
Viszont tényleg befektetés, vagyis jó sokat kell az elején rá költeni. Megveszik a legkülönlegesebb, legdrágább szetteket, és elteszik szépen, bontatlanul. Majd évek múlva, amikor ezek már nincsenek a boltokban, és ritkaságszámba mennek, akkor tényleg aranyáron tudják eladni.
Viszont ezt általában a rajongók csinálják, akik maguk is Lego gyűjtők. Leginkább ezt a hobbit finanszírozzák ebből. Ugyanis érteni kell hozzá, minek lesz majd egyszer nagy értéke.
Laikusok számára nem, mert Lego mániásnak kell lenni ahhoz, hogy ránézésre meg tudd mondani, melyik szettek lesznek értékesek. Aki most hall először Legorol, az kifingik ezen a piacon (mint minden más befektetés esetében, ebben semmi újdonság nincs).
A másik meg az, hogy ha már te is mindenhol hallod, az már azt jelzi, hogy késő, innentől lufi fúvódik mert a sok hozzád hasonló elkezd özönleni a kis zsebpénzével a piacra, és elkezdik felverni az árakat. Nekik most fogják eladni azok, akikre vonatkozott a megállapítás hogy ez jó befektetés.
Hát én inkább hobbiszinten gyűjtök (ideas és modular buildings vonalon) de szerintem sem érdemes belevágni:
- nagyon lutri, hogy minek megy fel az ára pár év távlatában, és mi az amire annyira nincs kereslet, hogy max vásárláskori áron lehet eladni később, szóval benne kell lenni a hobbiban. (mondjuk egy 21322 szépen felment, amióta beszüntették, de a mostanság kiadott marvel mellszobrok meg hasonló tematikus dolgok kétséges, hogy mekkora érdeklődést fognak vonzani pár év múlva)
- az sem könnyíti meg a dolgot, hogy az elmúlt években a pandémia hatására a lego turbófokozatra kapcsolt, és kb f*ssa ki makából az egyre nagyobb elemszámú, felnőtteknek való készleteket, éves szinten milliós összeget kéne beledobálni, ha mindenből venni akarsz akár egyet. (aztán esetleg gondol egyet a lego és pár év múlva kiad egy reissue-t abból, aminek nagyon felment az ára, kb lenullázva a keresletet újra :D )
- szopás még a tárolás, 10 doboz jókora készlet simán foglal akkora helyet sacc, mint egy ruhásszekrény, és azért nem is lehet őket az utolsó kerti bodegába tárolni, mert a doboz hamar megsínyli.
- de szerintem is a legfontosabb, amit fentebb is írtak, már miiindenki legoba akar fektetni, amikor már én is hallom olyan emberektől a munkám során (bankszektor), hogy legokat vásárolnak befektetésként, akiket amúgy marhára nem érdekel maga a cucc, akkor már szerintem túlkínálat van / lesz.
Szóval bele lehet vágni, de inkább csak akkor, hogy érdekel amúgy is a téma, meggazdagodni nem fogsz belőle, hobbiként, ami eltartja magát inkább működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!