Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Elajàndékozott lakàsból lehet...

Elajàndékozott lakàsból lehet örökség?

Figyelt kérdés
Egy hitellel terhelt lakàsról van szó, ami elajàndékozásra került a volt férj új feleségének. A volt férjnek van 2 gyermeke. Ők ebből a lakàsból fognak örökölni így is?
2022. nov. 6. 19:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
45%
Ha nem azc övé a lakas tulajdonjogilag, azvhogy lenne későbbvörökseg?
2022. nov. 6. 19:56
 2/13 anonim ***** válasza:
Sajnos hoppon maradtak.
2022. nov. 6. 20:00
 3/13 A kérdező kommentje:
Nem értek hozzà, azért kérdezem. A férjnek csak holtig tartó haszonélvezeti joga maradt a hàzon. A két gyermek a màr elajàndékozott lakàsból nem örököl semmit? Elvileg ha 10éven belül volt az ajàndékozás, akkor a köteles rész erejéig örökölnek, és a hagyatékhoz hozzà kell szàmítani. Tudja valaki, hogy ez mit jelent?
2022. nov. 6. 20:03
 4/13 anonim ***** válasza:
67%
Nem örökölnek. Ami nincs azt nem lehetxötökölni. A haszonelvezet 0edig a haszonelvező halálaval megszűnik.
2022. nov. 6. 20:06
 5/13 anonim ***** válasza:
52%
Ugyved. Minel hamarabb.
2022. nov. 6. 20:21
 6/13 anonim ***** válasza:

Én is úgy tudom, hogy változott az öröklés ilyen szempontból, és valamennyi rész örökség lesz, mivel a férj a tulajdonát elajándékozta úgy, hogy haszonélvezeti jogot alapított rá. Ha haszonélvezeti jogot nem alapított volna rá, akkor nem lenne a későbbi hagyaték része sem.

Ezt én is döbbenten hallottam, hogy van valami ilyesmi.

Kérdező!

Ha sikerül kideríteni, akkor írd meg, hogy mi lett, mert engem is érint.

Köszi!

2022. nov. 7. 05:18
 7/13 A kérdező kommentje:
Mindenképp megírom, de lehet hogy csak később derül ki :)
2022. nov. 7. 14:38
 8/13 anonim ***** válasza:
Nem baj. Köszi, ha megírod.
2022. nov. 8. 04:29
 9/13 anonim ***** válasza:

Nem 100% kizárt

"Az örökös általi visszakövetelésre tehát csak kivételesen van lehetőség. Érdemes azonban tudni, hogy az örökhagyó által a halálát megelőző tíz éven belül bárkinek juttatott ingyenes adomány értéke a kötelesrész alapjához tartozik. Tehát, ha az örökhagyó az ingatlant elajándékozza, a megajándékozott bizonyos esetekben felel a kötelesrész kielégítéséért: a kötelesrésznek a hagyatékból ki nem elégíthető részéért az örökhagyó által a halálát megelőző tíz éven belül megadományozottak adományaik időbeli sorrendjére tekintet nélkül felelhetnek."

2022. nov. 10. 10:31
 10/13 anonim ***** válasza:
Akkor csak jól tudtam, hogy változott a dolog, és valóban lehet az "örökség" része adott esetben, mivel a kötelesrész alapjához tartozik, ahogy a 9-es válaszoló leírta.
2022. nov. 11. 04:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!