Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Bankkártyás fizetést követően...

Bankkártyás fizetést követően az elfogadó átháríthatja-e a bank által felszámított díjat az ügyfélre?

Figyelt kérdés

Két napja a békéscsabai lakásszövetkezetnél találkoztam egy kiírással, miszerint közös költség bankkártyával történő fizetése esetén a lakásszövetkezet terhére felszámított 1-2 % költséget utólag áthárítják.

Meglepett a dolog, mert szerintem erre nincs leheetőségük. Nem kötelező kártyát elfogadniuk, de ha megteszik, akkor annak költségét nem terhelhetik át.

Igazam van?

2022. okt. 26. 19:51
 1/6 anonim válasza:
6%
Mindenkinek azt hárít át amit akar, ha bankkártyával fizetsz akkor beleegyezel, ha nem elutasitod. Hogy ide irogatsz, az meg tipikus picsogo magyar...
2022. okt. 26. 20:10
 2/6 A kérdező kommentje:

Nézd árvanyakú!

Fogalmam nincs miért kötözködsz. Olyan dologgal találkoztam, amivel még soha és azért kérdezek.

A bankkártyás fizetés meg szerintem nem úgy működik ahogy az elfogadó gondolja, hanem ahogy kártyatársaság, meg a bank, de az is lehet hogy nincs igazam.

2022. okt. 26. 20:37
 3/6 Fsms ***** válasza:
86%

Sajnos igen átháríthatja. Összesen annyit kell tennie, h beleteszi a ház alapító okiratába mint áthárítandó költség.

Egyébként a boltok is ezt a költséget beépítik az áru árába, csak nem látod.

2022. okt. 26. 21:17
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Megteheti, ha a lakógyűlés megszavazta.

Nálunk azoknak, akik postai csekken egyenlítik ki a közös költséget, 400 forinttal többet kell havonta fizetniük. Ez pontosan a postai költség összege.

Megszavazta a lakógyűlés. Ennyi...

2022. okt. 27. 05:43
 5/6 A kérdező kommentje:

A postai csekk az ok. Annak a költségét már évek óta felszámítják.

Viszont a bankkártyás fizetés az meglepett, mert eddig úgy tudtam, hogy a kártya elfogadó fizet jutalékot a kártyaelfogadási szolgáltatás bonyolításáért. (Cserébe nem kell kp-val bajlódnia, naponta befizetnie, stb)

Egy időben ha postán fizettünk bankkártyával, akkor készpénzfelvételként kezelték és annak a díját felszámították, de már ott is évek óta vásárlásnak számít.

2022. okt. 27. 06:53
 6/6 anonim ***** válasza:

Nyilván ott a csekk az ok a többlet befizetésre.

Annak a költségét csak akkor számítják fel, ha a lakógyűlés megszavazta, nem pedig "évek óta". Persze lehet, hogy nálatok már évek óta, de ez egyéni dolog, nem általános.

A csekknél a csekk az ok (legyártatás, postai költsége), a bankkártyás fizetésnél pedig a bankkártya használata az ok. A terminálért díjat kell fizetni ugyanis. Tehát ott is van plusz költség, amit nálatok áthárítanak.

A banki utalásnak is van költsége, de az nem a lakásszövetkezetnél jelentkezik, így nincs mit áthárítania.

Ennyi...

2022. okt. 28. 05:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!