Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért mondogatják hogy semmily...

Miért mondogatják hogy semmilyen állatot nem éri meg tartani, amikor tök jó áron van tojásom a tyúkokkal?

Figyelt kérdés

Ráadásul a tojást is nagyon könnyű elsózni ismerősöknek, amit nem fogyasztunk el.

Gyakorlatilag most az a matek hogy megeszik átlag 15 forintnyi terményt naponta egy tyúk, de 2 naponta átlag 1 tojást tud, van hogy ez inkább 3 napra kettő.

Más nagyobb költség nem nagyon van vele.

A vételi árát számolhatjuk, de mivel a végén úgyis megesszük a már nem tojó tyúkot, igazából miért számolnám? A végén lesz egy szép nagy darab egész tyúkom, kiváló húsleves lehet belőle.

Szerintem tökre megéri a háztáji jelenleg tyúkokkal. A boltban lassan hiánycikk lesz a tojás is az ársapka miatt meg majd vehetsz max.5 darabot a 80 forintos "olcsóból", nekem meg így van 15-30 közötti költségből 1 tojásom.

S egyáltalán nincs sok meló vele, reggel nyitod, este zárod, két etetés, meg víz neki, 2 hetente meg kipucolom az óljukat (kb. fél óra).

Arról nem is beszélve hogy nekem jobban is ízlik mint az ipari tojás a boltból.

2022. nov. 30. 07:47
 1/8 qkker1 ***** válasza:
100%
Mennyi tápot ettek, amíg nem tojtak?
2022. nov. 30. 08:05
 2/8 A kérdező kommentje:
Jérce állapotban vettem, kb. 1 hónap után már tojtak.
2022. nov. 30. 08:07
 3/8 anonim ***** válasza:
92%
Nem tojnak folyamatosan. Pl rokon is tartott tyúkokat, ilyenkor már egy darab tojás nem volt tavaszig. Volt 1-1 amit levágott, akkor volt lábból, farhátból leves, melléből rántotthús, combokból pörkölt. De nagyon sok vele a macera, tollazni, belezni, szétszedni. Plusz nem tudom te mit adsz a tyúkoknak, de a csak darált kukorica nem elég, kell mész, meg táp is, a csipegetett növények és rovarok mellé.
2022. nov. 30. 08:10
 4/8 A kérdező kommentje:
búza, kukorica, tojótáp.
2022. nov. 30. 08:18
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Úgy lehet ezt megállapítani, hogy excelben vagy google spreadsheetsben kiszámolod:

Egyik oszlopban dátumokat írsz fel a tyúk beszerzésétől a levágásáig.

A dátumok mellé pedig beírod az összegeket: tyúk beszerzési költsége, az elfogyasztott táp költségei, a tojt tojások értékei, végül a levágás esetleges költségei és a hús értéke.

Egy külön cellában úgy tudod kiszámolni ezeknek a tételeknek az együttes éves átlagos hozamát, hogy beírod: =xirr(a1:a10 ; b1:b10)

- ez csak egy példa, ha mondjuk 10 darab pénzforgalmi dátumot vittél fel az “a” oszlopba és ezek mellé 10 értéket a “b” oszlopba.

Ha az xirr által kiadott hozam kisebb, mint az államkötvények hozama, akkor biztos nem érte meg a mókát, mert jobban járnál, ha tyúk helyett államkötvénybe fektetnéd a pénzed, több tojást meg húst vehetnél a boltban a kamatokból. Mivel az állattartás kockázatosabb, mint az államkötvény ezért annál magasabb hozamot kell várni, de azért a részvénypiacon elérhetőnél alacsonyabbat.

Ha ez teljesül, akkor megéri, ha nem, akkor nem.

2022. nov. 30. 08:58
 6/8 anonim ***** válasza:
47%

10 db tik, vagy 100 ?

a kockázat, hogy jön a madárvész.

2022. nov. 30. 09:27
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha neked megéri, akkor jól teszed. Én tuti nem pucolnám az ólat és kötném otthonra magamat ezért. Azért egy állatot tartani felelősség, nem mehetek el 1 hétre valahova és nem szívesen kérnék meg valakit ilyenre. Főleg, hogy nincs is, aki vállalná ingyen. Szóval ez azoknak lehet jó, akik amúgy sem utaznak soha sehova. Ahhoz képest, hogy mennyit spórol ezen az ember, azért macerás, mindennap foglalkozni kell velük, etetni őket stb.
2022. nov. 30. 15:29
 8/8 anonim ***** válasza:
50%

egy két libát is lehet mellette tartani, lesz máj

meg kecskét, lesz tej, sajt

minden olcsóbb ha kertes házban lakik az ember lánya

2022. nov. 30. 16:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!